Czy jest szansa żeby kot i pies się zaprzyjaźnili?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sie 25, 2013 13:15 Czy jest szansa żeby kot i pies się zaprzyjaźnili?

Więc niedługo przeprowadzam się do dużego domu i już od dawna planuje zakup kotka,jako że będę się nim sama opiekować moja mama się zgodziła. Tylko że moja rodzina chce psa. Jak wspominałam dom będzie duży więc zmieści się piesek i mój kotek,ale czy jest szansa żeby się dogadali? Mój kotek będzie miał 8 tygodni,pies też będzie szczeniakiem więc jeśli od początku będą razem czy jest szansa żeby się zaprzyjaźnili? Jak ich do siebie przyzwyczaić? Boje się że w końcu jakiś instynkt weźmie górę i pies zaatakuje kota albo na odwrót :( Nie wiem czy nie lepiej będzie ich odizolowywać od siebie?W sensie żeby nie mieli żadnego kontaktu,postanowiłam że mój kot nie będzie raczej wychodził na dwór,jedynie zabezpieczony taras i nie wiem czy warto kombinować żeby na górze urzędował kot na dole pies? Trochę śmieszne rozwiązanie ale na prawdę nie wiem co robić. Pomóżcie proszę :)

Zielona16

Od: Nie sie 25, 2013 13:09

Post » Nie sie 25, 2013 13:52 Re: Czy jest szansa żeby kot i pies się zaprzyjaźnili?

Wg mnie jest ogromna szansa, żeby zwierzaki się zaprzyjaźniły, jeszcze patrząc, że będą ze sobą przebywać od małego. Sama mam psa i koty go bardzo lubią, i moi rezydenci, i bezdomniaczki. Wiadomo, czasem dojdzie do spięcia, ale sensacji nie ma ;)
Znam dużo ludzi, którzy mają psy i koty, i jest wszystko ok. Jest taka pani, co ma kota i jeszcze znajdkę huskiego, pies bardzo kota lubi, ale ten z kolei psa omija. Jest taki owczarek (mojego psiaka niecierpi, ogólnie jest agresywny), który jak widział śp. Rudzielca ['], to zaraz się z nim bawił. W kocim hospicjum jest już drugi raz z kolei pies rasy amstaf, co obala stereotyp, że takowe psy są złe. Jest wiele przykładów pokazujących, że kocio-psia przyjaźń to normalna sprawa :)
kicikicimiauhau

Post » Nie sie 25, 2013 13:57 Re: Czy jest szansa żeby kot i pies się zaprzyjaźnili?

nie ma potrzeby kombinowania. Pies i kot pięknie się dogadają ( napisz jaka rasa psa bo tez to ma znaczenie ). Ważne tylko abyś na początku uczyła ich bliskości poprzez równoczesne podawanie jeść w oddzielnych miskach postawionych blisko siebie ( ale nie obok siebie) , trzymanie zwierzaków w małej odległości , karmienie zwierzaków róznoczesne z ręki, głaskanie . Psy lubia gonić i takie zapędy trzeba delikatnie ograniczać w stosunku do tego konkretnego kota. Nie pozwalać mu na pogonie , najlepiej trzymając psa na szelkach i strofując w takiej sytuacji np. glośnym E. Ale wszystko delikatnie. Bez nerwów bo szczeniak kotkowi nic nie zrobi. Kot natomiast może udrapać boleśnie psiaka. Po paru dniach problemu nie będzie a wspólne zabawy w berka bez paniki w oczach kota to juz fajna rzecz.
To są moje doświadczenia.

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

Post » Nie sie 25, 2013 14:32 Re: Czy jest szansa żeby kot i pies się zaprzyjaźnili?

kot i pies mogą być najlepszymi przyjaciółmi :)
jako dowód poniżej link do wątku (mam nadzieję ze autorka nie będzie miała mi za złe) :)

viewtopic.php?f=46&t=155840

na forum jest mnóstwo osób, którzy oprócz kota(ów) mają psa, poszukaj:)
Obrazek

ewciak

Od: Pt lis 09, 2012 8:47

Post » Nie sie 25, 2013 15:34 Re: Czy jest szansa żeby kot i pies się zaprzyjaźnili?

żeby nie byc gołosłowną dodam jeszcze , że mam sześć rezydentów kocich zakochanych w moich psiakach i wlaśnie dwa duże psy (sznaucer olbrzym i średniak ) i jeszcze kocie tymczaski kochajace okresowo te pieski :D

asia2

Post » Nie sie 25, 2013 15:58 Re: Czy jest szansa żeby kot i pies się zaprzyjaźnili?

Ośmiotygodniowy kotek powinien być jeszcze z kocią mamą i rodzeństwem i z nimi się socjalizować tak do minimum 12 tygodnia :!: Poza tym ważna jest tez rasa psa i jego wielkość.. duży szczeniak, choćby labradora, może niechcący zrobić krzywdę kociakowi Różnica mas, a piszemy nie o dorosłym kocie, który zazwyczaj wie, jak sobie ułożyć psa lub sprawnie ucieknie poza zasięg szczeniaczych wybryków. Psa też z początku, szczególnie szczeniaka bym dobrze wychowała, czyli nagradzała spokój, zbyt rozszalałego w stosunku do kociaka, karciła (może być "E", może być lekkie przytrzymanie za kark do uspokojenia, bo na szczeniaczka E może nie podziałać :wink: ) by nauczył się, że w towarzystwie kociaka nie wszytko jest dozwolone i nie traktował go jak zabawkę, a szczeniaki mają taką tendencje w stosunku do innych zwierząt, jak i ludzi. Przy takich środkach ostrożności w okresie szczenięctwa, kociętstwa nie powinno być większych problemów z przyjaźnią międzygatunkową. Nie wybierałabym też ras z silnym instynktem łowieckim, bardziej rodzinne, choć niekoniecznie labradory, jest więcej. I najważniejsze zarówno do posiadania psa (właściwe wychowanie od szczeniaka), jak i kota (tu już trudniej będzie z wychowaniem :wink: ) wcześniej się przygotujcie merytorycznie, choćby przy okazji wyboru rasy. Ja łączyłam już dorosłe koty z dorosłym psem, jak było do przewidzenia koty dominują i to one ustalają kiedy i czy chcą się bawić i w co, choćby w podgryzanie psa :twisted: (Edit:) A i tak na początku hamowałam zapędy psa do zabawy z kotami, był zbyt namolny ... Teraz się nie wtrącam, koty znakomicie radzą sobie same, czasem to na nie krzyknę, bo przeginają :twisted: Ale Ty piszesz o szczeniaku i kociaku. I najważniejsze, jeśli tylko jest taka możliwość (nie jest to kot porzucony) bierz kociaka już 3miesięcznego, bo to absolutne minimum dla prawidłowego rozwoju społecznego jego, a co za tym idzie, mniej problemów dla Ciebie, jako właściciela i lepsza socjalizacja z psem.
pwpw

Post » Nie sie 25, 2013 17:01 Re: Czy jest szansa żeby kot i pies się zaprzyjaźnili?

przypominam o szeleczkach dla szczeniaka oprocz "E' :wink:

asia2

Post » Nie sie 25, 2013 17:26 Re: Czy jest szansa żeby kot i pies się zaprzyjaźnili?

asia2 pisze:przypominam o szeleczkach dla szczeniaka oprocz "E' :wink:

Racja, ale cały czas nie będzie na szelakach (zaznajamianie, na początku jak najbardziej), a ingerować trzeba za każdym razem, gdy coś niebezpiecznego się zadzieje.. zasada jest taka, ze pies (tu niestety poszkodowany, choć nie nieszczęśliwy, jeśli właściciele umieją to zrobić) powinien być na dole hierarchii, czyli to kot powinien dominować, a pies uczony podporządkowania zarówno w stosunku do człowieka, jak i kota.. Czyli podstawa to poczytanie, jak układać psa, zanim się weźmie konkretnego szczeniaka.. Z tym większym naciskiem, ze w domu na raz ma się pojawić kotek i szczeniak, wiec dwóch absorbujących malców na raz :wink: Ludzie potrafią się pogubić już przy samym szczeniaku :wink: lub zbyt wiele mu wybaczać, bo uroczy, bo mały i później są problemy, bo pies rośnie, a właściciele nie potrafią go ułożyć, zmienić jego zachowań. Poczytajcie zanim weźmiecie pieska na temat choćby problemów szczenie w domu i małe dziecko, bo mniej więcej tak jak np do dwulatka na początku będziecie układać psa w stosunku do kociaka (czyli nie dopuszczać do zrobienia krzywdy mniejszemu). Szczenie krzywdy zapewne nie będzie chciało zrobić kotu, tak jak nie chce jej zrobić dziecku, ale to Wy będziecie musieli go nauczyć, jak ma się zachowywać, by nie było problemów. Stąd polecam wiedza najpierw, a później konkretne zwierzaki :ok:
pwpw

Post » Nie sie 25, 2013 23:36 Re: Czy jest szansa żeby kot i pies się zaprzyjaźnili?

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi :) Rodzina poszukuje yorka lub jamnika,ja natomiast prawdopodobnie będę miała Ragdolla lub dachowca :) W sumie planowany jest taki układ,że ja będę wychowywać etc. kota a rodzina psa,moja rodzina,a zwłaszcza mama ma dość spore doświadczenie w wychowywaniu psów. Moja mama wychowała porzuconego,niezwykle agresywnego psa,gryzącego wszystko co się porusza na leniwego pieszczocha kochającego dzieci,mój brat się z nim wychował :) Ja ostatnio w wolnym czasie nie robię nic innego,tylko czytam o kotach,moja ciocia to kociara i również obiecała mi w razie potrzeby pomóc.Także myślę że z wychowaniem damy radę.Przeczytałam że kotka można zabrać od matki od 2 miesiąca życia.Ale rzeczywiście widziałam też kotki 3 miesięczne także może lepiej takiego przygarnę.Jeszcze raz wszystkim dziękuje ;)

Zielona16

Post » Pon sie 26, 2013 6:51 Re: Czy jest szansa żeby kot i pies się zaprzyjaźnili?

Trzymam kciuki aby zwierzaki szybko się zaprzyjaźniły :ok: A jeśli będą ze sobą od małego to z pewnością tak będzie :)
Dwa lata temu do 9 - cio letniego Arona (mieszaniec ON) dołączyła Kitka - wielkiej przyjaźni nie ma, ale zwierza się tolerują i żyją w zgodzie, oto dowód :wink:
ObrazekObrazek
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Pon sie 26, 2013 14:45 Re: Czy jest szansa żeby kot i pies się zaprzyjaźnili?

Zielona16
Kotki tak koło 2giego miesiąca zaczynają jeść samodzielnie stąd część ludzi uważa, ze już wtedy można je zabrać od mamy. No ale jedzenie to nie wszytko i doświadczeni kociarze, też hodowle polecają jednak koty starsze, które choć wstępnie zsocjalizuję się u boku mamy i rodzeństwa dzięki czemu są pewniejsze siebie i bardziej stabilne emocjonalnie. Nad młodszymi zastanawiałabym się tylko wtedy, gdy już w wyniku losu, porzucenie, miot dzikiej kocicy już i tak pozostają bez mamy za to pod opieką człowieka, jednak taki 2 miesięczny malec to naprawdę duży obowiązek, za to trzy jest tak samo słodki, za to już dużo łatwiejszy w obsłudze :wink:
Heh to wypada tylko życzyć powodzenia.. pochwal się podopiecznymi, bo jakby nie było zarówno kotek, jak i pies będą całej rodziny, co najwyżej przykre obowiązki (np kuweta) spadną na wyznaczonego opiekuna :mrgreen: :wink:
pwpw

Post » Pon sie 26, 2013 18:38 Re: Czy jest szansa żeby kot i pies się zaprzyjaźnili?

To że na mnie będzie spoczywał zaszczyt sprzątania kuwety było ustalone gdy tylko padł pomysł o kocie :D Prawdopodobnie zwierzyniec przybędzie do mnie jakoś na początku września,ale na pewno nie zapomnę się pochwalić :D I jeszcze raz wszystkim dziękuje :)

Zielona16