weatherwax pisze:[Zamówiłam legowiska na parapet dla kotków, hi, hi!]
Super

Cieszę się bardzo, że moja "kocia" wiedza przyda się Łapce i Pazurkowi
Karmę NUTRAM kupuję przez internet w Krakvecie. Wśród tych karm jest karma Adult, Senior, Indoor, Allergy Care, Sensitive Stomach, Oral Hygiene, Selective, Urinary Care, Weight Control. Ta firma ma także swoją stronę
www.nutram.pl To, co tam piszą, brzmi przekonująco. Ale dla mnie najważniejszym dowodem jest to, że ta karma nie szkodzi Mrusi, której prawie wszystko szkodzi.
Z Mruśką przeszłam prawdziwy horror, zanim udało mi się, zresztą przez przypadek, odkryć, co się z nią dzieje. Mrusia jest ze mną od grudnia 2005. Początkowo jadła, tak, jak Kasia i Kropcia, Hill'sa. Ale, że wszystkie niezbyt chętnie go jadły, więc zmieniłam karmę na RC. Przez cały ten czas Mrusia robiła ciastowate kupki i miewała czarne plamy na pyszczku, w okolicy kącików ust, nosa i naokoło lewego oka. Czasem było ich więcej, czasem mniej. Niekiedy zamieniały się w ranki, poprzedzone - właśnie na nosie - wyłysieniem. Kaśka też robiła kupki niezbyt twarde, ale, że koty były regularnie odrobaczane uznałam, że po prostu tak mają. W grudniu 2006 postanowiłam zrobić dziewczynom urozmaicenie i kupiłam Hill'sa z tuńczykiem. One nie przepadają za rybami, ale wtedy pomyślałam, że to dziwne, że koty nie lubią ryb i że powinny spróbować, to może polubią. No i się zaczęło. Oprócz całego pyszczka w czarnych strupach pojawiła się śluzowata biegunka z krwią. Wszystko było pobrudzone tymi kupkami - podłoga, pościel itd. Tyle tylko, że ja wtedy karmiłam koty dwoma rodzajami karm, po 3 dni na zmianę i dość szybko zauważyłam, że ta biegunka pojawia się po karmie Hill's z tuńczykiem i doszłam do wniosku, że to musi być alergia pokarmowa. Przyszło mi też wtedy do głowy, że może Kasia także robi niezbyt ładne kupki z powodu karmy. Obejrzałam jej dokładnie całą buzię, na której na pierwszy rzut oka nic się nie działo i znalazłam czarnego strupa pod brodą. Wtedy, upewniona co do alergii, kupiłam właśnie te karmy dla alergików, najpierw RC, a potem Hill's. Efekt był tragiczny! Cały pyszczek w strupach i już nie biegunka, a woda. No i wtedy dopiero zaczęłam czytać składy wszystkich karm. Okazało się, że Hill's do wszystkich swoich karm dodaje mączkę z tuńczyka i tran, a RC z uporem maniaka dodaje tran, nawet do tych karm dla alergików. A mięso tuńczyka jest jednym z głównych alergenów, także dla człowieka. No, a ten tran w karmach też jest z tuńczyka. Na szczęście okazało się, że niczego rybnego nie ma w RC Exigent oraz w tych karmach Nutram. Wtedy zakupy robiłam w sklepie Karusek.com.pl, a oni nie prowadzą karm Nutram, więc dziewczyny jadły Exigenta.
Przy okazji tej całej historii dużo się zastanawiałam nad przyczynami alergii i starałam się czytać wszystko, co o tym pisano na miau. No i często czytałam, że weci twierdzą, że kot jest uczulony np. na drób i polecają dawać karmę RC dla alergików, a kot żywiony tymi karmami nadal ma objawy uczulenia. A przecież w naturze kot zjada właśnie ptaki i małe gryzonie, natomiast absolutnie nie ma możliwości upolowania ryb oceanicznych. Dlatego mnie bardziej prawdopodobne wydaje się uczulenie u kotów na ryby oceaniczne, co potwierdzałaby częsta nieskuteczność tych karm dla alergików z dodatkiem tranu. Jakkolwiek oczywiście nie wykluczam także uczulenia na drób, chociaż może to być uczulenie na coś w tym mięsie, pochodzące z produkcji drobiu lub karmy.
Ale się rozpisałam
Przesyłam moc głasków dla Łapki i Pazurka (ja kiedyś miałam kota Kiełka, bo miał tylko jeden górny kieł cały) i serdeczne pozdrowienia dla ich Pańci