Moderator: Estraven
Broszka pisze:welina pisze:Dziś trzy razy wywróciłam Kacperka."Mercedes " był nie stabilny.Kruszynka schudła.Waży tylko 6,30 kg.Ostatnie szczepienie 26.06.
Czy nic mu się nie stało
Broszka pisze:Ten pokazuje wyładowania podczas burzy - białe krzyżyki to pioruny w ciągu ostatnich 15 minut, potem ciemnieją i im ciemniejsze tym starsze, widać ruch burzy przez 120minut:
http://www.blitzortung.org/Webpages/ind ... bpage_0=15
a ten również ruchy chmur:
http://www.sat24.com/pl/pl
nie wiem czy będą ustawienia na PL - na pierwszym trzeba wybrać Europę wschodnią, na drugim Polskę
jasia0245 pisze:Jak idzie burza to ja wszystko odłączam od prądu, telewizor, komputer i siedzę po ciemku. Zamykam też wszystkie okna. W roku ubiegłym w Szczecinie do mieszkania mojego syna wpadł pierun kulisty, i potem zaraz oknem wyleciał. Przeżyli chwilę grozy, szczęście, że nikomu nic się nie stało.
Broszka pisze:jasia0245 pisze:Jak idzie burza to ja wszystko odłączam od prądu, telewizor, komputer i siedzę po ciemku. Zamykam też wszystkie okna. W roku ubiegłym w Szczecinie do mieszkania mojego syna wpadł pierun kulisty, i potem zaraz oknem wyleciał. Przeżyli chwilę grozy, szczęście, że nikomu nic się nie stało.
Też tak zwykle robię, ale w tym przypadku zostaliśmy wyrwani ze snu i półprzytomni błyskawicznie musieliśmy lecieć do stajni żeby oszalałe zwierzaki sobie nie zrobiły krzywdy - żadne z nas po drodze nie wyłączyło korków...
W sumie to sprzęt mamy podłączony pod takie listwy antyprzepięciowe, ale jak widać to wcale nie uchroniło, bo te urządzonka muszą być bezpośrednio w gniazdku elektr. i po kablu internetowym od nich spaliło modem i tuner tv![]()
Dobrze że nie mamy więcej strat - parę lat temu po kablu telefonicznym spaliło nam cały komputer razem z monitorem, klawiaturą i myszą. Mimo że wtyczkę z gniazdka miał wyjętą
olafen pisze:Broszko, co zrobić z ryjącymi ogródek kretami ?
Znasz jakiś sposób?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 108 gości