» Pt sie 23, 2013 20:51
Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2
To pilnuj tej kreatyniny i w razie braku spadku po jakimś miesiącu czy dwóch, skoryguj dietę, żeby miała max. nisko fosfor (czyli nie średnio zalecany, a minimalny - zero ryb, kości, mączki kostnej i żółtek) - ale na BŚ jest o tym temat; w każdym razie ważne jest, żeby nie walić dużo fosforu i tylko wyłapywać wapniem, ale już od razu ograniczać jego podaż. Niemniej jednak mam nadzieję, że będzie poprawa przy większych dostawach wody oraz lepszym płukaniu nerek i żadna korekta w stosunku do diety dla zdrowych kotów nie będzie potrzebna.
Magnolii jak podstawisz wodę, to jeszcze ofuka i nieważne, w czym woda będzie i co do niej dodasz. Ale wet mi powiedziała, że zdarzają się koty, które tak mają i wtedy nie ma innej opcji, niż 100% mokrego i najlepiej z dolaną wodą, a w przypadku strajków głodowych - nawadnianie. Dla tego typu kota chrupki to morderstwo - powolne i na raty (coś jak znęcanie zwyrodnialców, tylko nieumyślne i powolne). Z początku jeszcze pochlipała jakiś rosołek czy śmietankę, a teraz nic, ale ona sika 3-4 razy i to kulkami wielkości 1-2 jaj (a to połowa Twojego kota), a strumień słychać 2 pomieszczenia dalej; wyniki ma w normie, ale bardziej u góry niż na dole (kreatynina max. wyszła 1.34, a min. 0.95 /3 badania w ciągu miesiąca miała i taka rozbieżność - to najniższe u mnie po 12h głodowania jak kazali/), ale jak się teraz nie zadba, to można to zepsuć (ona ma 5-6 lat, przepiękne zęby i futro gęste lśniące - raz geny, a dwa - ktoś musiał o nią bardzo dbać i szkoda byłoby to zniszczyć).
...