Cosia Czitka Balbi.Obcio odszedł..Paskud i Mama. Bungo.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 24, 2017 6:03 Re: Cosia Czitka Balbi Obiś.Przegląd geriatryczny Czitusi.Wy

Nie chcę podważać słów wetki - tak sobie tylko pogdybam a Ty zrób sobie z tym co chcesz ;)
Uważam że kłucie teraz koteczki, znowu za 10 dni - gdy jest o dla niej stres silny - ma mały sens.
Mocznik jest ok, po jedzeniu mógłby być co najwyżej podwyższony a i tak jest ładnie w normie - a więc ma go ogólnie ok.
Co karma nerkowa przez 10 dni może zmienić? Co najwyżej mocznik jeszcze spadnie.
Ona jest niskobiałkowa (a więc z zasady dla kotów niezdrowa, czasem niezbędna przy silnej niewydolności nerek, ale w moim przekonaniu - dopiero gdy już innymi sposobami nie daje się sytuacji kontrolować, podawanie jej kotu 15 letniemu, z takimi wynikami jest dla mnie hmm... no niekoniecznie dobrą decyzją) - nie ma żadnego wpływu uleczającego na nerki. Nie mówiąc o tych 10 dniach. Za to ma wpływ na cały metabolizm - który u kotów białka zwierzęcego po prostu potrzebuje.
I co - powtórzysz badanie za 10 dni, kreatynina wyjdzie trochę niższa (bo to nie jest stały parametr, zmienia się w zależności od okoliczności) - i co to będzie oznaczało? Że koteczka ma przejść na karmę nerkową? Bez sensu.
Gdyby to był mój kot - powtórzyłabym badanie po kilku miesiącach gdyby nie było niepokojących objawów.
Może przy okazji fundnęłabym kotce usg gdybym się mocno niepokoiła i chciała mieć pewność jak sytuacja wygląda.

Pamiętając że organizm mocno zbudowanych, umięśnionych kotów wytwarza o wiele więcej kreatyniny niż koty szczuplutkie, oraz że stary kot ma prawo mieć już troszkę mniej sprawne nerki ale wcale nie oznacza to że trzeba mu nagle wytaczać ciężkie działa, karmy nerkowe, leki, kroplówki etc.
Kreatynina nie jest szkodliwa - więc lekko powyżej normy nijak nie szkodzi nawet gdyby się taka stale utrzymywała.
Mocznik jest ok.
Ja bym poobserwowała, powtórzyła badania, koniecznie z jonogramem, czy nie trzeba troszkę kontrolować poziomu fosforu. Ale niekoniecznie za 10 dni :)

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Czw sie 24, 2017 7:19 Re: Cosia Czitka Balbi Obiś.Przegląd geriatryczny Czitusi.Wy

Jako posiadacz kotki nerkowej i nerwowej absolutnie bym nie dawała Twojej karmy nerkowej. I przy takich parametrach nie powtarzała badań za 10 dni.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Czw sie 24, 2017 7:50 Re: Cosia Czitka Balbi Obiś.Przegląd geriatryczny Czitusi.Wy

czitko, dołączam do opinii koleżanek - ta karma nerkowa nic Czitusi nie da, a tylko zmieni jej metabolizm. Blue ma rację, karma ma mało białka (za mało dla zdrowego kota), za to jest tłusta.

Blue pisze:Pamiętając że organizm mocno zbudowanych, umięśnionych kotów wytwarza o wiele więcej kreatyniny niż koty szczuplutkie, oraz że stary kot ma prawo mieć już troszkę mniej sprawne nerki ale wcale nie oznacza to że trzeba mu nagle wytaczać ciężkie działa, karmy nerkowe, leki, kroplówki etc.
Kreatynina nie jest szkodliwa - więc lekko powyżej normy nijak nie szkodzi nawet gdyby się taka stale utrzymywała.
Mocznik jest ok.

No właśnie, ładnych kilka lat temu moja wetka mówiła mi, że norma dla kreatyniny u kotów nie uwzględnia właśnie zróżnicowania w budowie, że niektóre koty po prostu mają pewne parametry wyższe albo niższe.
smil
[Obrazek

smil

Od: Czw lip 14, 2005 20:48

Post » Czw sie 24, 2017 8:44 Re: Cosia Czitka Balbi Obiś.Przegląd geriatryczny Czitusi.Wy

Acha, słusznie prawicie. Czyli według opinii Blue i nie tylko, zrobię z tym co chcę :wink: , czyli nie dam żadnej karmy nerkowej, bo się rzeczywiście zacznie błędne koło. Bo istotnie, nie ma alarmu w tych wynikach. Czitusia zwana Tutunią albo Tutą po prostu się starzeje i coś tam może nieznacznie przekraczać normy, głaszczemy, doglądamy, obserwujemy. Badanie powtórzymy za trzy miesiące na przykład. I nie denerwujemy kota, bo...boli, boli, boli....
Ona teraz powoli już zapada w sen zimowy, jak co roku, więcej śpimy, mniej wychodzimy i...czekamy na Szczepana :ok:
Wystarczy mi na teraz tarczycowa Balbisia plująca tabletkami, tu się skupiamy i leczymy kota, a we wrześniu powtórne usg, badania krwi, itd.
Dzięki za dobre rady!
Tak, spokój i rozwaga, bez dodatkowych zawirowań, bo nie ogarnę.
W sobotę mam ślub Syna i już czuję, jak mi rosną wszystkie moczniki i inne parametry, boli, boli, boli..... :wink:, będę teściową :ryk:
Ale zadyma :strach:
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Czw sie 24, 2017 8:47 Re: Cosia Czitka Balbi Obiś.Przegląd geriatryczny Czitusi.Wy

Będziesz teściową - i będą o Tobie kawały opowiadać :mrgreen:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Czw sie 24, 2017 10:05 Re: Cosia Czitka Balbi Obiś.Przegląd geriatryczny Czitusi.Wy

:)
Czitko, tylko nie przechodź przypadkiem na karmę nerkową 8)
smil
[Obrazek

smil

Od: Czw lip 14, 2005 20:48

Post » Czw sie 24, 2017 13:01 Re: Cosia Czitka Balbi Obiś.Przegląd geriatryczny Czitusi.Wy

Czitka, będziesz raczej świekrą :P , chociaż współcześnie w obu przypadkach używa się teściowa.

Hannah12

Od: Czw sie 11, 2005 11:57

Post » Czw sie 24, 2017 14:12 Re: Cosia Czitka Balbi Obiś.Przegląd geriatryczny Czitusi.Wy

Przy kolejnych badaniach jeszcze t4 powinno byc oznaczane, jak to w profilu geriatrycznym. Chyba ze przeoczylam ;)
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Czw sie 24, 2017 14:14 Re: Cosia Czitka Balbi Obiś.Przegląd geriatryczny Czitusi.Wy

Oooo, fajne świekry są fajne :P
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Czw sie 24, 2017 19:00 Re: Cosia Czitka Balbi Obiś.Przegląd geriatryczny Czitusi.Wy

zuza pisze:Oooo, fajne świekry są fajne :P

Nie zawsze. Moja jest okropna. :evil:

Karmy nerkowe są do kitu. Zamiast poprawiać to pogarszają sprawę, a i koty nie chcą tego jeść. Ja mojego nerkowca trzymam na fernindze zamiennie za animondą integrą sensitive i mac'sem.

Dyktatura

Od: Pon paź 12, 2009 8:40

Post » Czw sie 24, 2017 19:01 Re: Cosia Czitka Balbi Obiś.Przegląd geriatryczny Czitusi.Wy

zuza pisze:Oooo, fajne świekry są fajne :P

I pewnie dlatego kawałów o nich nie ma

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Pt sie 25, 2017 14:20 Re: Cosia Czitka Balbi Obiś.Przegląd geriatryczny Czitusi.Wy

Byle do jutra.
Czitusi się wyraźnie poprawiło po badaniu, jakaś taka rześka się zrobiła, gada, biega, a wczoraj wieczorem pokazała jak się wchodzi na Pytona i to wysoko 8O !
Pyton to wielka pokręcona wierzba mandżurska, wyższa już od dachu mojego domku, a kiedyś wsadziłam patyk do ziemi tylko i wyrosło coś ogromnego! To było prywatne ulubione drzewo Micia, cóż On tam wyprawiał! Obiś teraz potrafi z Pytona wskoczyć na dach domu, ale najfajniej jest łazić po tych pokręconych konarach, wyżej i wyżej i wyżej!
Balbisia jak ma dobry humor, to pokazuje jak się wchodzi na drzewo. Szybko się wchodzi, myk, myk, myk, hop, myk i......eeeeee :roll:
Trzeba wtedy mówić: Balbisiu, pokaż jak się schodzi i jakoś powolutku daje radę głową w dół.
Ale wczoraj wieczorem właśnie słyszę, że drzewo gada do mnie gdzieś z wysokości, świecę latarką, a to Tuta! Ona tam wlazła robić pazurki pazurki, czyli drapać ile da rady w łapkach. Pięknie weszła i pięknie zeszła, moja staruszka kochana.
A jeże głodne są coraz bardziej. Chodzą wściekłe już od siódmej i pytają, gdzie miski.
Śmiesznie biegają, tuptuptup, tuptuptup, a z tyłu na pupach mają takie dłuższe futerko, fartuszki takie.
Wiecie, jak się jeże rozmnażają?
Ostrożnie :strach: !
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Pt sie 25, 2017 16:29 Re: Cosia Czitka Balbi Obiś.Przegląd geriatryczny Czitusi.Wy

Czyli ogólnie zrobiło się miło? :D
Fajnie masz . Masz jakieś zdjęcia od siebie?
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Pt sie 25, 2017 18:11 Re: Cosia Czitka Balbi Obiś.Przegląd geriatryczny Czitusi.Wy

Czyżby jeże zapowiadały zimę?

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Sob sie 26, 2017 0:17 Re: Cosia Czitka Balbi Obiś.Przegląd geriatryczny Czitusi.Wy

Ciągle się szykuje łapać kicie u Ciebie i... znowu coś. Tym razem siadł mój osobisty kręgosłup. Taku dość rzetelnie, na razie mi kłują wiadoma część i czekam na efekty....
kontakt telefoniczny: 786 116 007 Obrazek

Jeśli komuś coś zalegam (bazarek itp) proszę o kontakt- skleroza ;)

ulvhedinn

Od: Śro wrz 13, 2006 19:09

[poprzednia][następna]