Moderator: Moderatorzy
Mamrot pisze:dziewczyny! mirtazapina - podawałyście może kotu na pobudzenie apetytu? który lek - nazwa handlowa i ile mg.
A nie 3-4 mg na kg wagi kota? mnie tak kiedyś powiedziano.pixie65 pisze:Mamrot pisze:dziewczyny! mirtazapina - podawałyście może kotu na pobudzenie apetytu? który lek - nazwa handlowa i ile mg.
W Polsce to może być Mirtor, Esprital, Mirzaten, Mirtagen.
3-4 mg na kota co 72 godziny.
pixie65 pisze:Mamrot pisze:dziewczyny! mirtazapina - podawałyście może kotu na pobudzenie apetytu? który lek - nazwa handlowa i ile mg.
Kazia pisze:A nie 3-4 mg na kg wagi kota? mnie tak kiedyś powiedziano.pixie65 pisze:Mamrot pisze:dziewczyny! mirtazapina - podawałyście może kotu na pobudzenie apetytu? który lek - nazwa handlowa i ile mg.
Yagutka pisze:Zacznę od tego, że Maciek ma/miał (badania w przyszłym tygodniu) prawidłowy poziom fosforu (3,6 mg/dl). Je to, co chcei właśnie dlatego się zastanawiam, czy do niektórych typów karmy, które pan wybredny chce jeść, nie dodawać wyłapywacza tak na wszelki wypadek? Zwłaszcza chodzi mi o karmy z wysokim fosforem (na podstawie tej tabelki http://www.felinecrf.org/canned_food_uk.htm), bo niestety czasem takie zjada, jak kręci nosem na coś bardziej odpowiedniego.
Tylko nie wiem, czy takie dawanie profilaktycznie "na zapas" ma sens?
pixie65 pisze:W artykule A. H. Sparkes'a "Wsparcie żywieniowe kotów z anoreksją" podane jest takie dawkowanie jak napisałam.
W leksykonie Plumb'a jest podobnie:
"As an appetite stimulant and/or antiemetic:
a) 3.75 mg PO q72h (every 3 days) (Jordan 2007)
b) 3 mg per cat PO q72h (every 3 days) (Churchill 2006)
c) 3 – 4 mg per cat PO q72h (every 3 days) (Scherk 2006)"
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 62 gości