Morelowo-migdałowo..:)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lis 20, 2012 18:37 Re: Morelowo-migdałowo..:)

O oliwkach też słyszałam, że są trujące dla kota. Oliwy M&M solidarnie nienawidzą :roll:
Ech, nie ma łatwo - trzeba własne badania przeprowadzać, skończyć kilka fakultetów [na kazdym powiedza co innego..]
A, właśnie! Dostałam mail z lecznicy pierwszej robiącej badania Moreli, co to wyszły chore nerki i ten sód 8O
Wyniki badań mogą się różnić nawet znacznie, bo ma na to wpływ bardzo dużo różnych czynników. Już sam sposób pobrania i przygotowania próbki, metody badania również, a także przygotowanie zwierzęcia – wystarczy że głodówka będzie krótsza nawet o godzinę czy dwie i surowica będzie lipemiczna co znacznie wpływa na wysokość szczególnie właśnie Ca, Na, Cl, K, PO4. Nawet różnica w czasie wykonania badania po pobraniu próbki zmieni parametry. A poza tym kolejne badanie nawet tydzień lub dwa tygodnie po daje inny obraz. Maszyny mamy kontrolowane tak aby zminimalizować możliwość rozbieżności, ale różnice zawsze będą obecne. Tego się nie wyeliminuje.
No, ja się po prostu nie zgadzam, nie i już! To po ... co te wszystkie badania? Skoro kot po nich wychodzi chory/zdrowy, a po godzinach/dniach odwrotnie? W tej drugiej lecznicy też mówili, że 'może tak być'. I co? Podaje się lek/karmę itd. w sumie w ciemno? Czyli robić kolejne badania i dopiero po iluś ma sie pewność, tak?

Podgotowałam na parze jarzynki i ziemniaczki... I czasu ma zabrakło na prodiż. Tzn tych godzin taryfowych, bo do tego mam tylko 2 palniki, a potrzebowałam.. Usmazyłam połowę na patelni - pycha :D

Do włosów b. dobry jest olej kokosowy :mrgreen: i koty rzadko lubią.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Wto lis 20, 2012 18:57 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Oliwki to raczej są niezdrowe jako że są konserwowane solanką. Jak Cielito nie robił kupki po odrobaczeniu w przypływie desperacji podałam oliwę i pani wet powiedziała, że dobrze - że lepsza parafina, ale oliwa też może być. A do włosów używam teraz ten olejek z granatów z rossmana - rewelacja :ok:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Wto lis 20, 2012 19:00 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Niezły ten mail :twisted:

Jasne, że mogą wyjść jakieś dziwne wyniki badań - zdarza się. U ludzi też.
Ale rozsądny wet przed wprowadzeniem leków/karmy pożalsieboże weterynaryjnej zaleca dokładniejsze sprawdzenie co w kocie siedzi- w przypadku nerek badanie moczu i usg. I dopiero wtedy stawia diagnozę i zaleca leczenie.
Pogubiłam sie: to oni zalecali Moreli karmę nerkową? Na podstawie samego badania krwi? Które jak się okazuje jest mało wiarygodne...
Mojej poprzedniej wetce podwyższona kreatynina wystarczyła do zalecenia magicznego zestawu pt. renal + ipakitine , a na kaszel Maurycego miałam machnąć ręką :twisted:
Zresztą tak jak pisałam na swoim wątku, czasem wąptię w sens robienia badań profilaktycznych. Nawet z kota będącego okazem zdrowia można zrobić chorego zwierzaka :twisted:

O, pojawił się post Alienor i tak mi się przypomniało, że dawno temu wet powiedział mi, że w sytuacji kryzysowej można jednorazowo podać kotu jakikolwiek dostępny w domu olej (spożywczy rzecz jasna :wink: ).
Obrazek

Revontulet

Od: Sob maja 26, 2012 8:26

Post » Wto lis 20, 2012 19:03 Re: Morelowo-migdałowo..:)

morelowa pisze:To po ... co te wszystkie badania? Skoro kot po nich wychodzi chory/zdrowy, a po godzinach/dniach odwrotnie?

Trzeba pobrać na raz duuuużo krwi i wysłać jednocześnie do kilku labów a potem wyciągnąć średnią z zestawienia wyników :twisted:

morelowa pisze:Podgotowałam na parze jarzynki i ziemniaczki...

A ja nadal nie mam parowaru i strasznie mi go brakuje :|
Próbowałam na takim specjalnym sitku na garnku z wodą i beznadziejnie się parowało, nie ma porównania z wygodą parowara...

Oliwy z oliwek i oliwek nie lubię :)
A koniom i psom podaję olej lniany :)
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Wto lis 20, 2012 21:54 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Mojej poprzedniej wetce podwyższona kreatynina wystarczyła do zalecenia magicznego zestawu pt. renal + ipakitine ,

No, dokładnie tak samo :roll: . Nie kupiłam wtedy tej karmy i zaczęłam przygodę z wątkiem nerkowym... a resztę znacie :mrgreen:
Druga lecznica stwierdziła - kot zdrowy, ale stary więc karma dla seniorów. Też żeśmy ją omawiały tu... :evil:

Broszka pisze:
morelowa pisze:To po ... co te wszystkie badania? Skoro kot po nich wychodzi chory/zdrowy, a po godzinach/dniach odwrotnie?

Trzeba pobrać na raz duuuużo krwi i wysłać jednocześnie do kilku labów a potem wyciągnąć średnią z zestawienia wyników :twisted:

Tylko tak, żeby kotu coś tej krwi zostało... :(

Luuubię oliwki. Nie bardzo mogę :crying:
Ale o Tobie i Twoim parowarze, Broszka, pomyślałam jak wkładałam jarzynki do mojego garnka. To taki mniej więcej na średniego brokuła, stary emaliowany na dole i stary emaliowany z dziurami, na górze. I pokrywka od czegoś ale szczelna :mrgreen: Wszystko pasuje.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Czw lis 22, 2012 11:57 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Co słychać u Migdałowej Morelki? :wink:
Obrazek

Revontulet

Post » Czw lis 22, 2012 20:12 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Revontulet pisze:Co słychać u Migdałowej Morelki? :wink:

i morelkowego Migdałka ? :D

Ich duża wróciła chwile temu z Wro. Jest mało przytomna - czyli normalnie.
I grzebie się w sprawach testowania...

A, beiersdorf - nivea, testuje na zwierzętach :evil: No, to ja już tego nie kupię.

Obrazek

morelowa

Post » Pt lis 23, 2012 21:21 Re: Morelowo-migdałowo..:)

morelowa pisze:A, beiersdorf - nivea, testuje na zwierzętach No, to ja już tego nie kupię.

:twisted:
Echh, przecież można wytworzyć sztuczne tkanki, skórę, itp. to czemu cały czas tyle firm testuje na zwierzętach?
Obrazek

Revontulet

Post » Sob lis 24, 2012 8:08 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Można. I sztuczna skóra też już jest. I cały przemysł technologiczny - człowiek potrafi wszystko zrobić ...
Ale zwierzęta są tańsze :twisted: Nawet jeśli coraz więcej dowodów na to, że testy na nich nie są miarodajne, a czasem zupełnie bez sensu.
Człowiek ma poza miłością do kasy , potrzebę sadyzmu. Inaczej nie mógłby pracować w takich miejscach.
Więc jeśli nie będziemy potępiać takich postaw, 'głosować' portfelem to nigdy się to nie zmieni.

Obrazek

morelowa

Post » Sob lis 24, 2012 8:55 Re: Morelowo-migdałowo..:)

morelowa pisze:Człowiek ma poza miłością do kasy , potrzebę sadyzmu.

Masz rację :( Na szczęście nie każdy.
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Sob lis 24, 2012 10:17 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Broszka pisze:
morelowa pisze:Człowiek ma poza miłością do kasy , potrzebę sadyzmu.

Masz rację :( Na szczęście nie każdy.

Niestety! Człowiek to najbardziej okrutne zwierzę.
Wczoraj czytałam, że w Małopolsce ktoś (raczej COŚ) 30 razy :twisted: strzelił do kota!
Kot na szczęście przeżył.
O, mam: http://www.tvn24.pl/postrzelil-kota-30- ... 415,s.html :cry: .
Obrazek

Revontulet

Post » Sob lis 24, 2012 21:39 Re: Morelowo-migdałowo..:)

morelowa pisze:
Revontulet pisze:Co słychać u Migdałowej Morelki? :wink:

i morelkowego Migdałka ? :D

Ich duża wróciła chwile temu z Wro. Jest mało przytomna - czyli normalnie.
I grzebie się w sprawach testowania...

A, beiersdorf - nivea, testuje na zwierzętach :evil: No, to ja już tego nie kupię.

A morelowa chce miec kapcie z rekina :twisted: :wink:
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Nie lis 25, 2012 8:30 Re: Morelowo-migdałowo..:)

Ale Ty jesteś koleżanka :wink:

http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =1&theater
z takiego rekina!!!
Jak ładnie poprosić to może Dorota zrobi :mrgreen: :mrgreen:

a propos - farbujecie włosy? Bo szukam wszelkich info na farby nie testowane . Wiem,że to moze być trudne, ale znalazłam Herbatint, drogi jak ..... , no, drogi... .
Przecież nie mogę używać testowanych, a jednocześnie wypisywać to co wypisuję :?

Obrazek

morelowa

Post » Nie lis 25, 2012 8:41 Re: Morelowo-migdałowo..:)

morelowa pisze:Ale Ty jesteś koleżanka :wink:

(...)

a propos - farbujecie włosy? (...)

:twisted: :twisted: :twisted:

Tak, farbuje.
Najtansza, jaka akurat jest w sklepie :oops:
Czesto jest to Joanna.
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Nie lis 25, 2012 9:00 Re: Morelowo-migdałowo..:)

A ja nie farbuję i nie zamierzam farbować :)
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

[poprzednia][następna]