Może komuś przyda się informacja, że jest sucha karma Royal Canin, którą zje chyba każdy kot. Kot Junior, lat 12, cukrzyca, PNN II faza i lekka anemia, od kilku tygodni chudł i odmawial jedzenia czegokolwiek, nawet surowego miesa. Wypróbwałam wszystkie weterynaryjne karmy, mokrej nie ruszy, niczego nie chcial.
Znalazłam RC Ageing cat 12+, sucha. Jest wyjatkowa, bo jako jedyna nie jest w postaci twardych i suchych chrupkow, ale przypomina miękkie i chrupiące poduszeczki, jak zakazane ciasteczka Whiskas:)
Bardzo nadaje się dla kotow nerkowych, (jeśli tyko sucha jest mozliwa) ma przyzwoity skład, jest wysoko kaloryczna, a przede wszystkim ma bardzo niską zawartość fosforu 0.6. Mój kot rzucil się na te ciasteczka i wreszcie je ile powinien. Dodatkowo, ponieważ zawartość białka w dziennej porcji jest poniżej normy, przemycam mu sporo wody z mikroskopijnymi skrawkami wołowiny.
Probowalam diety BARF z suplementami, bez, jakkolwiek - nie chciał za nic, choć samo surowe świeże mieso jakos skubal. Trudno to jednak było nazważyć żywieniem, tak w cukrzycy jak i PNN.
Pozdrowienie dla niejadków