Szejbal pisze:vailet pisze:Lilianna J-wie pisze:Ja jestem cukrzyczką od 4 lat
Wiem Lilianna,ale Ty jesteś bardzo młoda,choć i dzieci chorują na cukrzycę.Karolek(ona) pisze:Lilianna J-wie pisze:Moja mama też jest cukrzykiem i do chudzielców się nie zalicza
a ja nie mam a tez sie nie zaliczam do chudzielcow
kazdy patyczak mysli ze jak ktos jest otyly to ma wszystkie choroby swiata - a nie jeden patyczak ma wiecej schorzen co jakis schabik - ktory ma za wysoki cholesterol najwyzej
Może poczytajcie sobie najpierw o cukrzycy i dowiedzcie się chociażby tego jakie są jej typy?![]()
Otyłość nie jest żadną regułą.
Typ 1 każdy może mieć, w każdym wieku (od 0 do śmierci). Ulegają tu uszkodzeniu wysepki beta w trzustce i potrzeba podawać insulinę, bo trzustka nie ma jej jak produkować.
Typ 2 - wysepki beta w trzustce produkuja insulinę, ale w organizmie brakuje "klucza", który otwiera drzwi tej insulinie. Trzeba być na tabletkach przeciwcukrzycowych, które zawierają ów "klucz". Chociaż z czasem i ten "klucz" z tabletek może nie pomagać. Wtedy trzeba przejść na podawanie insuliny.
Jest jeszcze np. cukrzyca ciążowa, cukrzyca spowodowana innymi schorzeniami (czyli wtórna).
Jeszcze dodam, że te typy nijak mają się do cukrzycy kociej. Z kotami to trochę inna bajka.
Google nie boli...
Wujek Google nie boli