SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 02, 2013 15:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

A tfu, znowu mi się pomieszało (wtedy pytałam, czy to 200ml, i powiedziałaś, że 250, pomylało mi się :(), w takim razie 250ml to będzie 100g? Czyli około 87-88ml powinna dostawać...
Dlatego się właśnie nie nadaję do barfu xD
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Pon wrz 02, 2013 16:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Jeśli jest napisane cup = 100g, to tak; ale i tak orientacyjnie wsyp tyle, ile piszą, a po miesiącu zobaczysz, czy Luna tyje, czy chudnie i wtedy skorygujesz (zresztą większość producentów umieszcza takie info, że przeciętna dawka tyle, ale zależy.... i trzeba obserwować pamiętając, że u kota żebra ma być czuć a nie widać).
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Pon wrz 02, 2013 16:12 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Tak jest napisane na zooplusie, na opakowaniu jest tylko dawkowanie w cups. Na razie je go od około miesiąca i nie przytyła, a dawkuję na oko, dwa razy dziennie dostaje po małej garstce, reszta to mokre. Dlatego odliczyłam mokre i mi wyszło w liczydle, że powinna dostawać 35g. Chciałam to zacząć dokładniej odmierzać, i dlatego waham się między wagą a miarkami - waga jest droższa, ale pewnie dokładniejsza, z tym, że ja nic w domu nie ważę, więc byłaby dosłownie na jeden raz. A miarką mogłabym potem jej ładnie, codziennie odmierzać, stąd pytanie, ile ml to 35g TOTW'a ;) na razie chyba kupię miarkę, przy założeniu, że powinna dostawać około 88ml. I potem zobaczymy, czy tyje, czy nie.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Pon wrz 02, 2013 17:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

odebrałam wyniki moczu Łatka

wiec tak
na usg piasek
teraz już wiem jakiego pochodzenia -
odczyn obojętny , dość liczne kryszt. trojfosf.am-magnezowe , stanu zapalnego nie ma

mam rozumieć ze...mocz trzeba zakwasić, i te kryszt to struwity??? a nie szczawiany???

tak jak czesniejpisałam mój kot bardzo mało pije ...wiec nad tym pracujemy

czyli skłaniać się bardziej do stosowania uro-pet plus dotychczasowa dieta(orijen,bozita,miesko)
czy prezjsc na hils'a cd
agula76

Post » Pon wrz 02, 2013 17:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Tak, tak będzie lepiej - no chyba żeby zdecydowanie odmówił pasty. Trzeba tylko ustalić jak dużo powinien jej jeść, żeby nie przesadzić dla odmiany.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pon wrz 02, 2013 20:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Agula76, a lekarz Ci nie mówił co i jak?

my zakwaszamy uropetem, ale jest też osłonowo jeden lek na ścianki pęcherza, a za kilka dni kolejna kontrola moczu.
znajoma polecała hillsa c/d, ale my póki co stosujemy j.w. plus generalnie mokra karma.
Obrazek

Anneke_

Od: Czw mar 28, 2013 15:24

Post » Pon wrz 02, 2013 20:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Anneke_ pisze:Agula76, a lekarz Ci nie mówił co i jak?

my zakwaszamy uropetem, ale jest też osłonowo jeden lek na ścianki pęcherza, a za kilka dni kolejna kontrola moczu.
znajoma polecała hillsa c/d, ale my póki co stosujemy j.w. plus generalnie mokra karma.

mówił...żeby kupic u niej z polki royala lub hilsa c/d i dużo pic
zŁatkiem gorzej bo dość ze tyfus do jedzenia , uwilbia suchego orijena to mało pije

spróbuje ta paste
agula76

Post » Pon wrz 02, 2013 20:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

to oby mu pasta smakowała - u nas sama pasta nie do końca się sprawdziła, bo chyba zbyt lepka konsystencja, więc przemycam w jedzeniu i nie narzeka :)
dziwne, że lekarz nic nie tłumaczył - nasz bardziej się stara...
a właśnie - na podstawie wyników badań ustalono ilość pasty na dzień, więc musisz swojego przycisnąć :P
Obrazek

Anneke_

Od: Czw mar 28, 2013 15:24

Post » Wto wrz 03, 2013 18:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Agula a próbowałaś jakichś innych sposobów podawania wody? Fontanna, wielkie miski, nie wiem co tam jeszcze. Ja miałam kicię nic nie chciała pić, dosłownie nic. Weterynarz poleciła mi spróbować z wielką miską (ale nie miską taką miseczką tylko miednicą :P jak do prania nie wiem jak to nazwać :P) śmiałam się śmiałam ale postawiłam i piła :D serio śmiałam się, że najciemniej pod latarnią :D. Obecnie 3 koty mam i od razu postawiłam im małą miskę z wodą (zwykłą ceramiczną) i właśnie wielką miednicę i piją tylko z niej, czasem sobie uskuteczniają moczenie w niej łapek, ale ogólnie piją. I piją całkiem sporo. Znaczy nie, że za dużo a wystarczająco. Może próbowałaś już tej metody ale dzielę się swoimi doświadczeniami.
Puszek ciuła do swojej skarbonki na nerki https://pomagam.pl/chorenerkipuszka

girlonthebridge

Od: Sob wrz 22, 2012 1:24

Post » Wto wrz 03, 2013 18:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Moj na widok wielkiej miski zamoczyl w niej lapke i odszedl zdegustowany.

Pod kraniem nie, bo cieknie na lepek.

i tak dalej...

:evil:
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Wto wrz 03, 2013 20:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

girlonthebridge pisze:Agula a próbowałaś jakichś innych sposobów podawania wody? Fontanna, wielkie miski, nie wiem co tam jeszcze. Ja miałam kicię nic nie chciała pić, dosłownie nic. Weterynarz poleciła mi spróbować z wielką miską (ale nie miską taką miseczką tylko miednicą :P jak do prania nie wiem jak to nazwać :P) śmiałam się śmiałam ale postawiłam i piła :D serio śmiałam się, że najciemniej pod latarnią :D. Obecnie 3 koty mam i od razu postawiłam im małą miskę z wodą (zwykłą ceramiczną) i właśnie wielką miednicę i piją tylko z niej, czasem sobie uskuteczniają moczenie w niej łapek, ale ogólnie piją. I piją całkiem sporo. Znaczy nie, że za dużo a wystarczająco. Może próbowałaś już tej metody ale dzielę się swoimi doświadczeniami.

to się uśmiałam :):):):) ale super pomysł , myslalam już też o tym tylko kurcze boje się jednego, mam tez niewidoma kotke i zapaliła mi się lampka ...a jak tak wpadnie do tej miednicy????

spróbuje na noc ja zamknąć i wystwic miednice:):):):) fontanna nie wiem czy będzie zainteresowany na razie nie mam kasy :oops: :oops: ale jak np. leje się woda delikatnie z kranu łapie ja łapka i na tym się konczy , łapie cos tam zabkami ale łepek cały zmoczony:)

dziś wode spod wołowiny z woda wymieszałam , bo wolowine uwielbia !!! tez beeeeee..

on mnie wykończy .... z ta strzykawka to jest nie dobrze na dluzsza mete ...stres, zaczyna się dławic , kichac ,prychać...echhh

lece nalać wody do miednicy :ryk:
agula76

Post » Wto wrz 03, 2013 21:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Lifter pisze:Moj na widok wielkiej miski zamoczyl w niej lapke i odszedl zdegustowany.

Pod kraniem nie, bo cieknie na lepek.

i tak dalej...

:evil:

Lifter mój kot nie ma nawet miski - on ma poprostu garnek, wąs sie nie moczy bo sie "składa", jak ma ochote to moczy łape i zlizuje. Jak człek ziemniaki obiera i sobie garnek z wodą postawi to ma oczywiście tam zaraz koci łeb, bo pewnie ta woda lepsza. Z kranu tez jest ok, ale musi kapac pomaleńku abo taka cieniuteńka stróżka, łeb sie obraca bokiem bo inaczej kapie na niego.
Obrazek

agara

Od: Pon lis 09, 2009 22:35

Post » Śro wrz 04, 2013 5:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Moja kota pije najchętniej wodę z wazonu na kwiaty 8O

Kwiatków oczywiście w nim nie ma :mrgreen: służy jako wodopój :roll: :roll: :roll:

Farcia

Od: Pon lis 22, 2010 14:18

Post » Śro wrz 04, 2013 7:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Tia... wazony, garnki, miednice, fontanna... i nic! Magnolia nawet jakby gdzieś kawałeczek karmy (jak jeszcze ją jadła) za talerzyk wypadł i niechcący dotknęła łapką, to uciekała jak oparzona; jak mnie pilnuje w łazience i delikatnie odkręciłam kran, to też od razu chodu! Wystarczy, że mam rękę nie do końca idealnie wytartą (nie woda, ale jeszcze wilgotnawa), to próba pogłaskania kończy się pacnięciem łapką. Jedynie jak były upały ponad 30st., to tolerowała chłodzenie wodą poprzez przecieranie futerka zwilżonym ręcznikiem.

Choć zostaje jeszcze jedno - pije jak nikt nie widzi. Są takie koty, co przy kimś się nie napiją i koniec. W sumie to najlepszym miernikiem czy kot pije odpowiednio dużo (w odniesieniu do swoich potrzeb) jest pomiar gęstości moczu (koty jak mają za mało wody, to go mocniej zagęszczają) - tylko jak złapać próbkę, to nie wiem, bo ona jak jestem w pomieszczeniu, to stoi przed kuwetą i patrzy na mnie wymownie "wyjdź". No i to, że sporo w kuwecie zostaje jednak (inna rzecz, że ma zupki a nie mieszanki BARFowe, ale dobrze to toleruje).
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Śro wrz 04, 2013 8:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Mój kochany Guziczek też nie miał wcale miski, pił z dzbanka do podlewania kwiatów :D
Moich rodziców kot pił najchętniej z wiadra :D Śmiesznie to wyglądało, bo tak ni z gruchy ni z pietruchy w normalnej domowej kuchni stało niebieskie wiaderko pełne wody dla kota :ryk:

W ogóle z moich i rodziców doświadczeń i obserwacji wioskowych kotów u teściów wynika, że koty chętniej piją jak nie muszą się schylać - na stojąco. Nie wiem dlaczego, ale każdy znany mi kot tak woli.

Moje pędzle małe mają jeszcze miskę, ale piją naprawdę dużo no i wrzucają do niej chrupki :/ Planuję im kupić jakąś ładną donicę, którą będę mogła postawić na blacie jako wodopój.

A tak w ogóle - chrupkożerny Stich bardzo polubił rossmanowe mleko dla kotów. Rozcieńczam mu wodą a jemu nie przeszkadza. Wypija tego tyle, że już się nie boję o jego nerki wcale :D
Demonki <3
Obrazek Obrazek

elianka

Od: Wto gru 26, 2006 18:42

[poprzednia][następna]