SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 27, 2013 19:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

W zooplusie jest mieszany pakiet 12 saszetek za 47.80zł, co daje jakieś 3.90zł za saszetkę... Czyli tak sobie. W ciemno też nie ma sensu kupować, trzeba by było gdzieś dorwać jedną, bo znowu bezdomniaki będę miały ucztę :D
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Wto sie 27, 2013 19:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

agara pisze:Odnośnie tego barfowania - tylko mielone w maszynce czy może byc też siekane na sam początek? Kot jako kawałki mięsa pogryzie ale jak mu dałam ostatnio zmielone - to spojrzenie mówiło "Oszalała Kobieta? Jak ja mam to pogryźć ?" i w koniec końców dostał pies na deser bo kot ani grama nie ruszył.

To chyba nie ma znaczenia - tzn. byle kot zjadl.
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Wto sie 27, 2013 23:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ja mam gigantyczny problem z wykarmieniem moich nowych podopiecznych. Kociaki dzikie, podblokowe w ilości sztuk 3 (już są u mnie - w sumie w ostatniej chwili zabrane) no i jest kocina 10 letnia i 2 podrostki ponad roczne.

Koty (2 kocurki) jedzą:
- raz na jakiś czas: schesira, alma nature, applaws, shmussy, cosma
- częściej: bozita, butchers
- mięso (surowe na dłuższą metę im nie podeszło)
suche w zależności od zasobności portfela: orijen, acana, sanabelle, arion + jako smakołyk wegańską ami (bardzo im smakuje, ale daję im słownie po garstce)

z kotką natomiast mam problem tyka jedynie suche (niezależnie od marki) mokrego nie tyka (znaczy raz na dwa tygodnie tyknie - gurmenta :/), mięso surowe zostaje na talerzu (w każdej kombinacji, same i zmieszane zero), raz na jakiś czas zje gotowaną rybę. Pije wodę i raz na jakiś czas zjada jogurt - i co ja mam z nią zrobić???? :(((

Koty nie tykają żadnej karmy w postaci "pasztetu" - wszelkie animondy, feringi, granatypety i smille musiałam pooddawać albo kotom bezdomnym albo poupychanym po lecznicach.

HELP!!!!
Puszek ciuła do swojej skarbonki na nerki https://pomagam.pl/chorenerkipuszka

girlonthebridge

Od: Sob wrz 22, 2012 1:24

Post » Śro sie 28, 2013 7:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

girlonthebridge: Jak nauczyć kota jeść mokrą karmę, masz TUTAJ w pkt. 1-4.

Lifter: Ty się ciesz, że w dniu, w którym wg Twojego opisu nie bardzo ma apetyt, w ogóle zjadł; szkoda, że wiesz, co mu tak nie podeszło - gdybyś wiedział, łatwiej by było w następnej mieszance zastąpić to czymś innym. Poza tym ludzie mieszanki wprowadzają długo i po trochę, więc to, że w ogóle zjadł, powinieneś uznać za swój sukces ;) Magnolia z początku jak dałam dwa małe paseczki surowego mięsa do całego opakowania sosiku Miamora, to je ledwo jadła - teraz już nie trzeba sosiku, a mięsko wsuwa równo razem z "zupką" suplementową.

agara: Siekane dla ludzi to lepsza wersja mielenia (bardziej smaczne zwykle wychodzi, tylko roboty więcej); niemniej jednak kot może nie zjeść (spróbuj tylko małą część posiekać i zobaczysz) - Magnolia siekanego też nie bardzo: uznaje tylko paseczki, wiec robię cieniutkie paski (prawie nitki) i grubsze kawałki, żeby zęby ćwiczyła. Tylko żeby tak drobno pokroić, to musi być mocno schłodzone. Minus jest taki, że mielone dużo lepiej wciąga wodę, a takie coś nie.

Szalony Kot: Saszetki są droższe (85g wychodzi tylko minimalnie taniej niż 200g w puszce - ale w saszetkach jest więcej sosu jakby i Magnolia je jadła, a to samo z puszki - choć niby o identycznym składzie - powodowało strajk). Magnolia też tylko zaraz po otwarciu lub max. 3-4h od niego (trzymane w lodówce i później z godzinę ocieplane na blacie, w zamknięciu, żeby nie obsychało). No i dlatego właśnie robię jej mieszanki BARFowe - na cały tydzień przygotowuję, rozmrażam i zawsze jest OK, a cenowo zamiast prawie 270zł, wychodzi ok. 100zł (bo musiałam kupować saszetki po 4,35 najtaniej i 2 saszetki dziennie - jej tylko 3 smaki podchodzą, a ich nie ma w zestawach po 12). Inna rzecz, że sporo wetów (w tym moja i ten od ab.) jest zdania, że BARF jest najlepszy, bo kot potrzebuje przede wszystkim mięsa. No i plus mieszanek jest taki, że można skorygować pod choroby nerek, wątroby czy trzustki - gotowej karmy (dobrej) nie skorygujesz, więc jest pakowanie kukurydzianek i dalsze zarzynanie nerek.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Śro sie 28, 2013 8:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Poranna proba zakonczona calkowita kleska :( - sosik mu sie nawet spodobal i troszke go pochleptal, ale sam pokarm olal. Karmiony z placa zjadl kilka kawalkow miesa, po czym zwymiotowal - byc moze powodem bylo samo mieso, tzn. gryzl je z wysilkiem i mozliwe, ze polknal za duzy kawalek, ktory spowodowal wymioty?

No nie wiem.

Zostawilem mu to na talerzu, ale...............

Do tego skurczybyk znowu praktycznie nic nie chce jesc, moze gora 1/4 tego, co jadl kiedys.

Chyba go wezme w piatek na jakas konkretna doglebna diagnostyke.

Swoja droga ktos poleca dobry (w tym celu) gabinet we Wrocku?>
Obrazek

Lifter

Post » Śro sie 28, 2013 9:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Lifter - a Twój kot ma zęby ok?

Bo ja moim maluchom musiałam zacząć drobniej kroić jak się okazało, że jeden z nich nie bardzo umie sobie pogryźć duży kawałek. Jeden kot umiał, a drugi nie. Zaczęłam kroić drobniej i część mielić w ogóle na papkę i teraz oba koty rąbią aż furczy.

Wykoncypowałam sobie, że kamień nazębny w przyszłości łatwiej zdjąć niż leczyć chore nerki :) A kocio jak nie mógł sobie pogryźć to rezygnował i jadł tylko chrupki.

Wczoraj pierwszy raz kupiłam kartonik Bozity. Zobaczymy co moje piranie na to :) Ale ja daję puchy tylko wtedy jak mięcho się nie zdąży rozmrozić a demony histeryzują.
Demonki <3
Obrazek Obrazek

elianka

Od: Wto gru 26, 2006 18:42

Post » Śro sie 28, 2013 9:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Lifter, wiesz, że kot czegoś tam nie chce jeść, to nie tragedia, ale że na wszystko się buntuje, to już problem. Może być zakłaczony tylko (oby). Po większych kawałkach może wymiotować jak nie pogryzie... choć u mnie tak właśnie było ostatnio przed zwróceniem kłaczka - najpierw spadek apetytu i wszystko niedobre, później wymiot całymi kawałkami mieszanki (niestrawionymi), a przy kolejnym razie spory kawałek "filcu" - taki wałek o średnicy ok. pół cm i długości kilku cm. A później powrót apetytu. Inna rzecz, że niektóre koty tak reagują na większą ilość mięsa zanim się przyzwyczają choćby do gryzienia - bo w przeciwieństwie do chrupków, które co najwyżej łupią, to mięso czy trawę ciachają ząbkami równo (Magnolia sporo czasu była na bezzbożowym mokrym zanim przeszła na BARF - od 5 marca jak przyjechała, to od razu miała bezzbożowe suche i mokre, więc organizm był przyzwyczajony do dużo mięsa i bez śmiecia). No nic - dzisiaj mu już nie dawaj surowizny - spróbuj jutro.
...

czarnekoty123

Post » Śro sie 28, 2013 9:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Trzeba sie bedzie przyjrzec jego zebom, bo wydawalo mi sie, ze dosc w sumie malym kawalkiem miesa (fakt, ze bloniastego) mial jakies problemy.

Zaklaczony raczej nie jest, choc zdarzalo mu sie futerkiem wymiotowac pare razy.

Po prostu zrobie mu te diagnostyke w piatek, bo lepsza juz chyba najgorsza prawda niz taka bezradnosc.

To w koncu nie jest normalne, zeby kot - z dnia na dzien - radykalnie tracil apetyt i ten stan trwal tygodniami. Owszem, zdarzalo mu sie wczesniej to samo, ale nigdy nie trwalo to az tak dlugo.
Obrazek

Lifter

Post » Śro sie 28, 2013 9:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

girlonthebridge pisze:z kotką natomiast mam problem tyka jedynie suche (niezależnie od marki) mokrego nie tyka (znaczy raz na dwa tygodnie tyknie - gurmenta :/), mięso surowe zostaje na talerzu (w każdej kombinacji, same i zmieszane zero), raz na jakiś czas zje gotowaną rybę. Pije wodę i raz na jakiś czas zjada jogurt - i co ja mam z nią zrobić???? :(((

Teściowa ma taką kotkę co tylko je suche, tzn mokre cos tam podje,ale bardziej sos wyliże z tego no i ewidentnie suche jej smakuje najbardziej. Ona nawet nie je fileta 8O co inne koty właściwie pałaszują w 3sekundy.
Taka jest wybredna. Ale wszystko z nią ok. Więc raczej to normalne jest

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Śro sie 28, 2013 10:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

gpolomska pisze:Szalony Kot: Saszetki są droższe (85g wychodzi tylko minimalnie taniej niż 200g w puszce - ale w saszetkach jest więcej sosu jakby i Magnolia je jadła, a to samo z puszki - choć niby o identycznym składzie - powodowało strajk). Magnolia też tylko zaraz po otwarciu lub max. 3-4h od niego (trzymane w lodówce i później z godzinę ocieplane na blacie, w zamknięciu, żeby nie obsychało). No i dlatego właśnie robię jej mieszanki BARFowe - na cały tydzień przygotowuję, rozmrażam i zawsze jest OK, a cenowo zamiast prawie 270zł, wychodzi ok. 100zł (bo musiałam kupować saszetki po 4,35 najtaniej i 2 saszetki dziennie - jej tylko 3 smaki podchodzą, a ich nie ma w zestawach po 12). Inna rzecz, że sporo wetów (w tym moja i ten od ab.) jest zdania, że BARF jest najlepszy, bo kot potrzebuje przede wszystkim mięsa. No i plus mieszanek jest taki, że można skorygować pod choroby nerek, wątroby czy trzustki - gotowej karmy (dobrej) nie skorygujesz, więc jest pakowanie kukurydzianek i dalsze zarzynanie nerek.

Ona średnio je mięso - ani podroby, ani czyste mięśnie ani z tłuszczykiem... :roll: już od pewnego czasu widzę, że BARF wyszedłby mi taniej, ale ona jest tak mało mięsna, że obawiam się strajku :/

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Śro sie 28, 2013 10:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Powoli kota można przestawić na każdy rodzaj jedzenia (nie mówię, że każdego producenta w dowolnym smaku, ale chodzi o suche->mokre lub suche->barf lub mokre->barf). Koty lubią często to, co jadły od małego - dlatego hodowcy częst odają wszystkiego po trochę, żeby później cudów nie było; kot zabrany z ulicy na początku zwykle zjada wszystko, to pamięta głodowanie, a później zaczyna mieć swoje zdanie. Generalnie mokre jest bardziej smakowite niż suche, bo mocniej pachnie, nie drażni dziąseł itp., ale jak kot lata był nauczony tylko suchego, to później trzeba powoli przestawiać (jak to zrobić skutecznie, to już w tym temacie nie wiem ile razy link podałam) i w żadnym wypadku nie stosować głodzenia, bo ze sporym prawdopodobieństwem prędzej skończy się chorobą niż zmianą nawyków żywieniowych.

Co do fileta z kurczaka - Magnolia tego nie tknie (generalnie kurczaka ze sklepu nie tknie); z indyka zje o ile jest dodane np. masło; kawałki ze skórą (np. udo) zje; widocznie kotuś "wie", że samego chudego się nie je, bo niezdrowo. Kiedyś jeszcze zagryzała nabiałem, teraz nie tknie (dostaje w mieszankach dosyć wapnia). Więc trochę mam szczęście (takie samo jak przy Mokate), że kotuś ma dobry instynkt nie zabity przez "wychowanie".
...

czarnekoty123

Post » Śro sie 28, 2013 14:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Czy ktoś może wymienić mi parę dobrych, mokrych rodzajów karm, które nie są mielonkami (moje koty nie tykają pazurkiem, przetestowane chociażby na przykładzie Grau). Najlepiej, żeby to były karmy z sosikiem :wink: lub jakieś filetowe.
Porta 21 testowana - pierwszą porcję zjadły, potem już be.
Cosmę jadły mi wszystkie smaki, ale w końcu też zaczęły wybrzydzać (robię im więc przerwę z Cosmą)
Miamora nie tykają, Bozity takoż.

Lubią Iams a najbardziej... Felixa, którego ostatnimi czasy jedzą mi najchętniej, a ja im go daję, bo wolę, żeby jadły mokry fast food niż żeby w ogóle nie jadły mokrego. No, ale szukam alternatywy - zdrowszej!
Co do jedzenia przez nie surowego mięsa - jak wiatr zawieje... raz tak, raz inaczej :roll: BARF-owanie nie wchodzi więc na razie w grę, chyba, że sama potem zjem co przygotuję :wink:
Obrazek

rastanja

Od: Czw maja 10, 2012 20:37

Post » Śro sie 28, 2013 14:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Miałam jakiś czas temu taki sam problem ;) filetówki pycha, mielonki be. Udało mi się kotkę przekonać, jak dawałam jej na spód miseczki trochę Power of Nature, a na wierzch Cosmę (albo inną filetówkę czy nawet Felixa możesz, jeśli to jedzą). I stopniowo zwiększałam ilość mielonki. Nie obyło się bez kocich fochów i żałosnego miauczenia o coś "zjadliwego", ale po dwóch tygodniach wciąga wszystko ładnie. Można taką mielonkę polać jakimś sosikiem w stylu odkłaczająca pasta z Miamora, łatwiej jest się kotu przekonać.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Śro sie 28, 2013 14:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Odkłaczającą pastę z Miamora stosuję namiętnie, bo faktycznie działa cuda. Niestety w przypadku Grau nie było mowy o zjedzeniu. Polizały po wierzchu i tyle... A ja zostałam szczęśliwa z zooplusowym pakietem Grau... ale przynajmniej mniej wybredne kotki ze śmietnika na osiedlu rodziców miały ucztę :wink:
Obrazek

rastanja

Od: Czw maja 10, 2012 20:37

Post » Śro sie 28, 2013 14:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

No mi też nie pomogła z Catz Finefood. Nie i już. Nie ruszyła także Feringi, Moonlight Dinner, Grau i czegoś tam jeszcze. Dopiero Power of Nature zaskoczył, po początkowym mieszaniu z Cosmą. Ma inną konsystencję, bardziej takiego musu, i może to się kici bardziej podoba. Co mnie dziwi, bo podobno koty lubią gryźć, a ona to sobie tylko języczkiem wylizuje i tyle z tego :D
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

[poprzednia][następna]