» Wto kwi 17, 2012 15:54
Re: Pro ludzki Bombaj FeLV+ potrzebuje pomocy finansowej i d
Doszłam do takiego etapu uzależnienia, że wszystkie koty mi się podobają.Najbardziej jednak zwracam uwagę na charakter, na inteligencję.Bombaj pod tym względem nie ma konkurencji.Ja w stosunku do tego kota czuję jakiś szacunek.To nie Czaruś, koci dzieciak, uroczy i słodki, ale dojrzały, mądry kot.Z nim można pogadać, najczęściej konwersuje z wetką. On w lot chwyta, czego od niego chcę. Potrafi chodzić przy nodze, jest posłuszny, wie, że "nie wolno" to właśnie znaczy.Bombaj zrozumiał, że żaden zwierzak mu nie zagraża, nie boi się psów, wręcz przeciwnie, co mnie bardzo dziwi, szczególnie jeżeli chodzi o duże psy. Pamiętam jak się zachowywał, kiedy Dunia była w lecznicy. Ona się strasznie bała kotów, darła się jak opętana, a Bombaj schodził jej z drogi, nawet nie zbliżał się do jej klatki.Jest to jednak kot młody, ma ogromne pokłady energii i chciałby je jakoś wyładować, biega więc za piłką, za wędką, pogoni czasem małolaty, czyli Sarę i Ritę, ale nie krzywdzi ich, wie, że tak nie wolno. To naprawdę duży kot, ale kocha być przytulany, pięknie wtedy mruczy.
Trzeba jednak uważać, bo nie zawsze lubi być głaskany po brzuchu, ponoć koty późno kastrowane tak mają.Nie znosi być czesany, ucieka, a jeśli robię to na siłę, Bombaj pokazuje niezadowolenie.Nie jest to więc bezwolna ciapa, ale normalny, zdrowy kot.