Zuza&Aton&Apollo! Po wystawie :-)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 22, 2005 9:48

Aga1 pisze:Ja Zuzy wystawiać nie będę właśnie z tych powodów, o których piszesz :)
Ale będę wystawiać Atona. Też dosyć długo zastanawiałam się nad wyborem związku. Byłam i na tych wystawach i na tych. I ostatecznie wybrałam PZF. Dlaczego? Z bardzo prozaicznego powodu: wszystko mogę załatwić przy pomocy telefonu i poczty. Poza tym ze względu na to, że związek ten jest dużo mniejszy od SHKRP, ich wystawy są bardziej kameralne.
Planów hodowlanych narazie nie mam. Będę tylko wystawcą. A dlaczego chcę wystawiać? Koty abisyńskie, obok bengali, są moją ukochaną rasą. Nie wiedzieć czemu są rasą bardzo rzadko spotykaną w Polsce. Nie mówiąc o srebrnych abisyńczykach... :roll: A taki właśnie jest Aton-srebrny sorrel :D Mam nadzieję, ze kiedyś będe jeszcze maiła bengala, których też jest w Polsce bardzo mało.....

Aj, nie mogę sie już doczekać, kiedy zobaczę małego pirata :D
Ja mam dla niego dodatkowy sentyment -za imię... :)
Obrazek
Devon, Gizmo i Dzidzia

Jowita

Od: Wto paź 19, 2004 19:35

Post » Wto lut 22, 2005 10:21

Aga, na wystawach sie nie znam, ale historia o szczochu jest kapitalna :) :lol:
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Śro lut 23, 2005 12:30

Aga1 pisze:Taaaa ....
Przyszliśmy wczoraj z TZem do domu koło godziny 18.00. Koty jak zwykle przywitały nas w drzwiach ledwo patrząc na oczy, wyrwane z błogiego kociego snu. Sprawdziły zakupy przyniesione przez nas, poczym zaczęły wędrować po kuchni w oczekiwaniu na pełne michy. Widząc, ze najpierw zabieramy się za rozpakowywanie siatek, mały nie wytrzymał i poleciał najpierw do kuwety. Usłyszałam, jak robi kilka kółek w środku w poszukiwaniu miejsca godnego wykopania dołu ... :roll: W końcu znalazł i zaczął grzebać. Przegrzebał cały żwir aż doszedł do dna. Oczywiście kopanie nie ustało.... :roll: Porządny kot kopie póki pazurów mu starczy :twisted: Ale ponieważ pecherz miał najwyraźniej inne zdanie nt. czasu kopania mały musiał się poddać i w kuwecie nastała cisza. Po kilku chwilach rozpoczęło się ponowne kopanie. Ślad po popełnionych sikach został w końcu zatarty, drzwiczki od kuwety się otworzyły i ..... 8O Jaka cholera ?!? 8O moich uszu dobiegł dźwięk: Stuk-puk, stuk-puk, stuk-puk ...... 8O Zostawiłam zakupy i zaczełam szukać źródła owych stuków. Długo szukać nie musiałam :evil: Z kuwety do pokoju prowadziły piękne błotne ślady odbite jedną kocią łapą :evil: A im szybciej zbliżałam się do pokoju tym dźwięk Stuk-puk nabierał większej prędkości.... :roll: W końcu dorwałam go pod szafą z nieziemsko cuchnącą rapetą obsikaną aż po kolano i oblepioną żwirem :evil: Dorawałam małego szczocha, zaniosłam do łazienki i wsadziłam obie rapety pod wodę, co zostało przyjęte panicznymi próbami ucieczki :twisted:
Mały szczoch :evil: Czy on kiedyś wyjdzie z kuwety czysty ??????

:ryk: :ryk: :ryk:

Twoje opowieści mnie rozbrajają i płaczę ze śmiechu ale po przeczytaniu o obsiusianej rapecie poległam totalnie :ryk:

Cudnie piszesz o swoich pięknotach :lol:

Agusia

Od: Czw wrz 16, 2004 10:17

Post » Śro lut 23, 2005 13:04

Koty mi chyba bzikują :strach:
Objawia się to coraz to nowymi i bardziej wymyślnymi natręctwami ... :roll: 8O
Mistrzem świata w posiadaniu natręctw jest Zuza. Jak się już czegoś uczepi to żadna siła jej od tego nie oderwie :roll: A oto krótka lista byłych (czasem nawracających bez ostrzeżenia) natręctw:
- wynoszenie jedzenia z miski - odbywa się to w ten sposób, że Zuza podchodzi do miski, otwiera paszczę, nabiera całą koparę żarcia, podnosi łeb do góry i leci na paluszkach w drugi koniec pokoju, wywala zawartość kopary na podłogę i dopiero zaczyna jeść;
- siadanie na książkach i gazetach ale tylko tych położonych na parapecie - było to swego czasu tak wielką obsesją, że położenie dwóch gazet na dwóch przeciwległych końcach parapetu doprowadzało Zuzę do obłędu, co powodowało nieustanne przemieszczanie się między jedną gazetą a drugą;
- miska z wodą - po zgaszeniu światła następowało całonocne przemieszczanie miski z wodą po całym mieszkaniu. Efekt był taki, ze zanim sie wstało trzeba było popatrzeć gdzie sie stawia nogę, bo nic tak nie wkurza jak wsadzenie nogi do miski z zimną wodą zaraz po obudzeniu. O zalanym całym mieszkaniu nie wspomnę;
- łapanie cieni - skala natręcwa ostatnimi czasy troszkę straciła na intensywności ale swego czasu zaraz po zgaszeniu światła Zuza siadała na oparciu łóżka gapiąc się w ścianę i czekając na przejeżdżające samochody, które generowały poruszające się na ścianie światło. Zuza z obłędę w oczach rzucała się na takowe światło poczym lądowałą z wielkim hukiem na podłodze, tudzież na mojej głowie, w zależności od tego w którą stronę jechał samochód. Dzięki temu natręctwu zystkała sobie przydomek Władca Cieni;
Najnowsze osiągnięcie w dziedzinie natręctw to:
- lizanie telewizora - po właczeniu telewizora Zuza podchodzi, siada przed samym ekranem i zaczyna lizać telewizor. Od tej pory nie oglądnęłam niczego w telewizji;
Prognozy na przyszłość:
- stawiam na wąchanie małemu jajek i lizanie tyłka - ostatnio coraz częściej można zobaczyć Zuzę chodzącą za małym krok w krok z nosem pod jego ogonem (zwłaszcza po tym jak mały wyjdzie z kuwety) i małego wykonującego nerwowe ruchy w celu oderwania Zuzy od swojego tylka.

W porównaniu z Zuzą Aton w dziedzinie natręctw jest leszczem. Ale zaczyna przejawiać pewne oznaki świadczące na możliwość posiadania takowych w przyszłości. Pierwszy krok ma już za sobą:
- skakanie przez kwiatek - mam w pokoju kwiatka. Też mi oryginalność :roll: Stoi on sobie przy wąskiej ściance w dużym pokoju oddzielającej pokój od kuchni. Od pewnego czasu mały nie potrafi przejść koło kwiatka normalnie (kiedyś potrafił) tylko musi przez niego przeskoczyć, koniecznie zahaczając o kilka liści. A już iście nieziemską frajdą jest wskoczenie na czubek kwitka i udekorowanie go swoją małą świńską osóbką :evil:

No. I to by było na tyle jeżeli chodzi o natręctwa.

Aga1

Od: Pon lip 05, 2004 20:18

Post » Śro lut 23, 2005 13:27

:ryk: :ryk: :ryk: Zuza jest cuuudna !!!

Agusia

Od: Czw wrz 16, 2004 10:17

Post » Śro lut 23, 2005 13:32

Aga ja was koffam :ryk:
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Śro lut 23, 2005 13:48

O, cudowmnie! Władca Cieni mnie powalił. Natrectwa u kotów to temat na dłuuuga rozprawę pisemną.
np. u mnie
Newton ma obsesję wody. Oprócz tego, ze suwa miskę tak jak Twoja Zuza robiąc w kuchni bagno i deltę Nilu, to lubi wrzucać do wody swoje żarcie. Potrafi też nachlapać łapą do miski z chrupkami; ach jaka fantastyczna ciapa wtedy powstaje, co za radość dla kota. Myszki też czasem moczy i przynosi mi je na łóżko :evil:
Balbina daje się głaskać tylko w pozycji lezącej. Rano mnie budzi swoim mysim piskiem i rozwala sie na dywaniku wystawiając najpierw jeden bok, potem drugi. Oczywiście to ja muszę się zwlec z wyra i pofatygować do Sznownej Cesarzowej. Jak próbuje się ją pogłąskać normalnie, to się wypłaszcza i ucieka.
Migdzio marnuje mnóstwo czasu namawiając mnie, żebym mu wrzucała myszkę na drapak. Jak mnie w końcu namówi potrafi spędzić pół dnia na następującej czynności: pani wrzuca myszkę na górę, kot wlatuje z łomotem i znosi ją na dół. I da capo al fine prze następną godzinę ;)
Boze jakie te koty zą męczące :twisted:
Aśka i...
Obrazek

tomoe

Od: Wto sie 03, 2004 21:02

Post » Śro lut 23, 2005 14:39

Gizmek ma obsesję szafkowo-szufladową. Tzn. nawet najcichsze otwarcie jakiejkolwiek szafki czy szuflady wyrywa go ze snu i jak z katapulty wrzuca do w/w. Poza tym zbiera śmiecie z dywanu i je zjada.

Devonio z kolei ma ostatnio świra jedzeniowego, opisanego już szeroko w innym wątku. :)
Obrazek
Devon, Gizmo i Dzidzia

Jowita

Post » Śro lut 23, 2005 14:49

tomoe pisze:Balbina daje się głaskać tylko w pozycji lezącej. Rano mnie budzi swoim mysim piskiem i rozwala sie na dywaniku wystawiając najpierw jeden bok, potem drugi. Oczywiście to ja muszę się zwlec z wyra i pofatygować do Sznownej Cesarzowej. Jak próbuje się ją pogłąskać normalnie, to się wypłaszcza i ucieka.

:lol: Zuza robi dokładanie to samo :lol: Tylko, że czasem wystawiania brzucha używa jako podstępu wcelu wciągnięcia głaskacza w pułapkę, jak ma ochotę "pobawić się" czyjąś ręką ... :roll:

Aga1

Post » Śro lut 23, 2005 14:57

Jowita pisze:Gizmek ma obsesję szafkowo-szufladową. Tzn. nawet najcichsze otwarcie jakiejkolwiek szafki czy szuflady wyrywa go ze snu i jak z katapulty wrzuca do w/w.

Jakbym czytała o moim Martelu.To trochę tak,jakby w każdej otwieranej szafie siedział już kot.Trzeba tylko zawsze przed zamkinięciem szafy sprawdzać,czy kocio łaskawie już z niej wyszedł...
Asia & Martel & Stella
Obrazek Obrazek Obrazek

Asiulek

Od: Czw paź 14, 2004 23:15

Post » Śro lut 23, 2005 15:03

Asiulek pisze:
Jowita pisze:Gizmek ma obsesję szafkowo-szufladową. Tzn. nawet najcichsze otwarcie jakiejkolwiek szafki czy szuflady wyrywa go ze snu i jak z katapulty wrzuca do w/w.

Jakbym czytała o moim Martelu.To trochę tak,jakby w każdej otwieranej szafie siedział już kot.Trzeba tylko zawsze przed zamkinięciem szafy sprawdzać,czy kocio łaskawie już z niej wyszedł...

Szuflada/szafka bez kota jest niekompletna...
A jak się fajnie grzebie w takiej szufladzie... Ostatnio potwory ukradły moją starą bandanę - ile było radosci...
Obrazek
Devon, Gizmo i Dzidzia

Jowita

Post » Śro lut 23, 2005 15:08

Aga1 pisze:- wynoszenie jedzenia z miski - odbywa się to w ten sposób, że Zuza podchodzi do miski, otwiera paszczę, nabiera całą koparę żarcia, podnosi łeb do góry i leci na paluszkach w drugi koniec pokoju, wywala zawartość kopary na podłogę i dopiero zaczyna jeść;
- siadanie na książkach i gazetach ale tylko tych położonych na parapecie - było to swego czasu tak wielką obsesją, że położenie dwóch gazet na dwóch przeciwległych końcach parapetu doprowadzało Zuzę do obłędu, co powodowało nieustanne przemieszczanie się między jedną gazetą a drugą;

Aga, Zuza jest świetna! Zorganizowana, przedsiębiorcza, metodyczna...
:love:
Obrazek

dakota

Od: Wto lis 16, 2004 15:06

Post » Śro lut 23, 2005 15:08

Jowita pisze:
Asiulek pisze:

A jak się fajnie grzebie w takiej szufladzie... Ostatnio potwory ukradły moją starą bandanę - ile było radosci...

:lol: :lol: :lol:

Aga1

Post » Śro lut 23, 2005 15:13

Jowita pisze:
Asiulek pisze:

No,ja to ostatnio mało zawału nie dostałam.Martelek ukochał sobie siedzenie na najwyższej szafie,tuż pod sufitem (przy tej okoliczności zabrudził się niemiłosiernie od sufitu).Otwieram sobie najwyższą szafkę,a tu nagle z wysokości wysuwa sie RUDA ŁAPA i pac w moją rękę.Do tego te jego wielkie oczyska...Nawet się mojego krzyku paskudnik nie wystraszył.
Asia & Martel & Stella
Obrazek Obrazek Obrazek

Asiulek

Od: Czw paź 14, 2004 23:15

Post » Śro lut 23, 2005 15:14

dakota pisze:
Aga1 pisze:- wynoszenie jedzenia z miski - odbywa się to w ten sposób, że Zuza podchodzi do miski, otwiera paszczę, nabiera całą koparę żarcia, podnosi łeb do góry i leci na paluszkach w drugi koniec pokoju, wywala zawartość kopary na podłogę i dopiero zaczyna jeść;

Aga, Zuza jest świetna! Zorganizowana, przedsiębiorcza, metodyczna...
:love:

O tak! Jedyną osobą u nas w domu jaka dorównuje jej swoją przedsiębiorczością a czasem nawet prześciga jest tylko Aton :roll: Tylko, że jego przedsiębiorczość niewiedzieć czemu zmienia mnie ze spokojnej, miłej i delikatnej kobietki w pałającego żądzą zemsty i chęcią rozlewu krwi potwora :twisted: :wink:

Aga1

[poprzednia][następna]