dopiero teraz zajrzalam na forum, wiec dopiero teraz doczytuje
na ile to USG powteirdzajace nowotwor jest pewne? przepraszam, ze pytam, ale zwykle jest tak, ze tylko pewni weci umieja dobrze odczytac USG...
powtorze banal tutaj - leczy sie kota, a nie wyniki...
Bajka miala watrobowe wskazniki przekroczone 5-krotnie i powazna zoltaczke, jak do mnie trafila (plukalismy sie prawie 2 m-ce

), ale od pierwszego momentu caly czas ogromny apetyt
do dzisiaj wyniki sa takie sobie, ale kota teraz juz je to, co wszyscy (czyli normalna karme), raz na 2-3 m-ce ma jakas kuracje na watrobe (naprzemiennie Hepatil, Essentiale Forte i Esselive)
i ma sie calkiem niezle

chociaz jej wyniki watrobowe nadal dwukrotnie przekraczaja normy
ja nie mialam problemu, bo Bajka je suche
na samym poczatku jadla Hill'sa z krolikiem, bo akurat to suche mialam
potem przez 3 m-ce byla na Hill'sie l/d, suchym
potem przeszla na suche normalne, bazowe - do tej pory (juz 2 lata) je normalne suche ( w tej chwili Sanabelle Elegance ze wzgledu na Daisy wymieszana ze Specific FXD - Sanabelle Elegance ma duzo odklaczacza a i tak qpy sa bardzo twarde i ciemne)
dobrze, ze je mokre hill'sa dla watrobowcow
wazna jest dieta uboga w bialko, ale to bialko powinno byc jak najlepszej jakosci - np Bajka miala przyzwolenie na gotowanego kurczaka, ktorego uwielbia
ja przez dlugi czas robilam sama w domu kroplowki - najpierw dozylne, potem domiesnione, w sumie bez problemow mimo, ze nie mial mi kto koty przytrzymac
dopiero jak juz byla calkowicie pokluta i odzyskala troche sil zyciowych

zaprzestalismy kroplowek
czy Tymek ma problemy z wyproznianiem sie? jak wyglada qpa? przy problemach z watroba warto zwykle podawac laktuloze, ktora nie tylko pomaga w wyproznieniu, ale rowniez w wydaleniu szkodliwych substancji gromadzonych przez organizm
Bajka w sumie raz zle sie czula z powodu watroby - to bylo juz po przeleczeniu, najprawdopodobniej z powodu surowej wolowiny dostala ostrego zapalenia jelit, ktore mocno odbilo sie na watrobie
od tej pory nie dostaje surowej wolowinki
skoro on sie dobrze dosc czuje i je (chetnie), to moze nie jest tak zle?
czasem zle wyniki watrobowe spowodowane sa wlasnie bezposrednio (czesciowo) wymiotami
czy USG robil zaufany i znajacy sie na USG wet?