Pń: działkowe ... - mamuśka i dojrzały kocurek szukają DS!

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Wto lip 30, 2013 6:56 Re: Pń: 3 maluszki na działkach - łapanka:( I jeszcze kolejn

Wczoraj nadal ani Silvy, ani jej maluchów nie zauważyłam :( Coraz częściej myślę, ze już pozostałych kociaków nie zobaczę :(
Albo coś sie stało, albo Silva nadal działa jak dotąd - czyli pojawia sie kilka dni, a potem znika na 2-3 miesiące :roll:

Trochę to komplikuje sprawę, bo nie mogę zabierac kotki na sterylkę nie wiedząc, czy opiekuje się kociakami. Widzę, jak malutki i bezradny jest Jasiu - nie mogę pozostałych zostawić nie wiadomo gdzie bez mamy na ponad tydzień ...

Jasiu był wczoraj u weta - waży 850 gramów, kawał kota z niego ;)
W uszach miał ogromne ilości świerzbowca, aż dziwne, ze w ogóle coś słyszał!
Uszka już oczyszczone, mały został odrobaczony. Ciągle ma luźne kupy, ale pewnie potrzebuje czasu, żeby przestawić się na normalne, dobre jedzonko.
Jest bardzo grzeczny i spokojny, w kojcu głównie leży i obserwuje. Nie umie się bawić, wszystkie zabawki sa jeszcze dla niego za duże ;) Dzisiaj przygotowałam inne zabawki, moze te go zainteresują. On się strasznie nudzi sam w kojcu, pewnie mu smutno ... powinien mieć towarzystwo rówieśników.

Zaczynam Jasia ogłaszać, domki mogą sie ustawiać w kolejce!
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Wto lip 30, 2013 7:44 Re: Pń: 3 maluszki na działkach - łapanka:( I jeszcze kolejn

A może ktoś z działkowiczów się nimi zaopiekował ?
Postawił michę i kociaki się trzymają tej jednej działki ? Są prześliczne, więc może ujęły jakiegoś człowieka za serce ?

A Silva wróci, ale czy da się złapać ? :(
Gdy cię znalazłam, nie wiedziałam, co z tobą zrobić.
Dziś nie wiem, co zrobię bez ciebie...
Marcel 7.10.2007 - 26.07.2021

kwinta

Od: Śro maja 21, 2008 20:47

Post » Wto lip 30, 2013 7:56 Re: Pń: 3 maluszki na działkach - łapanka:( I jeszcze kolejn

Silva da sie złapać, chyba, ze bez kociaków znów sie zrobi cwana ;)

Te działki, gdzie inni dokarmiają codziennie sprawdzam. Nie ma ich wiele i wszystkie są właściwie obok siebie - tak sie jakoś złożyło, że jesteśmy blisko. Taki koci zakątek na działkach ;)

Niestety, mam wizję tylko czarnych scenariuszy ... od wielu lat nie było na działkach kociąt i niekoniecznie dlatego, ze czuwam na sterylkami. Nie ma co się czarować - zawsze jakaś ciężarna zabłądzi na idealne dla kota tereny działek. Chociażby mam przykład zgarniętej w sobotę prawie nocą Wisienki. Gdybym nie była tak późno na działkach, pewnie bym nie wiedziała o jej istnieniu. Za parę tygodni by urodziła, a kociąt pewnie nikt by nie widział - lisy, kuny, szczury i ... obce, samotne kocury :( Wiem, co mówię, bo już raz znalazłam zagryzione kociaki :(
Obrazek

Avian

Post » Czw sie 01, 2013 8:35 Re: Pń: 3 maluszki na działkach - łapanka:( I jeszcze kolejn

Jaś nadal "jedynakiem" i tak już chyba niestety zostanie :(
Wczoraj nie było właściwie ludzi na działkach, przeszłam wszystko wzdłuż i wszerz - ani śladu Silvy i jej dwójki kociaków ... Trochę pocieszające jest to, ze nie przychodzi tez sama - może to oznaczac, ze jednak maluchy wyprowadziła i jest z nimi. Smutne, że nie mogę się zając rodzinką :roll:

Jas robi ogromne postępy - wczoraj zaczął się już bawić :D Znaczy będa z niego koty ;)
Brzuszek chyba tez ciut lepiej bo wieczorem w kuwecie nie było placków.
Wciąż wyciągam z uszek świerzbowca, ale mam nadzieje, ze szybko się świństwa pozbędzie.

Fotki z wczoraj (podobne do siebie, ale to dokumentacja pierwszej kociakowej zabawy ;) - chyba trafiłam wreszcie z zabawką w jego gusta :lol: )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W sobotę spróbuję zrobić mu porządną sesję zdjeciową pod kątem ogłoszeń.

Oczywiscie Jaś szuka domu!
Komu ślicznotę?
Obrazek

Avian

Post » Czw sie 01, 2013 9:11 Re: Pń:3 maluszki na działkach-jest tylko cudny Jaś, szuka d

Śliczny, srebrny kotuś :D :1luvu:

Chociaż on będzie miał lepsze, bezpieczniejsze życie. Trzymam kciuki za dobry domek dla Jasia :ok: .

kwinta

Post » Czw sie 01, 2013 15:04 Re: Pń:3 maluszki na działkach-jest tylko cudny Jaś, szuka d

Piekny jest :1luvu:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Czw sie 01, 2013 16:39 Re: Pń:3 maluszki na działkach-jest tylko cudny Jaś, szuka d

Anulka - widziałaś? On ma malusie skarpeteczki :D
Obrazek

Avian

Post » Czw sie 01, 2013 16:42 Re: Pń:3 maluszki na działkach-jest tylko cudny Jaś, szuka d

Skarpeteczek to ja nigdy nie przegapiam :1luvu:
W koncu od kilku lat czekam ,az moim wyrosna :wink: -optymizm i nadzieja sa u mnie wyjatkowo mocne :lol:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Pt sie 02, 2013 20:30 Re: Pń:3 maluszki na działkach-jest tylko cudny Jaś, szuka d

Dzisiaj pojawił się drugi maluszek 8O
Przyszedł sam, na działkę, gdzie przyprowadziła rodzinkę kocica.

Podszedł do miski - chwyciłam za karczycho ... i zaczęła się walka na śmierć i życie :roll: Wrzask, wszystkie zęby i pazury wbite w moją rękę :roll: Próbowałam i przydusić do ziemi, i złapać za skórkę jak kotka, strasznie walczył :( W końcu, jak juz czułam, ze zaraz stracę czucie w pogryzionej ręce stwierdziłam, ze nie jestem w stanie go utrzymać i zanieść do altany w taki sposób ... Wypusciłam, pognał przed siebie :roll:

Czarno widzę i złapanie, i szczególnie oswojenie tego dzikusa. To ten sam, którego złapałam jako pierwszego. Moze przez to ma jakąś traumę i tak zareagował. Teraz będzie jeszcze gorzej.
Mimo to spróbuję jeszcze jak będzie okazja. Zawsze chodzę z ręcznikiem gotowym do zawinięcia malucha, dziś stwierdziłam, ze po tygodniu to już raczej kociaków nie zobaczę i nie wzięłam ...
Zastanawiam się, czy jak go złapię, czy powinnam takiego dzikiegodzika zamykać w kojcu z oswojonym, łagodnym i spokojnym Jasiem :roll:

Ważne, ze maluch żyje i ma się dobrze. To znaczy, ze jednak prawdopodobnie Silva dzieciaki wyprowadzila po tym, jak zabrałam jej Jasia.

Jutro pewnie nawet nie będę w stanie łapać - mam rękę jak bania po walce z maleńkim kociątkiem :roll:
Obrazek

Avian

Post » Pt sie 02, 2013 20:54 Re: Pń:3 maluszki na działkach-jest tylko cudny Jaś, szuka d

O Boże , Iza uważaj na siebie, bo co zrobisz z ręką jak balon ?

Horror, jak pragnę zdrowia ...

A może będzie lepiej jak sobie odpuścisz, niech Silva je jeszcze trochę odchowa a potem łapałabym właśnie ją na sterylkę, bo za chwilę będzie znowu w ciąży ... :(

Tak dywaguję ... :?

kwinta

Post » Pt sie 02, 2013 21:04 Re: Pń:3 maluszki na działkach-jest tylko cudny Jaś, szuka d

kwinta ma chyba rację :(
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pt sie 02, 2013 21:35 Re: Pń:3 maluszki na działkach-jest tylko cudny Jaś, szuka d

Kociaki im starsze, tym bardziej beda dzikie. Za chwilę się usamodzielnią, a ja nawet ich płci nie znam ...
A jak to dwie koteczki? To na zimę będę miała podwójny przychówek od nich :evil:

Będę próbowac łapac do skutku. Ręce sie zagoją - już opuchlizna schodzi, na mnie się goi jak na psie ;)
Jeśli nie da się ich oswoić, to chociaż wyciąć trzeba i wypuścić. Chociaż ta opcja nie bardzo mi się uśmiecha - bo to oznacza, ze będę miała wiecej podopiecznych na działkach, jeszcze większą wojnę z działkowiczami i problemy zimą z rozlokowaniem dodatkowych kotów w ciepłym schronieniu :(
Obrazek

Avian

Post » Sob sie 03, 2013 5:43 Re: Pń:3 maluszki na działkach-jest tylko cudny Jaś, szuka d

Też nie lubiłabym opcji "wypuścić" z takich samych powodów, poza brakiem działki
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pon sie 05, 2013 8:21 Re: Pń:3 maluszki na działkach-jest tylko cudny Jaś, szuka d

W sobotę kotka przyprowadziła dwa pozostałe maluchy.
Mamuśka pojadła, maluchy trzymały się z daleka. Nie były zainteresowane jedzeniem ... nie dały mi szansy na złapanie. Nie mam pojęcia, jak do nich podejść :( Maluchy rosną, za chwilę zdziczeją i nie uda się ich oswoić :roll:
Obserwowałam, jak się bawią - wg mnie są wyraźnie większe od Jasia, widac jak rosną, mają długie łapy. One wyglądają na prawie 3 miesiace.

Jaś jest mniejszy, ma krótkie łapeczki, jest takim prawdziwym, maleńkim, słodkim kociaczkiem ;)
Nadal walczymy z luźnymi kupkami, dziś do weta - trzeba będzie podać mu raczej coś mocniejszego niż Lakcid i ProKolin ...
Jasiu ma dobry humor, bawi się, wcina (ale apetyt!), ale ogólnie jest spokojnym kotkiem, Mruczy na rączkach, lubi być noszony. Ma duże szanse być kolankowcem - lubi leżeć na kolankach, lubi leżeć obok cżłowieka, wystawia wtedy brzuszek do głaskania :D Jest bardzo delikatnym kotkiem, nie mam żadnych śladów pazurków po zabawach z nim ;)

W sobotę miałam mu zrobić bardziej profesjonalne fotki, wyniosłam jego kojec na trawkę, żeby zrobić sobie miejsce na przygotowanie "studia" ;)
Usiadłam po chwili obok kojca - Jaś się tak ładnie bawił, ze zaczęłam mu robić foteczki na trawce. Wyszedł tak slodko, ze uznałam, ze studio zwijam, innych fotek Jaś nie potrzebuje ;)

Oto Jaś 8)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Reszta fotek : http://www.galeria.gagatki.com/index.php?/category/131

Jasiu bardzo się garnie do innych kotów, fajnie, jakby poszedł do domu gdzie juz jest kot.
Oczywiście BARDZO chciałabym dobrego domu dla niego!
Obrazek

Avian

Post » Pon sie 05, 2013 20:31 Re: Pń:3 maluszki na działkach-jest tylko cudny Jaś, szuka d

To jeszcze krótki filmik z Jasiem-śpiochem ;)
http://youtu.be/BjWqgAKbUuc
Obrazek

Avian

[poprzednia][następna]