Coś dziwnie działa - post dodany, czy niedodany?

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 28, 2009 8:38 Coś dziwnie działa - post dodany, czy niedodany?

Witam,

usiłowałam wstawić swoją tymczaske na wątku trikolorek.
Po kliknięciu "Wyślij" wyświetla się strona błędu.
Na wątku nie widać mojego postu, więc spróbowałam znowu - to samo.
ALE w tym okienku na dole, gdzie pokazane są poprzednie posty zauważyłam, że mój post jest (i to pięć razy).
Wróciłam na wątek, odświeżyłam dwukrotnie - postu nie ma.
Kliknęłam "Odpowiedz" - w historii postów odpowiedź jest.
Jak mam to rozumieć? Obrazek

Edit: przez wyszukiwarkę własnych postów doszłam do tych z wątku.
Ale sądząc po tym, że na paru wątkach spotkałam się z powtarzającymi się parokrotnie postami, nie tylko ja miałam ten problem.

Apsa

Od: Wto mar 11, 2008 12:20

Post » Czw maja 28, 2009 12:32

Jeśli widzisz swój post w podglądzie w "odpowiedz", to on JEST w wątku.

Jak trochę poczekasz, to zacznie też być widoczny przy normalnym wejściu na wątek.

Takie rzeczy się dzieją, jak serwer jest przeciążony i nie nadąża "odświeżać" wątków.
Permanentny brak czasu...

Atka

Od: Wto maja 20, 2003 11:31

Post » Pon cze 01, 2009 22:19

U mnie też tak jest.

Kattys

Od: Pon lut 07, 2005 16:11

Post » Pon cze 01, 2009 22:21

nie mogę edytować swoich postów a dodawanie nowych trwa wieki po czym okazuje się że mimo że dodawanie trwa - post juz jest. brrr

magoska_

Od: Nie lis 07, 2004 13:38

Post » Wto cze 02, 2009 7:19

Mam ten sam problem co Apsa. Napisałam wczoraj wieczorkiem posta gdzieś w okolicach 20:30. Posta dalej nie widać, jednak w podglądzie jak daje odpowiedz, nie dość, ze jest mój post, to jeszcze dwa inne posty od użytkowników piszących po mnie. Od wczoraj minęło sporo czasu i nie wiem czy posta wstawiać raz jeszcze, czy czekac? :roll:
Obrazek

dzikus

Od: Nie paź 02, 2005 16:42

Post » Wto cze 02, 2009 7:22

A nie ma tam tego posta?
W jakim wątku?
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Wto cze 02, 2009 7:25

No nie ma.. pisałam tu http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=90390&start=330 zaraz po Sherinie.
Obrazek

dzikus

Post » Wto cze 02, 2009 7:28

...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Wto cze 02, 2009 7:37

a pewnie, że to ten :wink:
jak dawałam odpowiedź na Twoje pytanie, sprawdzałam raz jeszcze czy widać i nic nie było... Nawet pisałam dziś pw do Sheriny czy widzi moje posty i potwierdziła mi, że nie. Wiać forum się w końcu "odświeżyło".
Obrazek

dzikus

Post » Śro cze 03, 2009 22:20

Właśnie chciałam otworzyć wątek dotyczący chyba tego samego problemu. Może nawet go założyłam - dowiem się, jak serwer zacznie trybić :twisted: Problem w tym, że nie widzę postu, który naskrobałam w PONIEDZIAŁEK 8O

edit: cud, Panie Dziejaszku 8O Działa...

EwKo

Od: Śro paź 19, 2005 21:52

Post » Czw cze 04, 2009 20:13

EwKo pisze: cud, Panie Dziejaszku
Działa...

że działa to rzeczywiście mały cud, ponieważ:
Kod: Zaznacz cały
Nasi użytkownicy napisali 4265556 wiadomości
Mamy 27517 zarejestrowanych użytkowników

to są wyniki BARDZO duże jak na forum oparte o skrypt phpBB.
W dodatku praktycznie non-stop jest na forum ~100 osób, co również nie jest bez znaczenia.
Według mojej wiedzy przy takiej ilości postów i użytkowników phpBB zaczyna "szczelać focha". Przykładowo taki PC-Lab ( http://forum.pclab.pl/ ) [ 6 669 340 posty(ów) / 123 098 zarejestrowanych użytkowników] na phpBB już by nie ruszył (forum niby działa ale używać się nie da), a na PC maniaku skrypty phpBB (v 1.?) zaczeły się sypać przy dużo mniejszych liczbach postów/użytkowników.
Nie bez powodu naprawdę duże fora są stawiane na IPB albo VB, po prostu tamte silniki są dużo wydajniejsze (komercyjne niestety - w przeciwieństwie darmowego do phpBB).
Dobrze ze na Miau.pl jest stosunkowo mało ingerencji moderatorów, bo wszelkie operacje moderacji na postach/tematach przyspieszają znacząco "wysypanie się" bazy/forum.
Niektóre drobne problemy z "niewidocznymi" postami (tematami) da się wyeliminować przez reideksację bazy. Na chwilę, bo przy takim ruchu operacje trzeba by powtarzać często. Podobnie "na chwilę" odciąży serwer wyłączenie niektórych opcji (wyświetlanie statystyk, pokazywanie nowych tematów w widoku ogólnym forum w czasie rzeczywistym itp.).

ataserwis

Od: Sob maja 23, 2009 16:36

Post » Pt lip 31, 2009 15:29

ataserwis pisze:
EwKo pisze: cud, Panie Dziejaszku
Działa...

że działa to rzeczywiście mały cud, ponieważ:
Kod: Zaznacz cały
Nasi użytkownicy napisali 4265556 wiadomości
Mamy 27517 zarejestrowanych użytkowników

to są wyniki BARDZO duże jak na forum oparte o skrypt phpBB.
W dodatku praktycznie non-stop jest na forum ~100 osób, co również nie jest bez znaczenia.
Według mojej wiedzy przy takiej ilości postów i użytkowników phpBB zaczyna "szczelać focha". Przykładowo taki PC-Lab ( http://forum.pclab.pl/ ) [ 6 669 340 posty(ów) / 123 098 zarejestrowanych użytkowników] na phpBB już by nie ruszył (forum niby działa ale używać się nie da), a na PC maniaku skrypty phpBB (v 1.?) zaczeły się sypać przy dużo mniejszych liczbach postów/użytkowników.
Nie bez powodu naprawdę duże fora są stawiane na IPB albo VB, po prostu tamte silniki są dużo wydajniejsze (komercyjne niestety - w przeciwieństwie darmowego do phpBB).
Dobrze ze na Miau.pl jest stosunkowo mało ingerencji moderatorów, bo wszelkie operacje moderacji na postach/tematach przyspieszają znacząco "wysypanie się" bazy/forum.
Niektóre drobne problemy z "niewidocznymi" postami (tematami) da się wyeliminować przez reideksację bazy. Na chwilę, bo przy takim ruchu operacje trzeba by powtarzać często. Podobnie "na chwilę" odciąży serwer wyłączenie niektórych opcji (wyświetlanie statystyk, pokazywanie nowych tematów w widoku ogólnym forum w czasie rzeczywistym itp.).

W takim razie, może należałoby rozważyć możliwośc optymalizacji działania. Mam na myśli zarówno przegląd konfiguracji pod kątem wydajności jak ew. implementację protez sprzetowych w rodzaju memcache. Przyznam, że nie rozumiem jakim cudem w sierpniu 2006 mogło być 468 użytkowników, gdy teraz przy 250 userach jest katastrofa. Chyba coś zostało zmienione w niewłaściwym kierunku.
Ponadto, od kilku dni, nie działa upload.miau.pl. Jeśli ma być o zachęta do relokacji na zewnętrzne hosty, może należałoby to ogłosić?
Czy cotygodniowa synchronizacja zegara maszyny z którymś z serwerów ntp jest również zadaniem wyjątkowo trudnym?

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pt lip 31, 2009 21:12

PcimOlki pisze:W takim razie, może należałoby rozważyć możliwośc optymalizacji działania. Mam na myśli zarówno przegląd konfiguracji pod kątem wydajności jak ew. implementację protez sprzetowych w rodzaju memcache. Przyznam, że nie rozumiem jakim cudem w sierpniu 2006 mogło być 468 użytkowników, gdy teraz przy 250 userach jest katastrofa. Chyba coś zostało zmienione w niewłaściwym kierunku.

Ponadto, od kilku dni, nie działa upload.miau.pl. Jeśli ma być o zachęta do relokacji na zewnętrzne hosty, może należałoby to ogłosić?
Czy cotygodniowa synchronizacja zegara maszyny z którymś z serwerów ntp jest również zadaniem wyjątkowo trudnym?

Gdybym zrozumiała o czym tu napisałes tobym pewnie nie odpowiadała.
Odpowiem na to co zrozumiałam
Wysłany: Nie Lip 12, 2009 10:31 Temat postu: Problem ze wstawianiem zdjęć na forum!!!
Pisze Legnica
Od piątku 10 lipca nie udaje mi sie przesłać zdjeć przez upload miau,proszę o sprawdzenie skąd taki problem?

Wysłany: Nie Lip 12, 2009 21:06 Temat postu:
Pisze lrafal
Niestety sponsoring uploadu się kończy, więc usługa na razie będzie wsytrzymana.

Wysłany: Sob Lip 25, 2009 15:09 Temat postu:
Pisze zenia
a coś w zamian
????

Wysłany: Sob Lip 25, 2009 17:19 Temat postu:
Pisze lrafal
www.fotosik.pl

Wysłany: Nie Lip 26, 2009 22:27 Temat postu:
Pisze Aniołek_
jeszcze na tinypic.com można wstawiać zdjęcia
lub imageshack.us

Wysłany: Pon Lip 27, 2009 10:50 Temat postu:
Pisze lrafal
Ja mam kopię uploadu. Ale zajmuje ona 43Gb i jest troche problem z uruchomieniem tego w innym miejscu

To ten wątek(tytuł rzeczywiscie nie wiele mówi)
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=96 ... highlight=
[*] 7.03.1992-18.03.2004[']
Należało wdać się w awanturę. :(
Gdziekolwiek jesteś ...♥♥♥
KARINKA[*]15.06.2003-13.10.2008['] MACIUŚ[']5.05.2011 KUBUŚ[']26.07.2011 MRUŻKA[']27.03.2013
:cry: :cry: :cry:

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Pt lip 31, 2009 21:37

PcimOlki pisze:(...)Przyznam, że nie rozumiem jakim cudem w sierpniu 2006 mogło być 468 użytkowników, gdy teraz przy 250 userach jest katastrofa. Chyba coś zostało zmienione w niewłaściwym kierunku.(...)

Jeśli nie pomyliłem wydarzeń, to w tamtym czasie licznik źle działał. Zdaje się, że sumował zalogowanych użytkowników, ale nie odejmował wylogowanych. :)

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Pt lip 31, 2009 23:35

forum zostało przeniesione z serwera działającego z czasem lokalnym na serwer działający z czasem UTC (-2h) i po uruchomieniu zliczył wszystkich użytkowników z "czasem przyszłym" (wg. zegara UTC) i dodał tych obecnych,

proszę bardzo, jest teraz codziennie ;)
Obrazek

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

[następna]