Moderator: Estraven
Miraclle pisze:MonikaMroz pisze:Basia to daj mi dobry przepis tylko bez zakwasu
Nigdy nie piekłam![]()
Ale zamierzam wypróbować w piekarnikuMoże przez weekend znajdę czas
![]()
Kupiłam ostatnio mąkę żytnią razową do wypieku chleba, tam jest chyba nawet przepis. Wypróbuję i dam znać czy wyszedł i co najważniejsze czy dobry
(AMY
pamietamy)
plus Bagira 

(AMY
pamietamy)
plus Bagira 


(AMY
pamietamy)
plus Bagira 


Milena_MK pisze:mój mąż mnie namawia na zakup maszyny do chleba i miże to wcale nie jest głupi pomysł?
macie jakieś szczególne, które polecacie?
Miraclle pisze:MonikaMroz pisze:Basia to daj mi dobry przepis tylko bez zakwasu
Nigdy nie piekłam![]()
Ale zamierzam wypróbować w piekarnikuMoże przez weekend znajdę czas
![]()
Kupiłam ostatnio mąkę żytnią razową do wypieku chleba, tam jest chyba nawet przepis. Wypróbuję i dam znać czy wyszedł i co najważniejsze czy dobry

mir.ka pisze:
kiedyś upiekłam z takiej gotowej i był okropny
już lepszy byłby z tego przepisu powyżej
ja od dawna kupuję mąkę pełnoziarnistą żytnią, pszenna i orkiszową , dodaję ją do ciasta - pół na pół ze zwykłą i do naleśników

elianka pisze:Mąka pełnoziarnista jest tak samo tucząca jak zwykła, tylko wiele zdrowsza. A zamiast margaryny 100 razy lepiej używać masła. Do smażenia natomiast zamiast popularnego oleju lepszy będzie smalec. Tak smalecSmalec jest lepszej jakości tłuszczem niż "olej uniwersalny nie wiadomo z czego" a poza tym ma wyższą temperaturę dymienia. Co za tym idzie rozgrzewa się do wyższej temperatury, smażone jedzenie od razu zamyka soki w środku i nie nasiąka tłuszczem.
A pojęcie "zdrowy" nie ma nic wspólnego z "nie tuczący"

Użytkownicy przeglądający ten dział: jolabuk5 i 10 gości