Proszę o radę - ostre zapalenie nerek u kota

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt sie 30, 2013 17:16 Proszę o radę - ostre zapalenie nerek u kota

Witajcie,
pewnie takich przypadków i wątków jest wiele, ale nie mam siły przeglądać setek stron i doszukiwać się wspólnych cech choroby mojego Tgera z innymi kociakami. Zarejestrowałam się na forum przed chwilą, bo dwie godziny temu musiałam zostawić Tigera w szpitalu na podanie dożylnej kroplówki i wariuję z nerwów, nie mogę usiedzieć bezczynnie - stąd poszukiwanie porady na forum.
Tiger - wiek dwa lata i dwa miesiące, kocur, wykastrowany, kot brytyjski, nie wychodzący z domu. Waga 6,8 kg. Od urodzenia karmiony Royal Canin i Gurme ze sklepu, niestety. Ponad pół roku temu pierwszy epizod z zatrzymaniem moczu - diagnoza: liczne kryształy. Według zaleceń przestawiony na weterynaryjną karmę Royal Canin suchą i mokrą Hills SD, podawana według określonych przez weta porcji.
Niestety jakieś dwa tygodnie temu Tiger zaczął mniej jeść, mniej pić, rzadziej sikać, dziwny zapach z pyszczka. Badania wykazały blesne nerki i okolice pęcherza moczowego w badaniu palpacyjnym i niestety podejrzenie ostrego zapalenia nerek. W badaniach labolatoryjnych:
Mocz:
Barwa - brudno słomkowa
Przejrzystość - mętny
Gęstość względna - 1,041
Odczyn pH - 7
Białko - 100
Hemoglobina +++
Bilirubina - neg
Urobilinogen - norma
Glukoza - neg
Badanie moczu - leukocty 70
Krew +++
ASC -
komórki nabłonka kanalików nekowych: wielokątne pojedyńcz
Krwinki białe _ 1-5 wpw
Krwinki czerwone - pokrywające całe pole widzenia świeże
Wałeczki - nb
Bakterie - nieliczne
Kryształki - duże agregaty fsf/amonowo-magnezowe
Śluz: liczne pasma, osad lepki

Leki:
No-Spa
Biovetalgin
Ringer
Furosemidum

Proszę o pomoc doświadczonych opiekunów kotów nerkowych - jak interpretować te wyniki, co sądzicie o przyczynach, przebiegu choroby Tigera, co z nim będzie, jak mu pomóc, dlaczego mimo przestrzeganej diety znów zaostrzenie, jak i czym go karmić, poić, co zrobić by był z nami jak najdłużej? :cry:

TigerA

Od: Pt sie 30, 2013 16:52

Post » Pt sie 30, 2013 17:39 Re: Proszę o radę - ostre zapalenie nerek u kota

a badania - morfologia? W tym kreatynina , mocznik były robione? Zapalenie pęcherza silne i kryształki do rozwalenia to widzę

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

Post » Pt sie 30, 2013 17:53 Re: Proszę o radę - ostre zapalenie nerek u kota

Nic więcej nie mam, teraz czytam w innych wątkach jak dokładnie mógl być przebadany, ale na wydruku od weta mam tylko to :cry: Za 40 minut po niego pojadę to poproszę o takie badania. Posprawdzałam w wydrukach od weta i poprzednio, dokładnie 7.12.2012 miał podobne badania labortoryjne i USG pęcherza

TigerA

Post » Pt sie 30, 2013 21:32 Re: Proszę o radę - ostre zapalenie nerek u kota

Czy badany był mocz na posiew, z dobraniem antybiogramu? Bo to na infekcję wygląda...
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Sob sie 31, 2013 8:31 Re: Proszę o radę - ostre zapalenie nerek u kota

Wczoraj odebrałam Tigera o 20, po 4 godzinach wlewu dożylnie, słaby, spał, raz poszedł do kuwety, zrobił wielkie siku, potem znów się położył. W nocy czuwałam, kot płytko oddychał, był jakby zimny, więc okryłam go i ogrzewałam własnym ciepłem i zasypiał. Rano przed ósmą kolejna wielka porcja siku, złapałam trochę moczu, wydaje się jasny, klarowny, zawiozę do weta. Dzwoniłam do lekarza, ale nie przyjedzie na wizytę do domu, mam jechać z kotem na 10. Tiger leży, nierówno oddycha, raz wstał, ale po kilku krokach znów się położył.

Przebieg:

Poniedziałek - 26.08.2013
Kot osowiały, mniejszy apetet, rzadziej sika.
Bolesne nerki i pęcherz
Leki:
No-Spa 40 mg/2ml 0.7 amp
Biovetalgin 0,5 ml
Ringer płyn 250 ml - 0,5
Furosemidum 5% inj 0,1 ml

Wtorek - 27.08.2013
Odebrałam wyniki krwi:
Morfologia:
MCV 38
MCH 14.10
MCHC 37.4
Erytrocyty 11,65 ml/mm3
Hematokryt 43,92%
Hemoglobina 16,4
Leukocyty 8,41tys/mm3
Trombocyty 311 tys/mm3
Neutrofile segmentowate 66.70
Limfocyty 29.4%
Monocyty 3.9%

Biochemia:
ALT 74.35
ASP 5.41
Białko całkowite 7.25 g/dl
AP(fosforoza zasadowa) 79.91
Fosfor 3.06 mg
Kreatynina 1.35 mg/dl
Mocznik 31.72 mg/dl

Zabiegi:
Injekcja s.cim 2
Pobranie krwi
morfologia
biochemia 16

Leki:
No-Spa inj 40 mg/2ml 0,7 amp.
Biovetalgin inj. 0,5 ml

Royal Fel Urinary - sucha

Środa (28.08.2013)
Wlew kroplowy, injekcja
Leki:
Ringer płyn 250 ml - 0,5 szt
Ceporex inj. 100 ml - 0,8 ml
Biovetalgin 0,7 ml
Uroxivet

Czwartek 29.08.2013
Kontynuacja leczenia
Leki:
Ringer
Biovetalgin
Convenia
No-Spa

Piątek 30.08.2013
Kot nie chce pić ani jeść, zostawiony na wle dożylny
Leki:
Ringer 250 ml - 1 szt.
Catosal 1,5 ml
Intravit B 12 1 ml
No-Spa
Duphylate 5 ml

a potem opisywana noc i dzisiejszy poranek...

TigerA

Post » Sob sie 31, 2013 9:38 Re: Proszę o radę - ostre zapalenie nerek u kota

Znów został w szpitalu, płytki i szybki oddech podobno spowodowany odpowiedzią układu krążenia na dużą ilość podanego płuny we wlewie. I jeszcze jedno, jakieś dwa tygodnie temu Tiger był z nami w domu, w którym mieszka kot z podejrzeniem FIP, co prawda było to 4 miesiące temu, kot żyje , nie ma objawów, a Tiger nie miał bezpośredniego kontaktu ani z kotem, ani z kałem, ale jednak przebywał w tych samych pomieszczeniach...Ja dowiedziałam się dopiero po przyjeździe o tym, a teraz wyrzucam sobie, że nie zabrałam go stamtąd od razu. Lekarz uznał, że w takim wypadku to może być FIP...Czy to możliwe? Czy te objawy mogą na to wskazywać?

TigerA

Post » Sob sie 31, 2013 22:17 Re: Proszę o radę - ostre zapalenie nerek u kota

Obawy, że zaraził się FIP-em raczej nieuzasadnione, zbyt krótki czas od zetknięcia z tamtym kotem, tym bardziej, że i u tamtego FIP nie jest pewny. Czy kot miał usg jamy brzusznej? Bo skoro nerki i pęcherz są bolesne, to może tam coś się dzieje?
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie wrz 01, 2013 10:19 Re: Proszę o radę - ostre zapalenie nerek u kota

Jak się kicia dzisiaj czuje?

bea3

Od: Śro cze 26, 2013 12:23

Post » Nie wrz 01, 2013 14:21 Re: Proszę o radę - ostre zapalenie nerek u kota

Chyba wychodzimy na prostą :D wczoraj po powrocie ze szpitala na moje oko już było ciut lepiej, potem co godzinę podawałam mu strzykawką Convalescence Support Royal Cannin, godzinka spania i znów ciepłe 10-15 ml tej papki. Rano o 6-stej sam podniósł głowę i zaczął zlizywać z mojego palca, potem wstał i podreptał do kuwety na wielkie siku, a więc nerki pracują :) A w drodze z łazienki podszedł sam do miski z wodą i trochę wypił!! od tego momentu jakby zdrowiał w oczach, sam powoli spaceruje po domu, wskoczył nawet na parapet, widać, że słaby, ale pił już kilka razy i zjadł też sam odpowiednik tej diety tylko w mięsnym odpowiedniku. Byliśmy u lekarza, dziś nie było konieczności zostawiania Tigerka na wlewie. A co najważniejsze - trochę mruczy przy jedzeniu i jak się koło niego kładę, zaczął się myć, a ja okiem osoby, która dobrze go zna widzę, że wraca do zdrowia :)
Na USG jesteśmy umówieni, jak odzyska siły, żeby go teraz nie stresować. Dziękuję za zainteresowanie i pomoc, myślałam że w tych dniach oszaleję ze zmartwienia.

TigerA

Post » Nie wrz 01, 2013 15:38 Re: Proszę o radę - ostre zapalenie nerek u kota

To super, ciesze się bardzo, że kotek lepiej. Kamień z serca :) Ale nie trać czujności, dopóki wszystko się nie unormuje.

bea3

Od: Śro cze 26, 2013 12:23