Trzeba zobaczyć, żeby uwierzyć, że one nie są grube

Weterynarze zawsze zaczynają (właściwie zaczynali

) od tekstu "o matko jaki gruby"
A one są po prostu wielkie i mają grubą, w większości dłuższą sierść (Niunia też będzie z dłuższą). I do tego strasznie gruby podszerstek. Trzeba się nieźle naszczotkować.
Na najgrubszego wygląda Ignac, a on ma oprócz gęstego misiowego futra, grubą kość. Kolega powiedział, że to taki Pudzian

Ignaś, moje maleństwo, ma średnicę ogona 1,5 cm, a z sierścią 7 cm

i do tego fantastycznie grube łapy.
Kiedy zobaczyłam na zdjęciach Omisię, myślałam, że to co najwyżej roczny kociak, a ona ma około trzech lat

Misiu też taki drobiazg, z króciutką sierścią. Ale się nad nim popracuje
Zrobię kiedyś dokładne pomiary i przedstawię dowody

W obu stadach jest jedna gruba kotka - Mała Czarna. Przytyła w ciągu 2-ch tygodni po sterylizacji. Lekarz stwierdził, że źle u niej zadziałały hormony. Przestawiliśmy ją nawet na bardzo drogą i bardzo weterynaryjną karmę odchudzającą, ale jadła tego trzy razy więcej niż normalnego jedzenia i tyła jeszcze szybciej

Do tego jeszcze jako jedyna mało się rusza

Troche teraz denerwuje ją Amelka, więc się czarna znowu wzięłą za ganianie.
Nie stosuję żadnych specjalnych diet. Wychodzę z założenia, że koty to drapieżniki, które w naturze żywią się mięsem. Dostają głównie - przemrożone lub sparzone - filety z kurczaka, indyka lub wołowinę. Rozmawiałam z lekarzem na temat żywienia i powiedział mi, że mięso indycze i kurze jest "składem" najbardziej zbliżone do mięsa myszy. Chrupki dostają jako uzupełnienie do ćwiczenia i oczyszczania zębów i odkłaczające. Ran na jakiś czas dostają wątróbkę, ale je ją tylko Pysiu, Amelka i Misiek. Reszta świństwa nie tyka
Wszyscy, poza Amelką która nie toleruje wogóle laktozy, dostają raz w tygodniu śmietanę, bielucha lub masełko. I to generalnie wszystko.
Są jeszcze dziwactwa - zielony groszek dla Kitłasia, ugotowane ziemniaczki dla Amelki, tuńczyk dla Filipka.
Gonię wszelkie podjadanie z talerza, ale założę się, że za moimi plecami i tak się czasem odbywa