a ja zrobiłam wreszcie hummus i guacamole mmmmrrrraaaauuuu!!!!!
Jakie to wspaniałe jedzonko na upał.
Oraz wspaniały moim zdaniem sos do ryby i nie tylko:Bazylia duuuuuuużo .limonka.majonez,(2łyzki) czosnek(wg uznania)
ociupinka słodyczy i nieco soli.(malusio)
Z limonki zetrzec skórkę po czym dodać reszte składników.
Wszystko z zmiksować blenderem na gładko-Oczywiście bazylie pokroić najpierw na małe kawałki.
Cudny dodatek do łososika.
I drugi sos moim zdaniem genialny:Majonez,odrobina wody ciepłej,łyzka miodu,sok z jednej cytryny plus troche skórki,czosnek i odrobina curry.
PPPYYYYSZSZSZSZNNNNEEEEE!!!!!!!
a
na upały jako deser sałatka owocowa schłodzona mocno:Owoce :
pomarańcze,jabłka winogrona, banany,melon,arbuz,gruszeczka i co tam kto lubi pokrojone w kostkę
Do tego sosik:
śmietanka kremówka zmieszana ze startą skórką z pomarańczy i cukrem z wanilią
Wszystko posypane płatkami migdałów.Musi sporo postać i dobrze się schłodzić.
Polecam dla ochłody-jesć nie moge ale rodzinie robię.
Jest jeszcze taka opcja:seler naciowy,ogórek,płatki migdałów,czosnek,ser kozi słony ,majonez(mało).Ja odrobinke daję cukru.
Seler pokroić reszte dodac,wymieszac schłodzić,schrupać z apetytem.
i :taka:sałatka: jajka na twardo,kukurydza,ogórek świeży feta,czosnek siekany grubo,majonez ze smietaną
Składniki wymieszać,polac sosem schłodzić - nie solić.
mniam

Ochłody smacznej życze ewentuanym próbowaczom czy mam rację...