Chora Plamka bez ogonka w NOWYM DOMKU u mad1 :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 01, 2013 9:22 Re: Chora Plamka bez ogonka w NOWYM DOMKU u mad1 :)

Zdecydowałam się na wizytę u Pani dr.Neski.Jadę dzisiaj na 14.00,zobaczymy czy ona coś poradzi.Podobno wyciąga zwierzaki w tragicznym stanie,to może pomoże też Plameczce.
Nie wiem czy trafię do lecznicy,jestem strasznym anty kompasem i kompletnie nie orientuję się w terenie ale mam nadzieję,że serce mi podpowie. Trzymajcie kciuki proszę!
Pozdrawiam:)

mad1

Od: Czw paź 06, 2005 11:27

Post » Pon lip 08, 2013 20:38 Re: Chora Plamka bez ogonka w NOWYM DOMKU u mad1 :)

Mad, i jak Plameczka?

nika28

Od: Pt mar 21, 2008 21:15

Post » Wto lip 09, 2013 23:48 Re: Chora Plamka bez ogonka w NOWYM DOMKU u mad1 :)

mad1, co z Plamką?

bekos

Od: Nie kwi 15, 2007 21:31

Post » Śro lip 10, 2013 8:02 Re: Chora Plamka bez ogonka w NOWYM DOMKU u mad1 :)

Hej,
dr.Neska określiła stan Plamki jako ciężki i dała 50 % szans na wyzdrowienie.Muszę przyznać,że poraziła mnie kwota jaką musiałam zostawić w lecznicy 8O ,nie wiem,czy dam radę finansowo konsultować dalej Plameczkę u niej.Oczywiście trzeba przyznać,że fachowo zajęła się kotką.Zrobiła kilka badań na miejscu i zleciła jeszcze parę do laboratorium.Po wynikach ogólnego badania moczu potwierdziła to co mówił mój weterynarz lokalny,że najprawdopodobniej doszło do ogólnego zapalenia układu moczowego i tylko terapia antybiotykowa może Plamce pomóc.Dostałam kroplówki do domu z zaleceniem codziennego podawania,antybiotyk,i jeszcze kilka leków na nadkwasotę żołądka i na odruchy wymiotne.Jak patrzę na Plamkę,to niestety nie widzę jakiejś spektakularnej poprawy :( Sama nie je,muszę ją karmić(na zmianę gerberem i zmieloną karmą dla nerkowców).Cały czas posikuje,moje mieszkanie zamieniło się w jedną wielką toaletę :( dzięki Bogu,że mój mąż jest tak kochany i cierpliwy,bo inaczej nie wiem jakby to było :? Dzisiaj idziemy na kontrolę,planowane jest badanie krwi i zobaczymy czy antybiotyk działa.

mad1

Post » Pon lip 22, 2013 19:55 Re: Chora Plamka bez ogonka w NOWYM DOMKU u mad1 :)

no i jak? jak wyniki badania krwi?
cały czas trzymam kciuki. dla mnie 50%, to aż 50% szans na wyzdrowienie!
ściskam

bekos

Post » Pon lip 22, 2013 20:45 Re: Chora Plamka bez ogonka w NOWYM DOMKU u mad1 :)

Dziękujemy za każe kciuki!
Byłam na kontroli i jest lepiej.Dr zrobiła od ręki badanie krwi i wyniki pokazały znaczny spadek mocznika-z 330 na ok 120,ale niestety też anemię.Ranki w buzi ładnie się wygoiły.Szanse Plamki wzrosły do 70%.Powiedziała,że przy takim wyniku powinna sama jeść i chyba mam pod opieką małą symulantkę.Dostałam przykaż aby ponownie dawkować jedzenie aby zgłodniała(odkąd Plamka zachorowała zafundowałam jej szwedzki stół).W dalszym ciągu podaję codziennie kroplówkę i antybiotyk i co drugi dzień witaminy.Od jakiegoś czasu nie muszę już jej karmić,ale niestety cały czas jest kłopot z siusianiem :( Plamka nie kontroluje moczu podczas nocnego snu.Zazwyczaj rano znajduję zasikane posłanie i widzę,że bidulinka ma cały bok zasikany,tak jakby leżała na mokrym nie zauważając tego.Mam tylko nadzieję,że to przejściowe i jak przestaniemy podawać kroplówki ,to wszystko wróci do normy. Niestety raz na kilka dni muszę Plamkę kąpać,bo przez to,że się obsikuje,to śmierdzi prze okrutnie :?
Tak ogólnie mówiąc jest dość smutnym kotkiem.Przestała się zupełnie bawić,momentami wygląda jakby była już wszystkim zmęczona. Kolejna kontrola za tydzień.

mad1

Post » Pon lip 29, 2013 21:14 Re: Chora Plamka bez ogonka w NOWYM DOMKU u mad1 :)

:) a więc poprawa! 20% więcej szans na wyzdrowienie :ok:
a jak po kolejnej kontroli? to miało być dziś, prawda?
siusianie ma z pewnością związek z zapaleniem układu moczowego. kroplówki są podawane dożylnie, więc raczej nie działają moczopędnie, prawda? jeśli Plamka wyzdrowieje, to z pewnością oddawanie moczu też się ustabilizuje. i znów odzyska humor do zabawy.

bekos

Post » Wto lip 30, 2013 21:06 Re: Chora Plamka bez ogonka w NOWYM DOMKU u mad1 :)

Hej!
Jesteśmy po wizycie. Jechałyśmy autobusem w okropnym upale, łącznie(w obie strony) 4 godziny,a przez całą drogę Plamka darła się wniebogłosy :? Zastanawiałam się skąd ona ma na to siłę,ja ledwo powłóczyłam nogami a ona do samego końca dawała znać co sądzi o takiej podróży.Wyniki zdecydowanie się poprawiły:mocznik spadł do 80 ,morfologia w porządku,pozostała jeszcze delikatna anemia ale myślę,że przy normalnym apetycie i podawanych witaminach wszystko się niebawem ustabilizuje. Antybiotyk ciągniemy jeszcze przez jakieś 3 tygodnie,będziemy stopniowo odstawiać kroplówki(podawane podskórnie). Na razie podaję je co drugi dzień a za jakiś czas pewnie co trzy ,cztery dni aż zupełnie odstawimy.To będzie decydująca chwila,jeśli wtedy nerki nie ruszą ,to pewnie pożegnam się z Plamką :(
Na razie jednak walczymy....
kontrola za dwa tygodnie 12.07

mad1

Post » Wto lip 30, 2013 21:22 Re: Chora Plamka bez ogonka w NOWYM DOMKU u mad1 :)

Mocne kciuki za wygraną walkę :ok:

Z siusianiem nie ma poprawy?

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Adopcje: 8 >>

Post » Śro lip 31, 2013 18:26 Re: Chora Plamka bez ogonka w NOWYM DOMKU u mad1 :)

Niestety cały czas ma z tym problem i co jakiś czas , gdy jest już mocno brudna ,muszę ją wykąpać

mad1

Post » Czw sie 01, 2013 17:07 Re: Chora Plamka bez ogonka w NOWYM DOMKU u mad1 :)

mad1 pisze:Wyniki zdecydowanie się poprawiły

i tego się trzymajmy! :ok: da radę dziewczynka :ok:
a i z siusianiem mam nadzieję, że się poprawi... cierpliwości

bekos

Post » Pt sie 30, 2013 6:55 Re: Chora Plamka bez ogonka w NOWYM DOMKU u mad1 :)

Ostatnia wizyta wypadła dobrze,wyniki bez zmian ,czyli w porządku dlatego dr.zdecydowała,że widzimy się dopiero za miesiąc(połowa września)Miałam Plamkę obserwować,czy po zakończeniu podawania antybiotyku coś się dzieje.Mogły być dwa scenariusze:
pierwszy-będzie lepiej,ponieważ antybiotyk obciążał nerki a teraz gdy już nie działa Plamka poczuje się jeszcze lepiej.
drugi-choroba wróci.
Od tygodnia antybiotyk nie jest już podawany i niestety Plamka przestała znowu jeść(wygląda jakby coś ją bolało-pewnie ranki się odnowiły),sika wszędzie gdzie popadnie,dosłownie nie nadążam po niej sprzątać :cry: i jest osowiała.Niestety prawdopodobnie wszystko wróciło.Jestem zmuszona umówić się z dr.wcześniej niż było to zaplanowane :cry: Nie wiem co jeszcze możemy dla Plamki zrobić,to była jej ostatnia szansa :crying: :crying: :crying:
Matko,błagam aby dr maiła jeszcze jakieś asy w rękawie...

mad1

Post » Nie wrz 01, 2013 20:03 Re: Chora Plamka bez ogonka w NOWYM DOMKU u mad1 :)

mad1, nie poddawaj się, kobieto. może inny antybiotyk, może podawany przez dłuższy czas. nie wiem, wetem nie jestem, ale zawsze trzymam się myśli, że musi być jeszcze kilka możliwych rozwiązań. mocno zaciskam kciuki. kiedy wizyta?

bekos

Post » Pon wrz 02, 2013 6:24 Re: Chora Plamka bez ogonka w NOWYM DOMKU u mad1 :)

Idę do lekarza dzisiaj,dam znać co postanowiła.

mad1

Post » Pon wrz 02, 2013 6:34 Re: Chora Plamka bez ogonka w NOWYM DOMKU u mad1 :)

Trzymajcie sie :)
W takich razach mysle, ze dobrze miec weta, ktoremu sie ufa, i ktory doradzi, kiedy pozwolic kotu odejsc.

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Adopcje: 8 >>

[poprzednia][następna]