Mruczuś [*] Choco i Mikuś

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 23, 2009 22:12 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

Ktoś już jest baaardzo zmęczony!
Obrazek

Prawdopodobnie zostawiłam w pracy okulary do czytania i pendrive jeśli ich nie zgubiłam... a miałam tyle planów :oops:
...Obrazek...Obrazek

kussad

Avatar użytkownika
 
Posty: 14240
Od: Pt paź 13, 2006 9:59
Lokalizacja: Warszawa

Post » Sob paź 24, 2009 9:32 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

Oby się znalazły :ok:
_______________________________________________________
Jakie nudne byłoby życie gdyby nie ten rząd.
Nie, za PO nie było lepiej. Ludzie tyrali za 1.200 brutto. Afera goniła aferę :?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Avatar użytkownika
 
Posty: 64069
Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Sob paź 24, 2009 21:02 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

uu nie lubię nie zabrać z pracy czegoś ważnego :roll:

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Post » Nie paź 25, 2009 15:43 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

Niedzielne bry

MaryLux

 
Posty: 163930
Od: Pon paź 16, 2006 14:21
Lokalizacja: Wrocław

Post » Nie paź 25, 2009 20:37 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

kussad pisze:
Obrazek

ObrazekObrazekObrazek
Obrazek

Myszolandia

Avatar użytkownika
 
Posty: 66383
Od: Pon sty 19, 2009 22:48
Lokalizacja: środkowa

Post » Nie paź 25, 2009 21:53 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

Dziś wieczorem zobaczyliśmy w tym sezonie pierwsze jeża! :lol:

Wczoraj nic nie było więc dziś podwójnie:

Czas na toaletę:
Obrazek

Dobranoc:
Obrazek

Alu Na jaki kolor powinno być upieczone „Ciasto Szefowej”. Na patyczku nic nie zostawało ale nie jestem pewna czy dobrze się upiekło. Czy powinno być miękkie czy raczej spieczone na wierzchu? Na wierzchu miało jakby ślady pękniętych pęcherzyków powietrza...

Nikt u Ciebie nie zauważył pytania o zastosowanie różnych gatunków mąki...
...Obrazek...Obrazek

kussad

Avatar użytkownika
 
Posty: 14240
Od: Pt paź 13, 2006 9:59
Lokalizacja: Warszawa

Post » Nie paź 25, 2009 22:02 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

piękne Słonko ślimaczkowo senne :1luvu: :1luvu: :1luvu:

a ciasto hmm złociste patyczek ma być suchy a ono złocistobrązowe :D

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Post » Nie paź 25, 2009 22:11 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

kussad pisze:Ktoś już jest baaardzo zmęczony!
Obrazek

Prawdopodobnie zostawiłam w pracy okulary do czytania i pendrive jeśli ich nie zgubiłam... a miałam tyle planów :oops:


:1luvu:

Cameo

 
Posty: 16220
Od: Pt cze 20, 2008 23:44

Post » Nie paź 25, 2009 22:13 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

Czyli jednak moglo być lepiej dopieczone bo wyszło za jasne... zresztą już mnie Krzyś poinformował że "obalił ciasto"... a największa miłośniczką ciasta jest mała :twisted: Trudno poczekają bo kiedyś trzeba zmniejszyć zdjęcia i przygotować do wgrywania do Photobucket a organizm żyje wg letniego czasu...:twisted:
...Obrazek...Obrazek

kussad

Avatar użytkownika
 
Posty: 14240
Od: Pt paź 13, 2006 9:59
Lokalizacja: Warszawa

Post » Nie paź 25, 2009 22:21 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

eee najważniejsze ze smakowało a kolorem bym się nie przejmowała :wink:

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Post » Nie paź 25, 2009 23:31 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

alus1 pisze:piękne Słonko ślimaczkowo senne :1luvu: :1luvu: :1luvu:

:ryk: Popieram, śliczne ;)
Obrazek

Gem

 
Posty: 3444
Od: Czw paź 12, 2006 16:37
Lokalizacja: Kielce

Post » Pon paź 26, 2009 7:10 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

Mikuś jest prześliczny, proszę o dużo zdjęć tego przystojniaczka ;), nie wiem czemu, ale mam dziwną słabość do tak umaszczonych kotów :mrgreen:
Obrazek

gattara

Avatar użytkownika
 
Posty: 14955
Od: Czw kwi 20, 2006 7:03

Post » Pon paź 26, 2009 10:51 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

Poproszę o przepis na ciasto szefowej

MaryLux

 
Posty: 163930
Od: Pon paź 16, 2006 14:21
Lokalizacja: Wrocław

Post » Pon paź 26, 2009 12:37 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

Wiem dlaczego ciasto niezbyt mi się dopiekło – w piekarniku obniżała mi się temperatura spadała mi do 150 stopni...

Na stronie http://szkolnictwo.pl/index.php?id=PU6393 Znalazłam odpowiedź na swoje pytanie dot mąki:

Granulacja mąki ma duży wpływ nie tylko na trwałość mąki , ale również na jakość ciasta. Mąka z grubego przemiału np. krupczatka/typ 500/, daje ciasto twardsze, mniej rozpływające się, lecz wymaga długiego wyrabiania i dlatego nadaje się do wyrobu makaronów i niektórych wypieków, takich jak ciasta kruche i półkruche. Mąka z drobnego przemiału np. tortowa/ typ450/ szybciej pęcznieje, lecz ciasto ma skłonność do rozklejania się. Stosuje się ją głównie do wypieku ciast drożdżowych, biszkoptów, pierników. Maki o średniej granulacji, np. wrocławska /typ 500/ , najlepiej nadaje się do ciast gotowanych i smażonych oraz do zagęszczania potraw.

Albo na stronie Źródło „http://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85ka_pszenna”
Mąka pszenna – rodzaj mąki otrzymywany z pszenicy. Jest wykorzystywana m.in. do produkcji sosów, pieczywa oraz ciast.
Podstawowe typy mąk pszennych [edytuj]
· mąka poznańska, typ 500 – polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizzę, a także do zasmażek i sosów,
· mąka luksusowa, typ 550 – polecana do ciast drożdżowych i smażonych,
· mąka tortowa, typ 450 – polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo-tłuszczowych ,
· mąka krupczatka, typ 500 – polecana do ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych i makaronowych,
· mąka wrocławska, typ 500 – polecana do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów.

Zdecydowanie muszę wybrać tylko kilka wątków do regularnych odwiedzin... czasu mi nie wystarcza a i tak odwiedza nas tylko kilka osób. Muszę się zastanowić nad tematem, nad którym pracujemy wspólnie z Bratem skoro spędzimy wspólnie prawie 18 godzin... od powrotu z urlopu nawet nie otworzyłam plików z genealogii

Przepis na Ciasto szefowej i cała rozmowa jest u Alusi... muszę poszukać na której stronie chyba 27 o rzeczywiście: viewtopic.php?f=1&t=101226&start=390 :twisted:
Krzyś woli wersję "zebra"... a szybsze jest w wersji podstawowej.

Do jakiej kategorii można je zaliczyć? Chyba do ucieranych? Z jakiej mąki wychodzi najlepsze?

Na jakiej wysokości i z jakimi wkładami w zwykłym gazowym piekarniku pieczecie ciasto, mięso?
...Obrazek...Obrazek

kussad

Avatar użytkownika
 
Posty: 14240
Od: Pt paź 13, 2006 9:59
Lokalizacja: Warszawa

Post » Pon paź 26, 2009 12:51 Re: Mruczuś [*] Choco i Mikuś

a wiesz że się nie zastanawiałam nad rodzajem mąki do tego ciasta daje jaką mam :roll:

do zestawu dodałabym mąki chlebowe i gruboziarniste
kupuję takie w internecie w młynie - chleb wychodzi przepyszny z takich mąk
ciekawymi "mąkami" są orzechowe/migdałowe czyli mielone prażone migdały/orzechy z których robię desery lub panierki do mięs

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

[poprzednia][następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Anna2016 i 39 gości