Władziowe i Amelkowe przygody :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro maja 25, 2011 20:08 Re: SUK Władzia-proszę o rady i dobre słowa

Dzięki Urwiniu :) Już mi lepiej... najgorsza jest to bezradne czekanie: będzie sioo czy nie? A imię Władek, bo to jest bezWładek, taki się robi jak się go przytula, towarzyszy temu traktorzenie... :) No, taki kochany, no... :?
Obrazek

kokocha

Od: Pon maja 23, 2011 9:06

Post » Czw maja 26, 2011 9:39 Re: SUK Władzia-proszę o rady i dobre słowa

Kamica fosforanowo-amonowo-magnezowa

Struwity są najczęściej stwierdzanymi kamieniami moczowymi u psów (70%) i kotów (90%). Kamicy fosforanowo-magnezowej towarzyszą najczęściej objawy infekcji dróg moczowych (50-97%), a wewnątrz kamieni udaje się wykazać obecność bakterii. Stąd wyprowadzany jest wniosek, że bakterie są obecne przy tworzeniu kamieni i stanowia jeden z zasadniczych składników tzw. jądra krystalizacji. Tło infekcyjne powstawania tego rodzaju kamicy udokumentowano doświadczalnie. Warto pamietać, że większość bakterii wytważa ureazę, enzym rozkładający mocznik. Powstający amoniak nie tylko zwiększa pH moczu, przez co ułatwia wytrącanie struwitów, ale także dostarcza bezpośrednio budulca do tworzonych fosforanów amonowo-magnezowych. Z uwagi na bardzo częste tło infekcyjne, synonimem struwitów są "kamienie infekcyjne", w odróżnieniu od innych, zwanych "metabolicznymi".

Zarys diagnostyki i terapii chorób układu moczowego psów i kotów. - Z. Jarocki 2001

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Czw maja 26, 2011 10:00 Re: SUK Władzia-proszę o rady i dobre słowa

Kochane sloneczko. Zdrowiej Wladziu, zdrowiej!
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Czw maja 26, 2011 10:21 Re: SUK Władzia-proszę o rady i dobre słowa

Puk puk, można?

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Czw maja 26, 2011 10:21 Re: SUK Władzia-proszę o rady i dobre słowa

można można :)
Obrazek

kokocha

Post » Czw maja 26, 2011 10:28 Re: SUK Władzia-proszę o rady i dobre słowa

Nie wiem, czy ktoś już Ci mówił o podawaniu wit. C lub Rutinoscorbinu - ja to podaję Psotowi niemal codziennie, trochę pomaga na zakwaszenie moczu. Oczywiście oprócz tego dostaje inne leki.

MaryLux

Post » Czw maja 26, 2011 10:48 Re: SUK Władzia-proszę o rady i dobre słowa

nie, nikt nie wspominał o rutoskorbionie... dzisiaj rano odebrałam wyniki krwi przez telefon: morfologia w normie, enzymy wątrobowe w normie, mocznik w normie, kreatynina na granicy normy...
Ale Władek nadal nie ma apetytu i łaknienia co gorsze... i jego sioo też nie jest takie jak powinno, bo jest go bardzo nardzo mało. Na 16 jedziemy do weta... Powoli zaczynam wariować z nerwów. Staram się nie poddać panice, ale jest to niezwykle trudne... :cry:
Obrazek

kokocha

Post » Czw maja 26, 2011 10:54 Re: SUK Władzia-proszę o rady i dobre słowa

kokocha pisze:nie, nikt nie wspominał o rutoskorbionie... dzisiaj rano odebrałam wyniki krwi przez telefon: morfologia w normie, enzymy wątrobowe w normie, mocznik w normie, kreatynina na granicy normy...
Ale Władek nadal nie ma apetytu i łaknienia co gorsze... i jego sioo też nie jest takie jak powinno, bo jest go bardzo nardzo mało. Na 16 jedziemy do weta... Powoli zaczynam wariować z nerwów. Staram się nie poddać panice, ale jest to niezwykle trudne... :cry:

:ok: :ok: :ok:
Wit. C zakwasza mocz, pomaga rozpuścić przynajmniej część "zatyczek" w przewodzie moczowym.

MaryLux

Post » Czw maja 26, 2011 10:56 Re: SUK Władzia-proszę o rady i dobre słowa

No dobrze, jak wrócę z pracy to spróbuję... :?
Obrazek

kokocha

Post » Czw maja 26, 2011 10:57 Re: SUK Władzia-proszę o rady i dobre słowa

dziękuję.
Obrazek

kokocha

Post » Czw maja 26, 2011 11:08 Re: SUK Władzia-proszę o rady i dobre słowa

Tylko wiecie, zeby nie przesadzic. Zeby nie bylo za duzo tego wszystkiego na raz.

zuza

Post » Czw maja 26, 2011 21:14 Re: SUK Władzia-proszę o rady i dobre słowa

Kochane!
Można powiedzieć, że spadł mi z serca ogromny kamlot :lol: Jak wspomniałam w poprzednim wpisie wyniki badań Władka były poprawne. Pojechaliśmy na kolejną wizytę i wetka powiedziała, że nerki nie są uszkodzone i ,że można podjąć się leczenia a nie wyszycia. Zrobiła mu jeszcze dzisiaj USG i dzisiaj obraz był o wiele lepszy, bo pęcherz większy i stwierdziła, że w pęcherzu zalega dość sporo piasku, ale nie ma kryształków większych ani żadnych polipów. Należy go przepłukać. Tak więc Wladzio dostał kroplówkę i muszę przyznać, że był bardzo dzielny :) I jak tylko wetka chciała zabandażować wenflon, to Władek zrobił sioo i to całkiem spore :) Radość w gabinecie niemała! Potem jeszcze w drodze do domu, w transporterze też ogromne. Kroplówki będziemy jeszce brać przez 7 dni... wróciliśmy do domu, Władzio potulnie połknął tabletki. I można powiedzieć, że apetyt powoli, powoli powraca.
Czyli co? jesteśmy na dobrej drodze?
Pozdrawiamy razem z Władziem :)
Obrazek

kokocha

Post » Czw maja 26, 2011 21:17 Re: SUK Władzia-proszę o rady i dobre słowa

Juhu!!! :mrgreen: Dzielny Wladziu bardzo! :1luvu: Teraz bedziesz tylko zdrowiec! :1luvu: A Twoja Duza mam nadzieje bedzie na biezaco zeznawac :) I fotki by bylo milo bohatera zobaczyc :)

zuza

Post » Czw maja 26, 2011 21:20 Re: SUK Władzia-proszę o rady i dobre słowa

Fotki wrzucę, ale jutro, bo teraz już mogę o tym spokojnie pomyśleć :) A zeznawać też będę na bieżąco :)
Obrazek

kokocha

Post » Czw maja 26, 2011 21:21 Re: SUK Władzia-proszę o rady i dobre słowa

no pewnie, nie pali sie :D

zuza

[poprzednia][następna]