Kumiko ,plaskata dziewczynka i jeszcze jedna Tusia....

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 21, 2013 21:28 Re: Kumiko ,plaskata dziewczynka MA JUŻ DOM !!! :)

Biba cud miód i orzeszki :1luvu:
a Kumcia jaka pracowita :mrgreen:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Śro sie 21, 2013 22:37 Re: Kumiko ,plaskata dziewczynka MA JUŻ DOM !!! :)

gpolomska pisze:Deserek... marmurkowy... znowu mi się chce pysznych lodów i kawy - co spojrzę na Bibę, to taka sama reakcja :mrgreen:

Też tak mam :)
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Blekitny.Irys

Od: Nie lut 17, 2013 11:36

Post » Sob sie 24, 2013 19:35 Re: Kumiko ,plaskata dziewczynka MA JUŻ DOM !!! :)

Wymacałam małego guziołka u Kumiko.
Tak w połowie odległości między ostatnim dolnym sutkiem z lewej strony a lewa pachwiną.
Prawie zawału dostałam, że to listwa mleczna, ale twardo się trzymałam wersji, że to węzeł chłonny.
Wczoraj wet obmacał na wszystkie strony (myślałam, że znaleźć nie może, bo to malutkie), ale okazało się, że znalazł od razu, tylko sprawdzał przesuwność, kształt, twardość, konsystencję, itd - co tam się dało przez skórę.
Wykluczył węzeł chłonny, bo te są jednak dalej i głębiej w pachwinie, ale stwierdził, że wg niego to coś jest już poza listwą mleczną.
Oczywiście bez histopatologii się w 100% i autorytatywnie nie wypowie, ale stawia, że to tłuszczak. I nie widzi potrzeby przyspieszania sterylki (bo wówczas to wyciepie i na hist.pat. puścimy, żeby mieć możliwość świętowania, że to faktycznie tylko tłuszczak). Bo jakby podejrzewał listwę mleczną, to pewnie byśmy sterylkę przyspieszyli. Ufff - z wielkiego stresu został stresik malutki, do czasu wyciachania i badań. No i obserwować mamy, ale to nie problem, bo dziewczynkę codziennie obracamy kilka razy (przy czesaniu, przemywaniu oczek, dawaniu do pysia uodparniacza, zwykłym mizianiu). Jakby się - odpukać - powiększało, to będziemy się zastanawiać na gorąco.
Specjalnie Kumisię do weta zawiozłam rano - na głodnego (bo wieczorem chrupki nawet zabrałyśmy, żeby była na czczo). I od razu badania krwi zrobione. Nie chce mi się przepisywać, więc tak w skrócie z morfologii i biochemii: anemii i stanu zapalnego nie ma, hemoglobina w normie, białko i cukier w normie, nerki i wątroba ok. Leciuteńko jeszcze morfologia rozjechana w zakresie niektórym "M-cośtam" i rozmazu, ale wet mówi, że to jeszcze po wycieńczeniu i jedzeniem unormujemy. I że jest dobrze, i że w zasadzie nawet już by można Kumisię zaszczepić. Mamy nowy uodparniacz (betaglukan + takie coś na przyrost masy mięśniowej), więc jeszcze kilka dni go w pysio powciskam (bo to taka pasta w kręcielkach) i zaszczepimy. A sterylkę dalej planujemy pod koniec września albo na początku października.
No. Dziewczynka jest generalnie zdrowa. I sił nabiera. I nawet już biegać zaczyna i się bawi. I ja niezmiennie się jej z żarciem kojarzę.
Futerko mięciutkie się jej robi. Jest bardzo grzeczna. U weta też była grzeczniutka. Troszkę zrezygnowana na zasadzie "znowu mnie będą męczyć?", ale super grzeczna. Tylko krwi nie chciała oddać. Za to po wyjęciu igły nie chciała jej sobie zatrzymać, więc dostała na łapkę gustowny opatrunek.
Marcel <*>, Tygrys <*>

Słupek

Od: Nie lis 18, 2012 9:46

Post » Sob sie 24, 2013 20:52 Re: Kumiko ,plaskata dziewczynka MA JUŻ DOM !!! :)

Za Kumisię :ok:

Blekitny.Irys

Post » Sob sie 24, 2013 21:14 Re: Kumiko ,plaskata dziewczynka MA JUŻ DOM !!! :)

:strach: mam nadzieję że malutka jest zdrowa a ten guziołek to nic ,po postu nic.. :ok:
Obrazek

dorcia44

Post » Sob sie 24, 2013 21:31 Re: Kumiko ,plaskata dziewczynka MA JUŻ DOM !!! :)

Dorciu - to na pewno jest zupełnie nic. Ja ufam moim wetom i wiem, że gdyby podejrzewał, że to może być jakiś paskud, to by podjął decyzję o szybkim zabiegu. Tym bardziej, że ze strony nerek przeciwwskazań nie ma. No oczywiście - zawsze się może jednak "coś" okazać, ale jesteśmy dobrej myśli.
Zdrowa, zdrowa.
I pilnujemy, żeby tak zostało. :D
Marcel <*>, Tygrys <*>

Słupek

Post » Sob sie 24, 2013 21:57 Re: Kumiko ,plaskata dziewczynka MA JUŻ DOM !!! :)

I ja niezmiennie się jej z żarciem kojarzę.

Poległam :ryk: za dziewczynkę - żeby dalej było coraz lepiej :ok:
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Sob sie 24, 2013 22:13 Re: Kumiko ,plaskata dziewczynka MA JUŻ DOM !!! :)

Obrazek

Kumiś jest chyba podobnego zdania ;) Ale psia główka też się nadaje :D

Miss Perfect Ann

Od: Pt sie 02, 2013 10:55

Post » Nie sie 25, 2013 19:01 Re: Kumiko ,plaskata dziewczynka MA JUŻ DOM !!! :)

Miss Perfect Ann pisze:Obrazek

Kumiś jest chyba podobnego zdania ;) Ale psia główka też się nadaje :D

Moje psiaste i kociaste tez tak uważają :)

Blekitny.Irys

Post » Czw sie 29, 2013 13:07 Re: Kumiko ,plaskata dziewczynka MA JUŻ DOM !!! :)

A może jakieś nowe fotki Kumiko ?
Taka pięknota a zdjęć jak na lekarstwo :crying:
"Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu,człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał,i kota, który będzie go ignorował"/ D. Bruce
Obrazek
Szarusia [*]; Roki [*]; Kiciucha [*]; Santa [*]2011; Tinka [*]2013; Timorka [*]2013; Azira [*]2015; Cynamon [*] 2019; Fituś [*] 2020; Tola [*] 09.2020; Tosia[*] 04.2021; Tysia [*] 12.2021; Dziunia [*] 02.2024.

Kotina

Od: Czw sty 26, 2012 15:52

Post » Czw sie 29, 2013 17:25 Re: Kumiko ,plaskata dziewczynka MA JUŻ DOM !!! :)

Kotina pisze:A może jakieś nowe fotki Kumiko ?
Taka pięknota a zdjęć jak na lekarstwo :crying:

Oj tak, tak.
Fotki Kumiko - koniecznie :)

Blekitny.Irys

Post » Czw sie 29, 2013 21:42 Re: Kumiko ,plaskata dziewczynka MA JUŻ DOM !!! :)

Dziewczyny - zdjęcia obiecuję w weekend (tak, wiem, od jutra się zaczyna). Ale my wczoraj i dzisiaj w domu z niewielkimi przerwami na ogarnięcie stworków, a teraz to upiep... zmęczone znaczy jesteśmy. Bo jeszcze dzisiaj kupiłyśmy i wtachałyśmy na nasze IV piętro bez windy dwa regały - jeden duży, drugi mały. Jakby nieco nam się znudziły nierozpakowane torby Miss Perfect Ann i rzeczy w mnóstwie kartonów po papierze od ksero. Jutro te dwa M Michały skręcimy, jeden upchniemy u mnie (duży), drugi w kuchni (mały) i się kilku kartonów i co najmniej jednej torby (mam nadzieję, że dwóch) pozbędziemy. Więc cierpliwości, plizzzz...

Kumisia ma się nieźle, etap największego głodu ma już chyba za sobą, bo ciut na talerzykach zostawia i o dokładkę nie woła, oprócz chrupek (RC Gastro+Applaws+Acana po mniej więcej 1/3, bo wet powiedział, że gastro możemy już stopniowo ograniczać) dostaje morkre średnio 5 razy dziennie (Recovery albo Hill'sa Kitten wymieszane z pasztetem Applawsa zazwyczaj 3 razy, raz Conva, raz - wieczorem - mięsko: wiejska kura wymieszana z wiejskim kurzym/kaczym żołądkiem albo wołowiną, kaczka albo indycze serduszko. do tego posypka z Felini). Poza tym rano VetoMune wciskam w pysio - nie-lubię-nie-lubię-nie-lubię - i ponieważ kociej trawki nie je, tylko się bawi, to takie malutkie paszteciki GranataPet - kurczak z kocią trawką (to chrupie bez wciskania). Bo dziewczynka się dzielnie myje, a że futerko ślicznie odrasta mięciutkie i coraz mniej filcu u maluchy jest, to nie chcemy, żeby się zakłaczyła.

W poniedziałek albo we wtorek podskoczymy dziewuszkę zaszczepić. :D
Marcel <*>, Tygrys <*>

Słupek

Post » Czw sie 29, 2013 22:51 Re: Kumiko ,plaskata dziewczynka MA JUŻ DOM !!! :)

a może byście tak dziewczyny mnie adoptowały :?:
Obrazek
Obrazek

dorcia44

Post » Pt sie 30, 2013 17:39 Re: Kumiko ,plaskata dziewczynka MA JUŻ DOM !!! :)

Dorcia a jak u Ciebie z kuwetą? :mrgreen:

lenka*

Od: Wto lip 31, 2012 17:58

Post » Pt sie 30, 2013 22:05 Re: Kumiko ,plaskata dziewczynka MA JUŻ DOM !!! :)

lenka* pisze:Dorcia a jak u Ciebie z kuwetą? :mrgreen:

no ..tego ,różnie :oops: ale bardzo się staram :mrgreen:
Obrazek

dorcia44

[poprzednia][następna]