Witam po raz pierwszy
Niecałe 6 lat temu zamieszkał ze mną Pełzak - kot z uszkodzonym kręgosłupem, dlatego ten wątek mnie zainteresował. Pełzak od początku miał przewagę prostowników nad mięśniami odpowiedzialnymi za zginanie i w związku z tym nie miał odruchu właściwego stawiania tylnych łap (ma zawsze podkurczone stopy), ale doskonale sobie radzi pełzając w zawrotnym tempie. Tulisia jest w stanie właściwie postawić łapki, więc myślę że ma jeszcze szanse na prawie normalne chodzenie.
W którymś momencie się interesowałam wózkami dla kotów i znalazłam wtedy w necie informację, że ktoś w Polsce takie wózki dla psów (... ale czy tylko?) robi - niestety nie jestem wstanie odtworzyć takiej tej informacji - kto, gdzie i za ile?
Po prostu doszłam do wniosku, że Pełzakowi taki wózek by tylko przeszkadzał we wspinaniu się na krzesła, fotele, tapczany, w przeskakiwaniu z jednych na drugie.
Taki wózek w przypadku tej kotki może mógłby pomóc w rehabilitacji, ale musiałby to być typ wózka, który by prowokował ją do przestawiania tylnych łap. Dobrą metodą na sprowokowanie kota do (niekoniecznie świadomego) poruszania tylnymi łapami jest szczypanie w końcówkę ogona.
Dziwią mnie też jej odleżyny - skąd się biorą? Czy ona nie ma możliwości poruszania się, nie ma miejsca, brak chęci ? Pełzak w żadnym momencie nie miał odleżyn - od samego początku przejawiał olbrzymią potrzebę ruchu. W jego przypadku to przetarcia futra i skóry są problem ( na szczęcie tylko zimą, bo jak tylko pogoda na to pozwala to jest palikowany w ogrodzie, a na trawie problem sam znika).
I jeszcze jedno, jeśli ma sie nią ktoś zaopiekować to chyba najważniejsze jest wyjaśnienie na ile silne ma zwieracze odbytu - sądząc po informacji, ze musi być wyduszana co 2-3 godziny nie najlepiej u niej z tym

. I to wg mnie może być największą przeszkodą w znalezieniu opiekuna dla niej, a nie kłopoty w poruszaniu się.
A tak na zachętę to Pełzak jest NAJGRZECZNIEJSZYM kotem jakiego kiedykolwiek miałam, zgadzającym się potulnie na moje wybryki typu wizyty u weterynarzy, jazdy samochodem, pociągami, wyjazdy wakacyjne, spacery brzegiem morza itd...