Bombilla i Xelmo - rosyjsko norweska przyjaźń :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 02, 2011 17:18 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Weihaiwej pisze:Przeoczyłam kwestię tranu z wąroby dorsza i oleju z łososia :oops: Dodaje się i jedno, i drugie, bo inny jest cel podawania tranu i oleju z łososia; tran jest źródłem witaminy A i D, a olej kwasów omega 3: EPA i DHA.
Ale ja długo nie dodawałam tranu... I jednego, i drugiego daje się mało. Ryby, żółtka i olej z łososia równiez są źródłem wit. D, a witaminę A suplementujemy wątrobą. W kalkulatorze pilnuję właściwych ilości, a nie zawsze daję olej z łososia i nie zawsze daję tran. Wybrałabym raczej olej z łososia jako ważniejszy...

ja mam olej z łososia i im podaję już teraz..
a powiedz mi z jakiego kalkulatora korzystasz???
Ja chcę włąsnie się na chatulu zalogowac i "zakupić" ten chatulowy. Przeszkolisz mnie w nim ?:)
Obrazek Obrazek

sliver_87

Od: Nie wrz 05, 2010 12:19

Post » Śro lut 02, 2011 17:24 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

sliver_87 pisze:
Weihaiwej pisze:Przeoczyłam kwestię tranu z wąroby dorsza i oleju z łososia :oops: Dodaje się i jedno, i drugie, bo inny jest cel podawania tranu i oleju z łososia; tran jest źródłem witaminy A i D, a olej kwasów omega 3: EPA i DHA.
Ale ja długo nie dodawałam tranu... I jednego, i drugiego daje się mało. Ryby, żółtka i olej z łososia równiez są źródłem wit. D, a witaminę A suplementujemy wątrobą. W kalkulatorze pilnuję właściwych ilości, a nie zawsze daję olej z łososia i nie zawsze daję tran. Wybrałabym raczej olej z łososia jako ważniejszy...

ja mam olej z łososia i im podaję już teraz..
a powiedz mi z jakiego kalkulatora korzystasz???
Ja chcę włąsnie się na chatulu zalogowac i "zakupić" ten chatulowy. Przeszkolisz mnie w nim ?:)

Ja właśnie z niego korzystam, bo wszystkie poza tym są w języku niemieckim :P Jak tylko nie będziesz czegoś wiedziała, a ja będę znała odpowiedź - to pomogę :) Na chatulu jest też wątek, w którym można zapytać, poprosić o pomoc - w razie czego.
Jak "zakupisz" kalkulator, dostaniesz też pewne tajemne liczydło(jak się zalogujesz, to zobaczysz)-ale nie zdążyłam jeszcze go użyć, od ponad miesiąca. Poza tym powstaje nowa, ulepszona wersja chatulowego kalkulatora. Oby jak najszybciej!

Weihaiwej

Od: Pon maja 23, 2005 19:34

Post » Śro lut 02, 2011 17:50 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

No kalkulator zaplacilam, czekam na dostep i pierwsze obeznanie :) potem te nieszczesne zakupy i moge robic. tylko boje sie strasznie czy to dobrze zrobie, czy nie zepsuje czy kotom nie zaszkodze, bo cos źle policze. zobaczymy. a teraz wracam do mojego ulubionego zajecia jakim jest nauka :)
Obrazek Obrazek

sliver_87

Post » Śro lut 02, 2011 17:53 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Nie bój się Sliver, nie zaszkodzisz kotom nawet jak coś źle wyliczysz jednorazowo(w sensie do jednej mieszanki). Trzeba trzymać się podstawowych zasad - i słuchać kalkulatora. A przy okazji można zagłębiac się w temat, żeby wiedzieć więcej i robić wszystko jeszcze lepiej dla kiciów.
A, do odmierzania suplementów przydaje się miarka. Ja mam 1 ml i 30 ml. W kalkulatorze ilości są w gramach, więc muszę przeliczać - ale przelicznik też jest.

Weihaiwej

Post » Śro lut 02, 2011 17:56 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

O kurczę, zanim ja to wszystko załapię... :roll: też muszę sobie wykupić dostęp do kalkulatora, zacznę od prostych mieszanek i suplementów zeby nie schrzanić wszystkiego 8)
A miarki to w zoologicznym można normalnie kupić?
Obrazek

Obrazek

shalom

Od: Pon wrz 06, 2010 22:14

Post » Śro lut 02, 2011 20:54 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Weihaiwej pisze:Nie bój się Sliver, nie zaszkodzisz kotom nawet jak coś źle wyliczysz jednorazowo(w sensie do jednej mieszanki). Trzeba trzymać się podstawowych zasad - i słuchać kalkulatora. A przy okazji można zagłębiac się w temat, żeby wiedzieć więcej i robić wszystko jeszcze lepiej dla kiciów.
A, do odmierzania suplementów przydaje się miarka. Ja mam 1 ml i 30 ml. W kalkulatorze ilości są w gramach, więc muszę przeliczać - ale przelicznik też jest.

jesli chodzi o te gramy i ml to ja jak np. było podane, ze ileś gram oleju to robie tak- biore pojemniczek, stawiam na wadze tej jubilerskiej, wyzerowac i leje tyle az bedzie odpowiednia ilosc gramow tego :0 nie wiem czy to dobrze?
co do zgłebiania, czytam cały czas, zapisuje, ale wiesz teraaz to tylko teoria. wiec czasem sie zapomina:D
Obrazek Obrazek

sliver_87

Post » Śro lut 02, 2011 21:00 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Ja jubilerskiej nie mam :roll: a kiedyś przeczytałam wszystko i wszystko mi się ulotniło bo nie korzystałam z tej wiedzy 8)
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Śro lut 02, 2011 21:02 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

shalom pisze:Ja jubilerskiej nie mam :roll: a kiedyś przeczytałam wszystko i wszystko mi się ulotniło bo nie korzystałam z tej wiedzy 8)

no własnie tak to jest, jak sie z wiedzy nie korzysta to ulatuje. i ja tak mam z wieloma przedmiotami na studiach tu wleci a tu wyleci bo sie nie korzysta:/
Obrazek Obrazek

sliver_87

Post » Śro lut 02, 2011 21:47 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Też się tego boję, że pójdę do pracy i będzie dzwoniło ale nie będę wiedziała gdzie :roll: dlatego trzymam wszystkie notatki :lol:
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Czw lut 03, 2011 8:30 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Dzień dobry :)

Sliver, jak masz wagę jubilerską, to idealnie :)
Ja nie mam, więc musze odmierzać i przeliczać, co jest mniej wygodne. Miarkę 1ml kupiłam w animalcare, a drugą miałam dołączoną do jakiegoś syropu... W Ikei są miarki róznych pojemności, taki mały zestaw.

Weihaiwej

Post » Czw lut 03, 2011 9:11 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Weihaiwej pisze:Dzień dobry :)

Sliver, jak masz wagę jubilerską, to idealnie :)

Ja nie mam, więc musze odmierzać i przeliczać, co jest mniej wygodne. Miarkę 1ml kupiłam w animalcare, a drugą miałam dołączoną do jakiegoś syropu... W Ikei są miarki róznych pojemności, taki mały zestaw.

Dzień dobry Weihaiwej,
ja mam na gramy jeszcze tą z FC, i mam miarkę, która była przy oleju z łososia chyba SALMOPET z podziałem co 5 ml- 5 ml , 10 itp. w zasadzie dwie nawet chyba mam, więc póki co mam nadzieję, że wystarczy.

Czyli na 100% można mączkę całkowicie zastapić np. skrzydełkami kurzymi ?? i do tego dodać potem tylko skorupki( bądź węglan/cytrynian wapnia) ? Bo mnie to nurtuje, bo nie wiem czy w ogóle zamawiać tą mączkę, w przepisach tych gotowych co dagnes podawała nigdzie nie widziałam tej mączki..

a co do wagi- to na allegro http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=waga+jubilerska sa tanie te wagi, ja kupiłam chyba za ok 20 zł swoją. Czułośc ma 0.1g.
Obrazek Obrazek

sliver_87

Post » Czw lut 03, 2011 9:16 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

No ja chyba kupię miarki. Bo na tyle sprzętów to nawet miejsca nie mam. Już się zastanawiam gdzie postawię maszynkę do mielenia czy wagę.
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Czw lut 03, 2011 9:29 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

hej :)
ja mam maszynke stara reczna jeszcze od mamy. poki co nieuzywana, boje sie jej :)
jk nastawienie psychiczne przed obcinaniem pazurków Frejce??
Obrazek Obrazek

sliver_87

Post » Czw lut 03, 2011 9:37 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Ale się tu u Was specjalistycznie robi. Aż boję się odezwać :oops:

sunshine

Od: Wto paź 05, 2010 8:13

Post » Czw lut 03, 2011 9:55 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

E tam, powoli udoskonalamy po prostu jadłospisy :D narazie myślę o egzaminie, pazury Frejki będą już po. Muszę się nastawić, ze nie dam agentce uciec, ze trzeba i już i niech nie protestuje :!:
Obrazek

Obrazek

shalom

[poprzednia][następna]