Yagutka pisze:Ile miałam czytania
O mamo, nadrobiłaś to wszystko? Szacun
Moderator: Estraven

Yagutka pisze:Ile miałam czytania
Yagutka pisze:Haha, z czytaniem to nie problem, ale już nie mam siły na wpisywanie wszystkiego, mi się nasuwało w trakcie Bo wtedy posta pisałabym chyba poł godziny i byłby gigantyczny
Yagutka pisze:Eryka się nie da przytulać, bo on musi mieć jeszcze większy dystans.
Emee pisze:Czytałam, że zwierzęta nie lubią być przytulane.
I jak tak to czytałam, to wydało mi się to logiczne.
Dla ludzi przytulanie to oznaka miłości. A dla zwierząt - oznaka chęci uduszeniaNo, czy coś w tym stylu
Nika, psina u moich rodziców, też natrętnie chce być tulona, najlepiej cały czas KatS pisze:A ja z kolei czytałam abstrakt z jakichs badań, które udowodniły, że kotom mocno wzrasta poziom stresu, gdy są głaskane - nam sie wydaje, że są zachwycone, a tu zonk! Stresują się. I nie mam pojęcia ile w tym prawdy, przecież one same się nieraz pchają na kolana, do głasków, dopraszają się... więc jakos tak dziwnie mi pomysleć, że robią to wbrew sobie? Weź tu zrozum kota...
KatS pisze:Co do przytulania to znowu Stella zaprzecza temu, że zwierzęta tego nie lubią - ona jak do mnie przychodzi do łózka to wtula się całą sobą, uwielbia jak ją przytulę i jeszcze najlepiej tak ułożę dłoń, żeby mogła sobie wygodnie oprzeć łapki - i wtedy dopiero zasypia, mrucząc

MaryLux pisze:Inka ostatnio sama z własnej woli włazi mi na ręce, wręcz się tego domaga

Emee pisze:Niemniej Antonina podejmuje dalsze kroki zmierzające ku dawaniu się głaskać przez M. Ale on czasem wszystko burzy, podchodząc do niej i próbując pogłaskać z pozycji stojącej.
No to tłumaczę mu wtedy, że kiedy stoi, jest taki wielki i ona się boi. I niech usiądzie. Ale nie kuca! Bo tak to z kolei Tosia boi się, że się ją chce złapać.
KatS pisze:Szukając wyników badania o głaskaniu poniosłam klęskę, ale za to znalazłam inne, o tym, jaki jest koci poziom stresu w domach, gdzie są jedynakami i żyją w grupie. I tam jesli chodzi o metodę, badano poziom glikokortykosteroidów w odchodach
Aha i wyszlo na to, że nie ma różnicy w domach z jednym lub wieloma kotami, ale niektóre koty mają po prostu osobniczo wyższy poziom stresu... taaa, wielkie odkrycie, mogli sobie poobserwować Stellę i Ciri przez parę dni i doszliby do tych samych wniosków
KatS pisze:Ja czasem, jak Stella ma akurat gorsze dni i ucieka przed nami, ostrzegam ją, że się zbliżam. Jakims dźwiękiem, ruchem, na długo zanim jestem blisko. TŻ uważa, że to idiotyczne i bez sensu -ale nie ma racji, ona wtedy widzi, że się zbliżam i boi się mniej, i mogę ją pogłaskać na przykład. A jak on ją nagle zaskoczy (np. kiedy spi i nie słyszy, że ktos nadchodzi), to Stella zwiewa aż się kurzy. I potem on robi focha, że Stella źle go traktuje
Mężczyźni...
Emee pisze:Fakt - bawili się w grzebanie w kuwetach, zamiast przyjechać do Ciebie
Emee pisze:Ja też informuję Tosię, że zbliżam się. Zdecydowanie strach jest mniejszy.
A M ją zaczyna głaskać znienacka, kiedy ona nie widzi, że jego ręka się zbliża. I dziwi się, że ona zwiewa pod stół
KatS pisze:Dokładnie tak... a takie znienacki to to, czego koty nie lubia najbardziej.
U nas zaraz jest argument "jakos Ciri to nie przeszkadza" A wystarczyłoby po prostu uprzedzić kota i byłoby po problemie.
KatS pisze:Nie na temat, ale mi się przypomniało jak kiedys czytałam wyniki jakiego super wielkiego eksperymentu badawczego na temat doboru partnerów (u ludzi) i preferencji w tym, kogo wybieramy. Samo badanie było zakrojone na szeroką skalę i długotrwałe, a wyniki głębokie niczym kałuża w czasie suszy. Na przykład - uwaga uwaga - że kobiety najczęsciej wybierają wyższych od siebie mężczyzn!
Emee pisze:Możesz mu odpowiedzieć: A mi nie przeszkadzają moje rajstopy suszące się na słuchawce prysznica (lub inna rzecz, która jemu przeszkadza)
Każdy kot jest inny, tak jak każdy człowiek jest inny.
Faceci czasem nie rozumieją tak prostych rzeczy
KatS pisze:A kto nie lubi? Ja mam z tym w sumie łatwo, bo każdy jest ode mnie wyższy
KatS pisze:Problem w tym, że jemu w ogóle mało co przeszkadza, a mnie sporo, zwłaszcza w mieszkaniu
Użytkownicy przeglądający ten dział: Paulusek i 19 gości