Bombilla i Xelmo - rosyjsko norweska przyjaźń :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 21, 2011 9:47 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Dzień dobry i udanego weekendu :ok:
Obrazek

Obrazek

shalom

Od: Pon wrz 06, 2010 22:14

Post » Pt sty 21, 2011 12:50 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Dzięki wielkie, shalom.
Ja wróciłam dziś wczesniej z zajęć i wykorzystuję czs na zaległości- tzn. prasowanie m.in. wyczesałam kotuszki też.
Bombilla jest cudownym kotem. Pisałyście o znalezieniu guzika do włączania terkotu- Bombisia to chyba cały jeden guzik, albo wiecznie jest w opcji "Stand by" i ma mnóśtwo guzików w dodatku z czujnikami, bo obok niej to tylko przejść i juz ten cudowny dźwięk wydobywa się ze środka mojego kotka. Ona mruczy cały czs mi .. teraz siedzi/ lezy na ramieniu, głaska mordką po policzku i cały czas TRRRRRRRRRRRRRR TRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRTRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRTRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR. widac, że jej dobrze. A mi też :)
Uwielbiam jak tak się tuli.
Xelmuś dzielny chlopak rozprawiał się dziś z surową nóżką kurczaka- całkiem ładnie poobgryzał i wymiętolił :)Dumna jestem :)
Co do książek moję polecić "Jak kot z kotem". Kupiłam ją zanim Bombi do nas przyszła. Badzo mi się przydała, choć nie ze wszystkim się tam zgadzam.

Mam do Was ważne pytanie: jako, że zabiegana ostatnio i z ta nauką dodatkowo jestem, nie kupiłam Felini Complete :(:( Mieszanka kończy się kotom w poniedziałek (tzn. na poniedziałek na caly dzien jeszcze mają). Z zooplusa to długo idzie, poza tym nawet kasy nie mam żeby teraz zamówić:/ Ale mam zgryz- bo nie wiem co dać kotom do jedzenia??
Surowe mięso chyba samo nie może być, bo za mało wszystkiego ma. Mam suche TOTW, ale boję się, ze jak nagle zaczna jesc suche to będą biegunki albo inne rewolucje... może kupić im kilka puszek na ten czas??? albo jednak to surowe mięso samo ??

A teraz chwilka relaksu- kawusia, pierniczek. Potem tabelki i wykresy do licencjatu.
Miłego weekendu.
Obrazek Obrazek

sliver_87

Od: Nie wrz 05, 2010 12:19

Post » Pt sty 21, 2011 16:25 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Mam ten sam problem sliver. Tzn mam jeszcze trochę proszku ale nie starczy na pełną mieszankę, wczoraj zrobiłam zamówienie w zooplusie ale nie wiem kiedy dojdzie. Nie znam się tak super, ale myślę ze jak parę dni koty zjedzą samo mięsko to tragedii nie bedzie. W końcu puszkowe żarcie też nie ma tylu suplementów i tez nie jest jakoś ekstra zbilansowane, tylko tak piszą 8)
Więc ja mam taki plan że jakby co to zrobię im mix mięsa jak zawsze, częściej skrzydła czy udka do ogryzienia, bo wtedy sobie zjadają kosteczki, moze coś z chrząstkami, jakieś żółtko no i karma TOTW którą też regularnie jedzą. Bo u mnie jest pół na pół, rano solidne śniadanie z mieszanki, wieczorem chrupki albo coś do ogryzienia.
Obrazek

Obrazek

shalom

Od: Pon wrz 06, 2010 22:14

Post » Pt sty 21, 2011 19:04 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Dziewczyny, ja bym na Waszym miejscu zrobiła mieszanki z mięsa i podrobów, nic się kotom nie stanie, jak przez tydzień-dwa będą jadłu mieszanki nie doskonale zbilansowane - zwłazcza, że to juz prawie dorosłe koty :)
Mięso+serduszka+ryba+wątróbka+żółtka przykładowo. Mogę Wam w kalkulatorze wyliczyć ile czego dać, napiszcie tylko z jakim mięsem i jaką jego ilością :ok:

Weihaiwej

Od: Pon maja 23, 2005 19:34

Post » Pt sty 21, 2011 20:47 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Weihaiwej pisze:Dziewczyny, ja bym na Waszym miejscu zrobiła mieszanki z mięsa i podrobów, nic się kotom nie stanie, jak przez tydzień-dwa będą jadłu mieszanki nie doskonale zbilansowane - zwłazcza, że to juz prawie dorosłe koty :)
Mięso+serduszka+ryba+wątróbka+żółtka przykładowo. Mogę Wam w kalkulatorze wyliczyć ile czego dać, napiszcie tylko z jakim mięsem i jaką jego ilością :ok:

o to sie cieszę, ulżyło mi, bo było mi strasznie głupio, że tak to zaniedbałam:/
a ja zerobię pewnie z kurczaka i wołowiny im teraz. więc jak możesz mi to policzyc, będe sie bardzo cieszyć :D a ryba może być łosoś, bo jest w lodówce :D
Obrazek Obrazek

sliver_87

Post » Pt sty 21, 2011 21:51 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

a ile kury i woła?

Weihaiwej

Post » Sob sty 22, 2011 12:24 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

tak na 4 kg mięsa chce to zrobić. a wiem, ze w kazdym kg miesa to 150 gram serc ma byc tak? to tak na 3,4 kg mięsa by było. wiec moze 2 kg kury i 1,4 woła... plus tego łososia jeszcze mam, ale nie wiem ile waży bo przmrożony jest :/ a to wiadomo ze ciezszy bedzie...da sie to obliczyc rozsadnie jakos ?:)
Obrazek Obrazek

sliver_87

Post » Sob sty 22, 2011 13:57 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Oczywiście przepis nie jest kompletny, wiadomo ;) Masz w domu tran? Na szybko też mogłabyś wysuszyć i zmielić(lub utrzeć w moździerzu) skorupki jajek. Dlatego podam przepis ze skorupkami i tranem, ale jak nie masz, to się nie przejmuj :ok: Warzywa mogą być, ale nie muszą - ja zwykle daję mniej niż wychodzi w kalkulatorze albo wcale.

2000g kurczak pierś bez skóry
500g serca kurczaka
1400g wołowina średniotułuste mięso
5 żółtek jajka
123g wątroba kurczaka
158g łosoś
6,7g tranu z wątroby dorsza
128g smalec wieprzowy
27,9g skorupki jaj
19,6g sól
1200g woda
177g warzywa (opcjonalnie)

Weihaiwej

Post » Sob sty 22, 2011 16:09 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Weihaiwej pisze:Oczywiście przepis nie jest kompletny, wiadomo ;) Masz w domu tran? Na szybko też mogłabyś wysuszyć i zmielić(lub utrzeć w moździerzu) skorupki jajek. Dlatego podam przepis ze skorupkami i tranem, ale jak nie masz, to się nie przejmuj :ok: Warzywa mogą być, ale nie muszą - ja zwykle daję mniej niż wychodzi w kalkulatorze albo wcale.

2000g kurczak pierś bez skóry
500g serca kurczaka
1400g wołowina średniotułuste mięso
5 żółtek jajka
123g wątroba kurczaka
158g łosoś
6,7g tranu z wątroby dorsza
128g smalec wieprzowy
27,9g skorupki jaj
19,6g sól
1200g woda
177g warzywa (opcjonalnie)

Weihaiwej, jesteś boska :1luvu: Dziekuje bardzo za przepis, zrobie, zobacze czy zdobęde ten tran..
Obrazek Obrazek

sliver_87

Post » Nie sty 23, 2011 19:05 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

koty kotkuja na całego :)
c.d. nastąpi :)
Obrazek Obrazek

sliver_87

Post » Pon sty 24, 2011 7:36 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

witam poniedziałkowo :D
niezła ta meszanka dla kici :kotek:
Obrazek Obrazek ObrazekFranek, Tośka, Kredka i LusiObrazek
"Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los." Oscar Wilde
Lalunia [*] zawsze w naszych sercach

EdytaB_a

Od: Śro gru 15, 2010 10:21

Post » Pon sty 24, 2011 9:07 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

... wreszcie mam troche czasu aby napisac coś więcej. W zasadzie wszyscy wiedzą, ze ostatnio czas to nauka nauka nauka nauka. ale weekend minął imprezowo i spotkaniowo :) najpierw ja u rodziców i siostry w sobote, potem oni u mnie na obiedzie w niedziele plus teściowa... koty o dziwo były BARDZO spokojne, mój tata załamany bo nie wziął aparatu a one takie słodkie minki i pozy robiły. (on jest autorem niektórych ślicznych zdjęć moich kociów)
Bombillka 22 skończyła 10 miesięcy :) Słoneczko moje :) Zatrzymała się z wagą na 3,2 kg. Xelmo ciągle rośnie- ma teraz 4,5 kg. ciekawe do ilu dojedzie.
Z Bombillką będę musiała się przejść do weta w najbliższym czasie bo dziąsełka znów bardzo zapalone. Sreberko póki co nie pomaga. Stosujemy juz dwa tygodnie..
Pare dni temu Xelmo znowu przyszedł SAM OD SIEBIE na kolana, żeby go pomiziać. :1luvu: A w piątek bym zapomniała, tak zapomniała wyjść z domu, bo mająć jeszcze CHWILE wolnego czasu do wyjścia, usiadłam sobie z kotami i zherbatą na kanapie. i bym tak pewnie została, gdyby nie to, że coś mnie jednak tknęło, że miałam coś zrobić- wyjść na studia mianowicie .. jeszcze ten tydzień, a potem dwa tygodnie sesji. no i wreszcie wymarzony tydzień przerwy.
dobrego dnia..
Obrazek Obrazek

sliver_87

Post » Pon sty 24, 2011 9:12 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Fajne te Wasze kicie. Widać, że im u Was dobrze. A pomagają Ci w nauce? Ja, jak tylko rozłożę coś do czytania to wszystkie koty chcą przez łapki wciągać wiedzę i kładą się na środku gazety lub książki.

sunshine

Od: Wto paź 05, 2010 8:13

Post » Pon sty 24, 2011 9:29 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

sunshine pisze:Fajne te Wasze kicie. Widać, że im u Was dobrze. A pomagają Ci w nauce? Ja, jak tylko rozłożę coś do czytania to wszystkie koty chcą przez łapki wciągać wiedzę i kładą się na środku gazety lub książki.

tak pomagają pomagaja, jak wróce i będę miała chwilę czasu to wrzucę "naukowe" foty moich kiciów. Bombi najbardziej lubi mi sie na klate kłaść wtedy jak akurat się ucze na wysokości oczów, co skutecznie uniemożliwia dojrzenie chocby jednej małej skromnej literki :)
Obrazek Obrazek

sliver_87

Post » Pon sty 24, 2011 9:37 Re: Bombilla i Xelmo: rosyjsko norweska przyjaźń :)

Klatę mam zazwyczaj wolną, ale książka jest oblegana. A już najgorzej jak sobie przyniosę coś do jedzenia. Nic nie jest w stanie odciągnąć koty ode mnie, a właściwie od mojego talerza :roll:

sunshine

Od: Wto paź 05, 2010 8:13

[poprzednia][następna]