Steven ♥

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sie 25, 2013 16:28 Re: Steven ♥

Bellemere pisze:No zawsze lepsze są te jajka wiejskie, ale nie każdy ma do nich dostęp. Z tego co słyszałam, kotów salmonella w zasadzie nie rusza, mają specyficzny mechanizm obronny, więc im to nie szkodzi. Ale na wszelki wypadek warto uważać, można trochę podgotowac to jajko czy coś.
Moja za młodu lubiła herbatę xD ale już jej przeszło, na szczęście, bo to za zdrowe dla kota też nie jest, a zawsze udawało jej się cos ta chlipnąć, mimo, że pilnowałam kubka. Luna jak miała suche dostępne cały czas to jadła, ile chciała, przez pierwszych kilka dni faktycznie non stop, z tym że wtedy dawaliśmy Purinę Cat Chow, bo taką dostawała u tego pana, od którego ją wzięliśmy. Jak przeszliśmy stopniowo na Sanabelle to od razu zaczęła jeść mniej, co na pewno świadczy o składzie Puriny. Kot był ciągle głodny. Sanabelle też szczytem karmowych możliwości nie jest, ale rosła ładnie, i jadła nawet mniej, niż przewidział producent.

PumaIM pisze:Salmonella głównie siedzi na skorupce - tam jest taka warstwa ochronna, lekko woskowata - dlatego nie należy jaj myć dopóki się ich nie zamierza użyć, wtedy przed rozbiciem trzeba wyszorować porządnie. Można też skorupkę sparzyć. Żółtko surowe jak najbardziej, tylko trzeba starannie oddzielić białko, bo surowe ono jest z kolei niezdrowe.

Erin pisze:Moze nie tyle niezdrowe, co niewskazane, bo - jak mi tlumaczyl nasz wet, bardzo madry czlowiek - bialko niszczy wartosci odzywcze, zawarte w zoltku.
Tak, jak swiezy ogorek niszczy wartosci odzywcze pomidora, jesli sie je je razem.

PumaIM pisze:Konkretnie - w surowym białku jest awidyna, która niszczy zawartą w żółtku biotynę. Biotyna zaś znakomicie robi na jakość skóry, futerek i pazurków. Awidyna pod wpływem wysokiej temperatury przestaje działać.

Dzięki dziewczyny! No to wszystko już jasne jeśli chodzi o jajko. A ja siedzę i odpoczywam, przeglądam zooplus, Steven spał smacznie, teraz już buszuje, zaraz pora na jedzonko.
ObrazekObrazekObrazek

Don't breed or buy while shelter pets die.
I WANT

Sylvanas

Od: Pt sie 09, 2013 10:11

Post » Nie sie 25, 2013 16:36 Re: Steven ♥

I jakie tam zakupy planujesz? ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Nie sie 25, 2013 16:42 Re: Steven ♥

Bellemere pisze:I jakie tam zakupy planujesz? ;)

Ojj prawda jest taka, że wszystko co Steven na prawdę potrzebuje mamy w domu, albo mogę dostać stacjonarnie w niektórych zoologicznych [chodzi głównie o karmę]. Ale niestety korci mnie nakupowanie pierdółek, więc siedzę na tej ich stronie i patrzę na te wszystkie bajery, szelki by się przydały na przyszłość - czyż te nie są świetne ---> click!
ObrazekObrazekObrazek

I WANT

Sylvanas

Post » Nie sie 25, 2013 16:53 Re: Steven ♥

Hahaha, są genialne! Jakby Luna lubiła spacery, to już bym leciała je kupić :mrgreen: ja mam takie zwykłe czerwone, z takiego meszkowatego materiału. Przez większość czasu leżą w szufladzie, niestety.
Ach, pierdółki, uwielbiam je. We wrześniu kupuję nową szczotkę i trawkę, do której muszę dokupić jeszcze doniczkę ładną, bo istnieje prawdopodobieństwo, że trawka będzie tylko ozdobą pokoju :D
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Nie sie 25, 2013 16:58 Re: Steven ♥

My mamy czerwone, tylko są jeszcze troszkę za duże, ale dorośnie :1luvu:

Obrazek
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Nie sie 25, 2013 17:03 Re: Steven ♥

Jak elegancko wygląda! Nasze są takie standardowe, jak te: http://www.kar-ma.pl/image.php?c/1/w/65 ... HjZEHB.jpg, tylko z milutkiego materiału. No i smyczkę mam inną, czarną w czerwone łapki i serduszka, bo tamta się rozkleiła i brzydko to wyglądało. W sumie i tak nie wiem, po co je kupiłam, tylko na podróż się przydały xD
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Nie sie 25, 2013 17:21 Re: Steven ♥

ab. pisze:My mamy czerwone, tylko są jeszcze troszkę za duże, ale dorośnie :1luvu:

Obrazek

Śliczności Szajeczka starsza od Steva, a szeleczki jeszcze na nią za duże, Steven to by chyba utonął w nich, heh. Dobrze się Wam spisują?

Bellemere pisze:Jak elegancko wygląda! Nasze są takie standardowe, jak te: http://www.kar-ma.pl/image.php?c/1/w/65 ... HjZEHB.jpg, tylko z milutkiego materiału. No i smyczkę mam inną, czarną w czerwone łapki i serduszka, bo tamta się rozkleiła i brzydko to wyglądało. W sumie i tak nie wiem, po co je kupiłam, tylko na podróż się przydały xD

Luna nie spaceruje? Szelki bardzo fajne, Faf takie ma, zielone, dobrze się spisują, nigdy się nie wyrwał, nic się nie odpina.
ObrazekObrazekObrazek

I WANT

Sylvanas

Post » Nie sie 25, 2013 17:39 Re: Steven ♥

'Police' mnie rozbroiło :ryk: Ja chcę takie 2 sztuki :ryk: :ryk:
..........................♥Tosia&Bazyl♥.........................
ObrazekObrazek
'I had been told that the training procedure with cats was difficult. It's not. Mine had me trained in two days.'

Zapraszamy: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=162710 cz. VI

NatjaSNB

Od: Czw lis 08, 2012 10:03

Post » Nie sie 25, 2013 17:42 Re: Steven ♥

Nie, raz mi zwiała bo ktoś niechcący nie domknął drzwi, na szczęście mamy ogródek więc bardzo szybko ją znaleźliśmy, ale od tamtej pory strasznie się boi dworu. Powolutku próbuję ją przyzwyczajać, bo to jednak fajna sprawa, zwłaszcza z tym ogródkiem - czysta trawka do podgryzania i w ogóle. Ale na razie robi oczy w słup i zaczyna dyszeć z nerwów, więc jej nie męczę. Sama się musi przekonać.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Nie sie 25, 2013 17:47 Re: Steven ♥

NatjaSNB pisze:'Police' mnie rozbroiło :ryk: Ja chcę takie 2 sztuki :ryk: :ryk:

Rewelacja. FBI i SECURITY też świetne [plakietkę kupuje się osobno]. Jak Stevo podrośnie, to zrobię mu prezent.

Bellemere pisze:Nie, raz mi zwiała bo ktoś niechcący nie domknął drzwi, na szczęście mamy ogródek więc bardzo szybko ją znaleźliśmy, ale od tamtej pory strasznie się boi dworu. Powolutku próbuję ją przyzwyczajać, bo to jednak fajna sprawa, zwłaszcza z tym ogródkiem - czysta trawka do podgryzania i w ogóle. Ale na razie robi oczy w słup i zaczyna dyszeć z nerwów, więc jej nie męczę. Sama się musi przekonać.

Biedna! Co za szkoda, ta pogoda, ten ogródek! Zachęcać ją trzeba koniecznie, może polubi spacerki. A jak zakładasz szelki, żeby przeszła się po domu to ładnie spaceruje czy się pokłada kocina?
ObrazekObrazekObrazek

I WANT

Sylvanas

Post » Nie sie 25, 2013 17:50 Re: Steven ♥

Na początku w szelkach była jak szmaciana laleczka :D ale szybko się przyzwyczaiła, czasem jej zakładam na chwilę, żeby nie odwykła, hasa po domu jakby szelek nie było ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Nie sie 25, 2013 17:52 Re: Steven ♥

Szelki są niby ok, ale raz z nich nawiała złapałam ją bo byłam blisko.
Postanowiłam je ulepszyć i doszyć pod brzusiem dwa paski, które będzie przypinać się na pleckach. Wtedy nie da rady zwiać.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Post » Nie sie 25, 2013 17:56 Re: Steven ♥

U mnie do żadnego kota SECURITY nie pasuje, oba zwiewają pod łóżko jak tylko ktoś wejdzie :twisted: :twisted:
Powinnam im raczej dać odznaki z napisem "DAJ JEŚĆ" :roll:
..........................♥Tosia&Bazyl♥.........................
ObrazekObrazek
'I had been told that the training procedure with cats was difficult. It's not. Mine had me trained in two days.'

Zapraszamy: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=162710 cz. VI

NatjaSNB

Od: Czw lis 08, 2012 10:03

Post » Nie sie 25, 2013 17:58 Re: Steven ♥

Haha, przypomniałaś mi tekst mojej byłej wychowawczyni, też kociomaniaczki:

"Ha, mój kot to chyba myśli, że ma na imię ChodźDamyJeść"

:mrgreen:
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Nie sie 25, 2013 17:59 Re: Steven ♥

Jak kupowałam te szelki to zakładka z napisami nie otwierała się i nie mogłam żadnej kupić :evil:
Obrazek Obrazek

ab.

[poprzednia][następna]