Teraz MY :]

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Nie wrz 07, 2008 12:32 Teraz MY :]

Odpowiadając na zapotrzebowanie społeczne i idąc z duchem czasu, po ok. 2,5 roku obecności na forum, wreszcie zakładam wątek moich kotów 8)

To może zacznę od początku: na forum trafiłam jako bierny podczytywacz czyli gość w momencie dokocenia Niuńką, znalezioną pod blokiem jako ok. dwutygodniowe kocię. Bardzo bałam sie tej opieki nad takim kocim dzieciakiem, nie wiedziałam, czy podołam, aczęłam szukać w necie informacji i tak dotarłam do kociego forum. Zalogowałam sie później, przy okazji grzybicy, która dopadła małą - no i tak już zostałam, z początku dalej biernie podczytując.
No a później - sami wiecie ;) Forum wciąga i uzależnia :twisted:

To jeszcze tak parę słów o kotach u mnie: pierwszego kota przyniosłam z podwórka do domu jakoś ok. 1985r, wtedy "życzliwy" sąsiad wyrzucił pod blok miot kociąt, które znalazł w piwnicy. No i tak sie to wszystko zaczęło. Maciek Nr 1 był z nami 15 lat. Odszedł za TM w 2000r.
Następna w kolejności dołączyła Zuzia. Historię Zuzi, a także Kuby, Mikusia, Maćka i Misi można przeczytać tu: viewtopic.php?t=10 ... &start=105

Następna w kolejności była Kasia: tym razem, dla odmiany, przyniosła ją do domu moja Mama (do tej pory ja to robiłam). Kasia przyszła na świat w piwnicy bloku na moim osiedlu wiosną 2005r, jej matka niestety nie była skłonna współpracować przy łapaniu i przez dłuższy czas nie było mowy o sterylizacji. Kasia, początkowo bardzo dzika, śliczna maleńka Burasia, przebyła kk, po którym została jej pamiątka w postaci zamglonego oczka. Później stawała sie coraz bardziej proludzka. Mojej mamie pozwalała brac na ręce - i to ją uratowało, bo z całego rodzeństwa do dziś została tylko ona. Reszta - dzika i nieufna - pozostała na podwórku, żadne z nich nawet nie dożyło dorosłości (przynajmniej tak myśle, choć bardzo chciałabym wierzyć, że te, które zniknęły, jednak żyją).
Obecnie Kasia to żywe srebro, jest najmniejsza, ale bynajmniej nie najmniej widoczna. Potrafi ustawiać do pionu inne koty, szaleć i rozrabiać. To troche taka mała zołzunia, rozpieszczona przez moją mamę i zakochana w niej z wzajemnością.

Po przyniesieniu Kaśki w lipcu 2005r stwierdziłam - po raz kolejny - że nabór do stada definitywnie zamkniety... tiaaaa...
Jakoś w połowie września zauważyłam w trawach pod blokiem wylegującego się kota. Potrafił tak leżeć przez parę godzin dziennie, podchodził do naszej kociej stołówki coś zjeść i za chwię wracał. Myślę sobie - pewnie chory, trzeba to sprawdzić. Zeszłam wieczorem, zaopatrzona w latarkę i dobre chęci, bo nie bardzo wiedziałam, jak mam dzikiego chorasa złapać. Podeszłam dość blisko, kot sie mnie w końcu wystraszył i odskoczył, a moim oczom ukazało sie maleńkie bure coś, wpatrzone we mnie baaardzo zdziwonymi oczyskami.
Przeszukałam dokładnie teren, czy gdzieś obok nie ma rodzeństwa. Nie było. Podejrzewam, że dzika kotka uciekała przed czymś, zabrała jedno maleństwo, a reszty już być może nie zdążyła uratować.
Mamy takie pomieszczenie dla kotów w piwnicy, gdzie jest otwarte okienko, ciepło i bezpiecznie - postanowiłam, że tam przeniosę mamuśkę z maleństwem. Tzn. przeniosłam malca z nadzieją, że matka tam za nim trafi i już zostanie. Owszem, trafiła, ale zostać nie chciała. W nocy wyniosła maluszka z powrotem na zewnątrz, w trawy. Bylam przerażona, akurat wtedy zaczynały sie w nocy przygruntowe przymrozki, malec jak nic przemarznie, zachoruje i wiadomo... Caly dzień biłam sie z myślami, co robić, ale wieczorem już wiedziałam: biorę to kocie dziecko do domu. No i tak trafiło do mnie moje bure słoneczko najmłodsze, moja Nusia. Dobra, przyznam sie - wszystkie moje futra kocham i nie wyobrażam sobie mojego domu bez nich, ale Nusia to moje ukochane kocię. Pamietam nocne dyżury przy małej, karmienie strzykawka, masowanie brzuszka, czekanie na pierwsze siku i pierwszą kupkę, pierwsze samodzielne podjadanie z miseczki, telefony z pracy do domu z pytaniem, co u maluszka, czy zjadł itp. Ehh, jak ten czas leci - teraz niedługo będziemy świetować 3 lata odkąd Nusia jest z nami.

No to teraz przedstawiam całą ekipę:

Zuzia:
Obrazek Obrazek

Kuba:
Obrazek Obrazek

Mikuś:
Obrazek Obrazek

Maciek:
Obrazek Obrazek

Misia:
Obrazek Obrazek

Kasia:
Obrazek Obrazek

Niunia:
Obrazek Obrazek

Ufff, część oficjalną - wstępno-zapoznawczą - mamy za sobą :mrgreen:
Witajcie, piszcie, czytajcie, slowem - róbta co chceta :smokin:

P.s. Dziekuję wszystkim, za to, że dzięki Wam nie czuję sie odmieńcem tylko dlatego, że dla mnie moje koty to moja rodzina, moje słoneczka kochane i przyjaciele. I ciesze sie, że jestem tu z Wami, że poznałam wiele wspaniałych Osób i mam takie swoje małe "miejsce we wszechświecie".
Ostatnio edytowano Wto sty 15, 2013 22:10 przez skaskaNH, łącznie edytowano 1 raz

skaskaNH

Od: Pt lut 03, 2006 0:21

Post » Nie wrz 07, 2008 12:37

dziędobry
i se siędę w kaciku i będę czeka na cd
Moje koty
Zdjęcia krakowskich schroniskowców
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35

Post » Nie wrz 07, 2008 12:38

Jakie cudne :1luvu:
I wreszcie widzę wszystkie :D

B-dur

Od: Nie paź 02, 2005 11:17

Post » Nie wrz 07, 2008 12:39

o!

no to dzień dobry :D :mrgreen:

sanna-ho

Od: Wto sie 28, 2007 13:41

Post » Nie wrz 07, 2008 12:42

Witam :D
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Nie wrz 07, 2008 12:44

No witam, witam wszystkie ciotki serdecznie :)

BarbAnn przy pierwszej okazji, w nagrodę za pierwsze miejsce, stawiam :piwa:

skaskaNH

Post » Nie wrz 07, 2008 12:47

Śliczne futrzaste :D
Będę zaglądać :D

MarciaMuuu

Od: Sob sie 25, 2007 19:36

Post » Nie wrz 07, 2008 13:06

I ja witam na Twoim wątku i podziwiam stadko - piękna banda! :love:
Obrazek

Domino76

Od: Śro paź 05, 2005 8:41

Post » Nie wrz 07, 2008 13:17

Kasiu nareszcie :1luvu:
Śliczne Kociaste ,wymiziaj wszystkie od nas
Ściskamy i całujemy

Kociama

Od: Czw gru 07, 2006 18:34

Post » Nie wrz 07, 2008 13:22

skaskaNH pisze:No witam, witam wszystkie ciotki serdecznie :)

BarbAnn przy pierwszej okazji, w nagrodę za pierwsze miejsce, stawiam :piwa:

:-)
Moje koty
Zdjęcia krakowskich schroniskowców
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35

Post » Nie wrz 07, 2008 13:27

O, widzę, że ta nasza Duża wreszcie sie do roboty wzięła 8)
Tyle czasu byliśmy bezdomni :evil:
No to chyba jednak ją wyszkoliliśmy 8)
Teraz trzeba będzie jeszcze popracować nad Dużą w kwestii żywienia.
Przy okazji cała nasza siódemka pozdrawia serdecznie wszystkie Ciocie - i ewentualnie wujków, jeśli jakiś zajrzy.
Mikuś

skaskaNH

Post » Nie wrz 07, 2008 13:31

Ja też witam i pozdrawiam :) Stadko imponujące, sesja fotograficzna bardzo profesjonalna, modele widać zdają sobie sprawę ze swej urody niezwykłej :D
Zuzia trochę jak moja Felka :) Maciek wygląda jakby tu rządził :D a Niunia z tą łapką na główce - przecudna.
Będziemy tu zaglądać :)

moni_f

Od: Pt sie 08, 2008 19:59

Post » Nie wrz 07, 2008 13:44

Ceść Mikusiu i Bando :) Bendziemy do Was censto zaglondać, mozemyyyyyyyy?
Inka z Bandą

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Nie wrz 07, 2008 13:50

No, nareszcie. Ja swój pamiętnik już od lat prowadzę, a szanowna powinowata leniuchowała :twisted:

Masz bardzo ładną gromadkę :D

A ja mam kolejny wątek do śledzenia :roll: :wink: :lol:
Obrazek Polska - katolska oraz kibolska

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

Post » Nie wrz 07, 2008 13:52

Ta-dam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

:dance: :dance2: :dance: :dance2:
Marcelibu

[następna]