Myślę, że w każdym z nas drzemie wiele talentów...problem stwarzamy sobie sami nie otwierając się na nowe możliwości. Weźmy przykład, monotonny dla Was, biegania. W szkole odległość 600 m sprawiała, że byłam najostatniejsza w klasie i umierałam na mecie. W tym czasie wędrówki po górach były dla mnie czymś ponad moje siły. Myślałam nawet, że mam kłopoty z sercem. I co? Okazało się, że w wieku, w którym kobitki dostrzegają w lustrze, że nie są już podlotkami, zaczęłam biegać i...no właśnie, nie mam żadnej wady serca.
Podobnie z innymi talentami. Kiedy moja Zuzia, po wakacyjnym wyjeździe z chórem, poprosiła mnie o możliwość chodzenia na próby, powiedziałam pani Marcie, żeby nie robiła mi złudzeń, jeśli z tej mąki chleba nie będzie - nie ma sensu nawet zaczynać. Pani dyrygent powiedziała: Praca na ugorze, ale próbujemy. Po roku ćwiczeń Zuzia dołączyła do głównego zespołu i zaczęła koncertować, śpiewa, śpiewa dziecko, które potwornie fałszowało.
Bywa tak też z pisaniem. Ostatnio namówiłam jednego z biegaczy, znając jego krasomóczy styl z naszych maili, o napisanie tekstu do gazetki. Moim zdaniem - tekst był świetny. Do drugiego numeru - nawet nie musiąłm go już namawiać.
Wracając do warsztatów, nigdy nie umiałam dobrze rysować, nie czułam talentu plastycznego, ale do takich warsztatów nie trzeba talentu (moim zdaniem). Wystarczy mieć pomysł, dużo cierpliwości do dzieci i zapał do dobrej zabawy. Myślicie, że się nie denerwuję? Ależ skąd...myślę, czy nie zabraknie materiałów, ile ludzi przyjdzie. To są warsztaty dla całych rodzin. Przygotowałam 50 karnetów do ozdabiania, będziemy też robić papier do pakowania prezentów. Pomysł Doskonałej Pani Domu - wypróbowałam w domu w zeszłym roku, dzieciaki miały fantastyczną zabawę, a ja bardzo tani papier. Trzeba wziąć szary papier pakowy, ziemniaki, foremki do ciasta i farbki plakatowe. Kroimy ziemniaki na pół, wciskamy foremki do cisteczek i odcinamy pozostałą część ziemniaka. Dalej jak w przedszkolu - malujemy ziemniaki farbkami i robimy pieczątki. Taki papier jest niepowtarzalny i baaaaaaaaaaaaaaaardzo oryginalny.