W ubiegłym tygodniu mieliśmy do wykonania duże zlecenie. Wymagało to od grafików siedzenia w firmie również po godzinach. Ustaliliśmy, że po obiedzie do drukarni będzie wracał Michał, by nadzorować pracę. Ja zostawałam w tym czasie w domu, co pozwoliło mi dokonać pewnego odkrycia.
Nieraz skarżyłam się wam tutaj na upierdliwą Milkę, która nie daje nam żyć, gdy wracamy z pracy do domu, marudząc wciąż o zabawę. Kropka i Frodo często zachowują się podobnie. W ich przypadku na szczęście obywa się to bez miauków wykonywanych w najróżniejszych tonacjach. One
jedynie snują się za nami i prosząco patrzą nam w oczy

. Oczywiście zawsze pierwszy łamie się Michał i wymyśla jakieś zabawy, a ja później w waszych wątkach ubolewam nad tym, że moje koty nie wiedzą co to zabawa ze sobą i kocie zapasiki

.
Podczas tych kilku popołudni w tamtym tygodniu zaobserwowałam następującą rzecz. Michał zjadał obiad i zazwyczaj jeszcze chwilę kręcił się po mieszkaniu przed ponownym wyjściem do pracy, a moja kocia trójka tradycyjnie łaziła za nim sugerując: „Skoro jadłeś i odpocząłeś, to chyba pobawisz się nami, prawda??”. Michał wychodził, ja zajmowałam się swoimi sprawami i nagle okazywało się, że koty, zależnie od humoru, albo szły z powrotem spać, albo zajmowały się sobą

. Popołudnia mijały mi bez ich marudzenia

. Mogłam spokojnie zająć się domem, poczytać książkę, obejrzeć coś w TV bez dręczących mnie nieustannie wyrzutów sumienia, że one są strasznie znudzone siedzeniem w domu i na pewno bardzo nieszczęśliwe

.
Wniosek nasuwa się sam – to Kaowiec rozpuścił nasze koty jak dziadowski bicz! Wymyślaniem dziwnych zabaw sprawił, że Milka, Kropka i Frodo kocie zabawy uważają za kompletnie nieatrakcyjne! Przecież umiały się w nie bawić jak były malutkie:
http://www.youtube.com/watch?v=m-KdrrkqY50
Umiały nawet potrójne (!) zapasiki:
http://www.youtube.com/watch?v=f3ONsqUuCH8
Muszę chyba znaleźć Michałowi szereg popołudniowych zajęć poza domem, a wtedy sytuacja pewnie wróci do normy

. Może one przypomną sobie, że zapasiki to jest to w co powinny bawić się normalne koty

.