MEGUŚ i reszta ferajny ;) Po 2,3,5 latach...foto-ost. str.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lut 13, 2011 16:47 Re: MEGUŚ-Leukopenia,wbc 2,6/PCR badamy FIV-FeLV w Laboklinie :(

Wyjaśnienie badań biochemicznych i morfologi znajdziesz w wątku cukrzycowym IV. na drugiej stronie Tinka wspaniale wszystko wyjaśnia. Poczytaj.
Jeśli ktoś mówi, że nie lubi kotów to znaczy, że nie spotkał jeszcze tego właściwego.
Kicuś 04.1997 - 22.10.2010..........Troczuś 2004 - 14.02.2019...............Myszka.................... Mirmił.................GRysiu
Trzy zdjęcia kotów to za dużo.
Obrazek

Irlandzka Myszka

Od: Nie sie 15, 2010 16:49

Post » Nie lut 13, 2011 17:01 Re: MEGUŚ-Leukopenia,wbc 2,6/PCR badamy FIV-FeLV w Laboklinie :(

Irlandzka Myszka pisze:Wyjaśnienie badań biochemicznych i morfologi znajdziesz w wątku cukrzycowym IV. na drugiej stronie Tinka wspaniale wszystko wyjaśnia. Poczytaj.

Poczytałam,dziękuję :1luvu:

Z tego co wnioskuję to wyniki te dwa martwiące mnie u Zuzki spowodowane są infekcją wirusową w takim układzie,skoro reszta parametrów jest ok.
Wydaje mi się jak kojarzę fakty,że choroba Megi była wirusowa prawdopodobnie i Zuzka mogła coś podłapać,tyle,że u niej było praktycznie bez objawów,po za tymi paroma brzydszymi i cuchnącymi qupkami.
Powtórzymy całą morfologię i biochemię,wtedy będzie pewność.
A może ktoś zasugeruje dodatkowe badanie?
Jeśli tak to jakie?
Lekarz sugerował badanie kału jeszcze.

edit:2 tygodnie przed badaniem Zuzka miała zapalenie uszka,ale nie wiem czy po takim czasie ma to nadal wpływ na wyniki krwi i czy ma to w ogóle wpływ na poziom AP i PLT?

niki2117

Od: Sob paź 09, 2010 1:54

Post » Nie lut 13, 2011 17:06 Re: MEGUŚ-Leukopenia,wbc 2,6/PCR badamy FIV-FeLV w Laboklinie :(

niki2117 pisze:...
Kreatynina jak i mocznik u obu są teraz prawidłowe i nic nie stoi na przeszkodzi by skontrolować je ponownie,ale były poniżej górnej granicy,czyli na prawidłowym poziomie.

Zuzia;
-mocznik 61 --------norma do 70
-kreeatynina 1,7-------- norma do 2,0

Strona 3 dokumentu zawiera prawidłowe normy CREA.
http://www.vetoquinolusa.com/Studies/Az ... Azodyl.pdf

(Tabelka: IRIS* CKD Staging System**)

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Nie lut 13, 2011 17:28 Re: MEGUŚ-Leukopenia,wbc 2,6/PCR badamy FIV-FeLV w Laboklinie :(

PcimOlki pisze:
Kreatynina jak i mocznik u obu są teraz prawidłowe i nic nie stoi na przeszkodzi by skontrolować je ponownie,ale były poniżej górnej granicy,czyli na prawidłowym poziomie.

Zuzia;

Jestem w szoku i nasuwa mi sie tylko pytanie skąd w takim układzie większość spotkanych na drodze lekarzy wzięło normę 2,0?

Czym grozi podwyższony poziomo kreatyniny,bo jak patrzę na tabelkę to poziom II.
W necie znalazłam coś na temat białkomoczu,czyli proteinuria,a co to jest to Hyperphosphatemia,bo nawet jak tłumaczy stronę to nic zrozumieć nie mogę :?

Jakie wykonać badania?
Co skontrolować?
Jak rozmawiać z wetem,by dowieść,że norma jest o wiele niższa niż przez niego podawana.

Zaznaczam,że nie ma u nas dobrych wetów,a to i tak jeden z lepszych.
Jest jeszcze jeden,ale nie mam do niego już zaufania,bo gdybym zastosowała się do jego rad przeczekania (niestety nie poznał się na chorobie) to Megi by już nie żyła.

niki2117

Post » Nie lut 13, 2011 17:37 Re: MEGUŚ-Leukopenia,wbc 2,6/PCR badamy FIV-FeLV w Laboklinie :(

niki2117 pisze:
PcimOlki pisze:

Zuzia;

Jestem w szoku i nasuwa mi sie tylko pytanie skąd w takim układzie większość spotkanych na drodze lekarzy wzięło normę 2,0?

W PL najczęściej przyjmują za normę 1.8. Skąd się wzięło 2.0 - jakiś lokalny folklor. W USA często przyjmują 2.4. Różnie jest. Normy są wartościami rozmytymi.

niki2117 pisze:Czym grozi podwyższony poziomo kreatyniny,bo jak patrzę na tabelkę to poziom II.

Śmiercią w wyniku zatrucia organizmu mocznikiem lub innych powikłań wynikających z dysfunkcji nerek, jak np. anemia.

niki2117 pisze:W necie znalazłam coś na temat białkomoczu,czyli proteinuria,a co to jest to Hyperphosphatemia,bo nawet jak tłumaczy stronę to nic zrozumieć nie mogę :?

Wysoka zawartość fosforu w surowicy.

niki2117 pisze:Jakie wykonać badania?
Co skontrolować?

viewtopic.php?f=1&t=122751

niki2117 pisze:Jak rozmawiać z wetem,by dowieść,że norma jest o wiele niższa niż przez niego podawana.
...

Tego nie wiem.

PcimOlki

Post » Nie lut 13, 2011 17:49 Re: MEGUŚ-Leukopenia,wbc 2,6/PCR badamy FIV-FeLV w Laboklinie :(

Z objawów,które przeczytałam do Zuzki pasują dwa:
-ilość wydalanego moczu jest dość duża,dziennie średnio dwie,ale sporych rozmiarów bryły
-brzydki zapach z pyszczka,nie bardzo,ale lekko coś czuć.

Z krwi na pewno przebadamy jeszcze: fosfor,wapń,sód,potas,chlorki i hormony tarczycy FT4 no i zrobimy usg nerek.
Test FIV/FELV planowane były z końcem miesiąca.
Myślę,że na początek powinno wystarczyć

niki2117

Post » Nie lut 13, 2011 21:28 Re: MEGUŚ-Leukopenia,wbc 2,6/PCR badamy FIV-FeLV w Laboklinie :(

Tak sobie przeglądam stronki na temat kreatyniny i zastanawiam się czy faktycznie poziom stresu może zmienić niektóre parametry?

Bo moja Zuzia podczas badania szarpała się,rzucała,próbowała gryźć,warczała i musieliśmy założyć jej ręcznik na głowę i owinąć łapki.Przez pierwszy moment krew nie chciała płynąć,kapała delikatnie,potem szło już elegancko,ale czy te nerwy nie mają na nic wpływu?

Rozmawiałam z wetem i powiedział,że wynik 1,7 kreatyniny jest poziomem jak najbardziej normalnym,choć zbliżającym się do granicy.
Tylko faktycznie co z tym AP i płytkami,minimalnie mniej zwięzłymi qupkami by się nie odwodniła chyba :?
Jutro idę do niego,bo Megi dostaje ostatnią dawkę Zylexisu to popytam jeszcze.
Ależ mi się myśląca włączyła :|
Ostatnio edytowano Wto lut 15, 2011 20:28 przez niki2117, łącznie edytowano 1 raz

niki2117

Post » Nie lut 13, 2011 21:45 Re: MEGUŚ-Leukopenia,wbc 2,6/PCR badamy FIV-FeLV w Laboklinie :(

niki2117 pisze:Tak sobie przeglądam stronki na temat kreatyniny i zastanawiam się czy faktycznie poziom stresu może zmienić niektóre parametry?

Ja też czytałam, że kreatynina może wzrosnąć w stresie i to sporo, jak również znaczenie ma czas pomiędzy pobraniem krwi a badaniem, bo też może to wpłynąć na wzrost kreatyniny. Ale o ile to nie mam pojęcia - musieliby się tutaj wypowiedzieć mądrzejsi ode mnie.
Jeśli ktoś mówi, że nie lubi kotów to znaczy, że nie spotkał jeszcze tego właściwego.
Kicuś 04.1997 - 22.10.2010..........Troczuś 2004 - 14.02.2019...............Myszka.................... Mirmił.................GRysiu
Obrazek

Irlandzka Myszka

Post » Nie lut 13, 2011 21:46 Re: MEGUŚ-Leukopenia,wbc 2,6/PCR badamy FIV-FeLV w Laboklinie :(

niki2117 pisze:.....
Zadzwoniłam do weta i męczyłam go usilnie,a on się zaczął śmiać(ale nie złośliwie),że panikuję i poziom 1,7 kreatyniny jest poziomem jak najbardziej normalnym,choć zbliżającym się do granicy.

Jemu się zbliża do granicy. Wedle innych granicę przekracza. W DE już używa się 1.6 jako granicy.

Wydrukuj mu te dokumenty:
http://pcimol.eu/pnn/IRIS_A4_Poster.pdf
http://pcimol.eu/pnn/IRIS_A5_Cards.pdf
http://pcimol.eu/pnn/IRIS2009_Staging_CKD.pdf

Podwyższona kreatynina może rzeczywiście być incydentalna, czego ci życzę, ale jeśłi mają być wykonywane badania krwi, należy skontrolować jaka jest tendencja. Podwyższona CREA jest równiez wskazaniem do badania moczu z oznaczeniam UPCR. Badanie jest beziwazyjne dla kota, więc nie ma żadnych przeciwskazań żeby go NIE robić.

A tak na zwykłą zdrową logikę - jeśłi masz sprzeczne informacje - pali ci się na skrzyżowaniu światło zielone i czerwone równocześnie, jak je zinterpretujesz? Chyba tak żeby było bezpieczniej dla ciebie, prawda? Tą samą zasadę zastosuj tak, żeby było bezpieczniej dla kota.

PcimOlki

Post » Nie lut 13, 2011 22:13 Re: MEGUŚ-Leukopenia,wbc 2,6/PCR badamy FIV-FeLV w Laboklinie :(

PcimOlki pisze:...

Podwyższona kreatynina może rzeczywiście być incydentalna, czego ci życzę, ale jeśłi mają być wykonywane badania krwi, należy skontrolować jaka jest tendencja. Podwyższona CREA jest równiez wskazaniem do badania moczu z oznaczeniam UPCR. Badanie jest beziwazyjne dla kota, więc nie ma żadnych przeciwskazań żeby go NIE robić.
....

A co to właściwie jest to UPCR?
Czy chodzi o zawartość białka w moczu?
Wybaczcie mało się orientuję w wynikach i nazewnictwie :oops:

niki2117

Post » Nie lut 13, 2011 23:13 Re: MEGUŚ-Leukopenia,wbc 2,6/PCR badamy FIV-FeLV w Laboklinie :(

Urine Protein to Creatinine Ratio

PcimOlki

Post » Nie lut 13, 2011 23:42 Re: MEGUŚ-Leukopenia,wbc 2,6/PCR badamy FIV-FeLV w Laboklinie :(

PcimOlki pisze:Urine Protein to Creatinine Ratio

dziękuję już wszystko wiem :)

Teraz pytanie w kwestii samych badań.
Jak łapię sioo to zanoszę sama do najbliższego laboratorium,bo taniej.

Oczywiście jedno sioo już poszło jako badanie ogólne,ale jeśli złapię jutro nowe i zawiozę do laboratorium szpitalnego to wystarczy,że powiem im aby wykonali posiew i UPCR to nie będzie problemu chyba?
Posiew też bym chciała zrobić dla świętego spokoju.
Przepraszam,że tyle pytań,ale ja o takim badaniu wcześniej nawet nie słyszałam :oops: .
Polecał byś również zrobienie białomoczu dobowego ?
Ostatnio edytowano Wto lut 15, 2011 20:29 przez niki2117, łącznie edytowano 1 raz

niki2117

Post » Pon lut 14, 2011 7:47 Re: MEGUŚ-Leukopenia,wbc 2,6/PCR badamy FIV-FeLV w Laboklinie :(

Polecał byś również zrobienie białomoczu dobowego ?

Niby jak?
Ludzkie laby często nie wyznaczą kreatyniny w próbce. Ludzkie laby często stosują paski (za 29zł masz 100 pasków) - badanie zupełnie nie przydatne do niczego.
Do wyznaczenia SG kot musi pościć co najmniej 12h. SG musi być wyznaczane refraktometrem.

PcimOlki

Post » Pon lut 14, 2011 11:12 Re: MEGUŚ-Leukopenia,wbc 2,6/PCR badamy FIV-FeLV w Laboklinie :(

Dziewczyny już po śniadanku czy jeszcze odsypiaja nocne szaleństwa?
Obrazek

Irlandzka Myszka

Post » Pon lut 14, 2011 11:13 Re: MEGUŚ-Leukopenia,wbc 2,6/PCR badamy FIV-FeLV w Laboklinie :(

Obrazek walentynkowo się witamy
Obrazek

SASZEŃKO NA ZAWSZE BĘDZIESZ W NASZYCH SERCACH [*]

Edytka1984

Od: Czw cze 17, 2010 19:13

[poprzednia][następna]