Obiecany jabłecznik
składniki:
1/2 kg mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
2 jajka
ok.2 kg jabłek (twarde odmiany takie jak Antonówka czy Boskop - miękkie się nie nadają) - to około, to raczej trochę więcej niż 2kg
cukier waniliowy, cynamon, polewa według upodobań
Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić na ćwiartki (jeśli jabłka są bardzo duże to na 6-8 części). Jaja, cukier, tłuszcz i mąkę zarobić szybko ręcznie (ciasto podobne do kruchego, więc nie należy długo wyrabiać). Gotowe ciasto podzielić na dwie części - jedną schować do lodówki, drugą rozłożyć na blaszce. Ułożyć pokrojone jabłka gęsto "na łyżeczki"

Można posypać cynamonem, cukrem waniliowym. Przykryć drugą częścią ciasta (po schłodzeniu powinno dać się trochę rozwałkować, ale i tak się rwie. Takie porwane po upieczeniu ładnie wygląda

). Piec ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Polać polewą, lukrem, posypać cukrem pudrem czy co kto tam chce

Smacznego!