♥ Mały Czarny Rozbójnik - Tosia part II ♥

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 05, 2013 23:20 Re: ♥ Mała Wielka Tosia - part II ♥

Albo może powinnaś zmienić weta :roll:
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

Post » Pon sie 05, 2013 23:34 Re: ♥ Mała Wielka Tosia - part II ♥

a jakby liznela troszke oleju, zwyklej oliwy jak do frytek lub oliwy z oliwek... troszeczke... nie wiem, czy takie cos nie zaszkodzi kotu, ale chodzi mi o to, ze to jest tluste i moze zadzialac szybko. Wiem po sobie jak kiedys ktos u mnie frytki smazyl i reszte oliwy wlal do butelki po wodzie mineralnej. Ja wstalam w nocy by sie napic czegos i taka rozespana wzielam pierwsza z brzegu butelke (wlasciwa stala za nia) i zrobilam tylko maly lyczek oliwy, moze nawet nie wiecej niz plaska lyzeczka. Natychmiast mnie pogonilo do WC.

Ktos tu o smietance wspominal-mysle, ze tlusta smietana, taka np 18 - 36% tez moze byc pomocna, pytanie tylko ile tego kotu podac, zeby z kolei rozwolnienia przesadnego nie dostal.

Tydzien sie meczyc to bardzo niedobrze. Ja wiem cos o tym, bo sama mam sklonnosci do zaparc i to mocnych. Ale jakos sobie z tym radze. Mam kilka sprawdzonych sposobow.
Niestety kompletnie nie wiem co w takiej sytuacji mozna podac kotu. :oops:

Kociara82

Od: Czw paź 09, 2008 22:20

Post » Pon sie 05, 2013 23:38 Re: ♥ Mała Wielka Tosia - part II ♥

Skoro jej wetka twierdzi że to nic takiego to ja bym na jej miejscu poszła do innego weta.
Obrazek

Ewa L.

Post » Pon sie 05, 2013 23:42 Re: ♥ Mała Wielka Tosia - part II ♥

no wlasnie... jak mozna powiedziec ze to nic takiego jesli kot lub czlowiek tyle czasu stolca nie oddal i meczy sie bardzo przy probie zalatwienia sie. :evil:

Kociara82

Post » Pon sie 05, 2013 23:47 Re: ♥ Mała Wielka Tosia - part II ♥

Kociara82 pisze:no wlasnie... jak mozna powiedziec ze to nic takiego jesli kot lub czlowiek tyle czasu stolca nie oddal i meczy sie bardzo przy probie zalatwienia sie. :evil:

Kotu nie kupisz raczej xenny extra na przeczyszczenie a po tak długim czasie i lewatywa by się przydała dla kota żeby zwierzak się nie męczył niepotrzebnie.
Obrazek

Ewa L.

Post » Pon sie 05, 2013 23:49 Re: ♥ Mała Wielka Tosia - part II ♥

jesli lewatywa pomoze, bo mi np nie pomaga a wogole jak kotu zrobic lewatywe.... 8O Sory, ale to chyba bedzie potrzeba kilku osob do samego przytrzymania kota

poza tym ta cala xenna extra jest to bani, moze komus pomoze na slabsze zaparcia. Ja wyprobowalam wiele sposobow ale najlepiej sie sprawdza Forlax lub rapacholin C 2 tabletki na czczo popite szklanka wody :ok: no ale to nie dla kota :roll:
Ostatnio edytowano Pon sie 05, 2013 23:53 przez Kociara82, łącznie edytowano 1 raz

Kociara82

Post » Pon sie 05, 2013 23:50 Re: ♥ Mała Wielka Tosia - part II ♥

Kociara82 pisze:jesli lewatywa pomoze, bo mi np nie pomaga a wogole jak kotu zrobic lewatywe.... 8O Sory, ale to chyba bedzie potrzeba kilku osob do samego przytrzymania kota

Dlatego powinien to zrobić wet.
Obrazek

Ewa L.

Post » Wto sie 06, 2013 5:48 Re: ♥ Mała Wielka Tosia - part II ♥

Kociara poprosiła mnie o pomoc, więc jestem-ja bym podała 5ml parafiny i włączyła do codziennego menu ColonC-to błonnik. I też zastanawiam się, czy nie powinnas zmienić weta, który lekceważy długotrwałe zaparcie-czasem takie zaparcie może skończyc sie operacyjnym usuwaniem złogów, bo nastąpić może zamknięcie światła jelita twardymi masami kałowymi.
O laktulozie pisała już Marysia
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Wto sie 06, 2013 6:56 Re: ♥ Mała Wielka Tosia - part II ♥

U mnie parafina pomogła kiedy Tosia po sterylce nie mogła się wykupkać. A ile jej tego już dałaś?
A zamiast śmietany polecam jogurt naturalny.
Ja też poszukałabym innego weta, jak dziewczyny sugerują. Jak tam z małą?
..........................♥Tosia&Bazyl♥.........................
ObrazekObrazek
'I had been told that the training procedure with cats was difficult. It's not. Mine had me trained in two days.'

Zapraszamy: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=162710 cz. VI

NatjaSNB

Od: Czw lis 08, 2012 10:03

Post » Wto sie 06, 2013 11:40 Re: ♥ Mała Wielka Tosia - part II ♥

dzieki Kropka :1luvu: :1luvu: dobra kobieto :)

Ja sie kici nie dziwie ze nie mogac sie tyle dni zalatwic sie meczy. Ja wystarczy ze 2 dni nie pojde i jestem zmeczona, czuje sie ociezala, jestem poddenerwowana, niespokojna...

Tosienko, kochanie, jak sie dzis czujesz?

Kociara82

Post » Wto sie 06, 2013 12:54 Re: ♥ Mała Wielka Tosia - part II ♥

Dzięki kochane za pomoc! :1luvu:
Właśnie wróciłyśmy od weta, kazała kupić coś na zaparcia dla niemowląt i podać Tosi ostrożnie, w małej dawce. Siemię lniane jak najbardziej polecała. Jeśli chodzi o parafinę, olej i inne tłuste rzeczy, one dobrze działały do czasu. Ale niestety od tych 2 tygodni mniej więcej, nie przynoszą rezultatu. Poproszę mamę, żeby wracając z pracy kupiła coś w aptece.

Niestety, kupka była omówiona tylko przy okazji bo dziś zauważyłam, że Tosi krwawią dziąsła - okazało się, że to zapalenie przyzębia :( Dostała Stomargyf (?), który mam podzielić na 8 części i podawać przez 8 kolejnych dni.
♥ Tosia ♥ razem od 24.11.12
klik -> http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=165788

Obrazek Obrazek

vanesia1

Od: Sob gru 08, 2012 12:38

Post » Wto sie 06, 2013 12:57 Re: ♥ Mała Wielka Tosia - part II ♥

Ojejku, bidulko mała :cry:
..........................♥Tosia&Bazyl♥.........................
ObrazekObrazek
'I had been told that the training procedure with cats was difficult. It's not. Mine had me trained in two days.'

Zapraszamy: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=162710 cz. VI

NatjaSNB

Od: Czw lis 08, 2012 10:03

Post » Wto sie 06, 2013 13:00 Re: ♥ Mała Wielka Tosia - part II ♥

Kurczę, podtarłam Tosi dupinkę, i patrzę a tam taka kupkowa maź zabarwiona lekko krwią.. :(
♥ Tosia ♥ razem od 24.11.12
klik -> http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=165788

Obrazek Obrazek

vanesia1

Od: Sob gru 08, 2012 12:38

Post » Wto sie 06, 2013 13:09 Re: ♥ Mała Wielka Tosia - part II ♥

vanesia1 pisze:
MaryLux pisze:Ja na ogół daję lactulosę. 5 ml naraz, jak nie pomoże, to po 3 godz. następne 5 ml, w sumie to po 2-3 takich porcyjkach już powinno wszystko wyjść w stanie półpłynnym

A co to? Do kupienia w aptece?
Tosia lubi mleko, ale krowiego nie tknie, pije tylko kocie, po którym dobrze się czuje. Siemię lniane to dobry pomysł, ale potrzebuję czegoś co zadziała jednak troszkę szybciej :( bo męczy się bidulka.
Isabell, karma niestety nie działa :(

Tak, to w aptece za grosze dostaniesz.

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Wto sie 06, 2013 13:45 Re: ♥ Mała Wielka Tosia - part II ♥

wiesz, po zaparciach jelita moga byc podraznione i moze czasem na poczatku troszke krwi sie pojawic.
zwlaszcza przy silnym parciu... nie wpadala bym w panike jesli tej krwi nie ma duzo tylko kilka kropel ale jednak mimo to bym to obserwowala i zachowanie koty. Nie zaszkodzi byc czujnym.

Tosienko :piwa: wypije sobie za Twoje zdrowko sliczna czarnulko :1luvu:

Kociara82

[poprzednia][następna]