Wątek dla nerkowców - VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto sie 06, 2013 11:00 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Mamrot pisze:
Mamrot pisze:dziewczyny drogie!

oto 7,02 mg/dl najnowszy Julkowy fosfór ( wapń 11 mg/dl)
dopiero zaczynamy próby z renagelem. potrzebuję info ile podawać tego renagelu?
800g tbl podzielona na 8 części... ile mg na dzień przy takim stanie? słyszałam, że 200 mg w dwóch dawkach po mniej więcej 100 podają tu dziewczyny, ale nie wiem w sumie przy jakim stanie fosforu, nie wiem co ile sprawdzają. może to przy niskim stanie do utrzymania poziomu, a przy takim wysokim trzeba więcej podać? proszę o pomoc.chcialabym obnizyć jej w miarę szybko i potem trzymać jakiś dobry poziom. po miesiącu podawania juz chyba warto sprawdzić krew (?)

ponawiam pytanie i prośbę o info - przy jakim poziomie fosforu i wadze kotka zaczęłyście podawanie i w jakiej dawce:)

W Plumb's Veterinary Drug Handbook podane jest dawkowanie sevelameru -> 200 mg/dobę bez uwzględniania poziomu fosforu.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto sie 06, 2013 11:17 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

pixie65! dziękuję! bezcenna Ty

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Wto sie 06, 2013 14:18 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

:ok:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt sie 09, 2013 11:11 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Mam mały problem jedzeniowy w te upały.

W dzień Maciek kompletnie nie ma ochoty na mokrą karmę, mimo peritolu, natomiast nocami wsuwa suche. I zastanawiam się, ile na takim suchym może pociągnąć? I czy ważne jest, jakie je suche? Wcina Orijena.
Podejrzewam, że jak temperatura wróci do normy, kot też wróci do normy czyli grzecznie będzie w dzień jeść mokre, a nocami raz na parę dni skubnie suchego, tak było do tej pory.
No ale przez te upały w ogóle nie chce jeść w ciągu dnia.

Chyba lepiej, żeby jadł suche niż żebym na siłę karmiła kota strzykawką i męczyła go w taki upał? Bo tak jak mówię, mokrego nie chce, nawet marketówek (to znaczy coś skubnie, ale to 1/10 jego normalnej porcji).
No a coś musi jeść.

Pić pije, kroplówki dostaje, więc odwodniony nie jest.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Pt sie 09, 2013 11:20 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Yagutka pisze:Mam mały problem jedzeniowy w te upały.

W dzień Maciek kompletnie nie ma ochoty na mokrą karmę, mimo peritolu, natomiast nocami wsuwa suche. I zastanawiam się, ile na takim suchym może pociągnąć? I czy ważne jest, jakie je suche? Wcina Orijena.
Podejrzewam, że jak temperatura wróci do normy, kot też wróci do normy czyli grzecznie będzie w dzień jeść mokre, a nocami raz na parę dni skubnie suchego, tak było do tej pory.
No ale przez te upały w ogóle nie chce jeść w ciągu dnia.

Chyba lepiej, żeby jadł suche niż żebym na siłę karmiła kota strzykawką i męczyła go w taki upał? Bo tak jak mówię, mokrego nie chce, nawet marketówek (to znaczy coś skubnie, ale to 1/10 jego normalnej porcji).
No a coś musi jeść.

Pić pije, kroplówki dostaje, więc odwodniony nie jest.

Julia z PNN od roku je w 90 % sucha karmę power of nature i orijen - byle bez zbóż
poprostu odmawiamokregochocby najlepszego. i tak musi być.
więc bęc co robić... nie karm na siłe.... na to może kiedys przyjdzie czas,ale... jeśli je suche sam i w wystarczającej ilości...
odpuść mu - ja tak bym zrobiła

Mamrot

Post » Pt sie 09, 2013 11:24 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

No, z tą wystarczającą ilością to jest też różnie ;) Ale wetka mówi, że kot jeszcze nie jest wychudzony, więc może faktycznie tyle mu wystarcza (jednak przed chorobą miał pewną nadwagę, może dopiero teraz wygląda prawidłowo, nie wiem, dla mnie i tak jest chudy, więc mam schizy, że je za mało).
Etap strzykawkowania mieliśmy, nie było to nic przyjemnego dla obu stron, więc teraz zostawiam mu wolną rękę, niech je to, co chce, trudno.

Ale dobrze, że piszesz, że Twoja kotka je praktycznie tylko suche, trochę mi lepiej :)

Yagutka

Post » Pt sie 09, 2013 11:26 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

nasza mokka je zarówno suchą (RC Renal Special) jak i mokra. Mokrej kiedyś nie jadła w ogóle, tylko galaretki lub sos wylizywała, teraz zajada się felixem, wręcz się domaga! i zjada 100g saszetkę dziennie, czasem więcej. ale waga stoi w miejscu.. 3,20 teraz, kiedyś 4,5 - 4,7kg.

ja bym nie karmiła kota na siłę, myślę że to przejściowe, właśnie upał minie i będzie lepiej

iwona-1984

Od: Sob cze 15, 2013 21:56

Post » Pt sie 09, 2013 11:30 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Yagutka - przy PNN jedna z wazniejszych rzeczy jest aby kot jadl, to co je jest mniej wazne :) Jesli je sucha karme, do tego calkiem dobra -to moim zdaniem OK. Dostaje kroplowki, wiec kwestia "namawiania" aby pil wiecej nie ma znaczenia. Moj OKI mial takie 2-3 miesieczne okresy kiedy jadl tylko suche przez kilka lat - nigdy nie skutkowalo to pogorszeniem stanu.
Sprawdzaj tylko fosfor, bo przy suchej karmie trudniej na stale stosowac tzw.wylapywacze.

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Pt sie 09, 2013 11:33 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

No właśnie wiem, że najważniejsze jest, żeby jadł :) Tylko ja mam te schizy, że je za mało ;)

Fosfor ostatnio był na 3,0 mg/dl, więc ładnie, bez wyłapywaczy, mam nadzieję, że nie pójdzie w górę.
Ostatnio edytowano Sob sie 10, 2013 6:05 przez Yagutka, łącznie edytowano 1 raz

Yagutka

Post » Pt sie 09, 2013 19:08 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

jak stosuje sie ranitydyne(ranigast)-na mocznice u kota?
kot 3 kg-to jak dawkowac?
jak rozpoznac ze to czas podac ranigast?
Kotka Milka

Post » Pt sie 09, 2013 19:12 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Yagutka pisze:No właśnie wiem, że najważniejsze jest, żeby jadł :) Tylko ja mam te schizy, że je za mało ;)

Fosfor ostatnio był na 3,0, więc ładnie, bez wyłapywaczy, mam nadzieję, że nie pójdzie w górę.

podawaj jednostki plis :D

Mamrot

Post » Sob sie 10, 2013 16:30 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Anna Fijalek pisze:jak stosuje sie ranitydyne(ranigast)-na mocznice u kota?

A jak rozpoznałaś mocznicę?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pon sie 12, 2013 18:51 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

pixie65 pisze:
Anna Fijalek pisze:jak stosuje sie ranitydyne(ranigast)-na mocznice u kota?

A jak rozpoznałaś mocznicę?

nadzerki w pysiu - badanie krwi mocznik 160-170 z wachaniami

kroplówki nie wyplukuja mocznika mimo podawania codziennie 100-150ml PWe mocznik rosnie
kroplowki dozylne rozpracowuje w ciagu minuty
ile można podac jednorazowo kroplowki podskornie dla kota 3 kg?
Kotka Milka

Post » Wto sie 13, 2013 18:18 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Czy ktoś podawał nerkowemu kotu HMB (np. http://animalia.pl/produkt,26691,dolfos ... -tabl.html albo http://animalia.pl/produkt,5055,z-labor ... -kaps.html) w związku z osłabioną siłą mięśniową i zanikiem mięśni?

Yagutka

Post » Wto sie 13, 2013 19:34 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Ja podawałam.
Tyle, że nie z Animalii ale "zwykłego" sklepu dla kulturystów (mniej więcej trzy razy taniej).
Spektakularnych efektów nie zaobserwowałam bo zapewne dla mojego kota było już za późno.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

[poprzednia][następna]