Maja [*], Gucio [*], nowy rozdział: Luśka i Tygrysek

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 04, 2016 19:18 Re: Maja i Gucio... Gutek ma 9 lat / słabe wyniki :-(

Duzo zdrowia Gutkowi zycze!

I wszystkiego naj rowniez dla Mai, choc spoznione nieco.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pt sie 05, 2016 8:24 Re: Maja i Gucio... Gutek ma 9 lat / słabe wyniki :-(

Trzymam kciuki za Gucia :ok:
smil
[Obrazek

smil

Od: Czw lip 14, 2005 20:48

Post » Pt sie 05, 2016 9:11 Re: Maja i Gucio... Gutek ma 9 lat / słabe wyniki :-(

dzięki za życzenia i za kciuki.
Gutek jest kochany :1luvu: Słodziak pozwala sobie podawać tabletki i prawie się nie broni, nie wypluwa, tylko patrzy z wyrzutem i każe się pocieszać głaskaniem

Apetyt mu wrócił, ale nadal jest taki jakiś za spokojny. Ja wiem, że 9 lat to sporo, ale on mentalnie pozostał kociakiem. Tu coś pacnąć, pobiegać, pobawić się wędką, napaść na Majkę, poganiać, wpaść z poślizgiem w tunel, głośno i zdecydowanie zażądać natychmiastowego miziania - o, to jest cały Gutek.
A teraz tak nie jest - teraz z dotychczasowych zachowań pozostała potrzeba bycia cały czas przy kimś z nas, tulenie się i rozczulające miałkolenie o mizianie.
Może to upał?
Maja [2005 - 2017] i Gucio [2007 - 2017], Luśka i Tygrysek
Obrazek Obrazek Obrazek

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=40312
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=67449

Regata

Od: Pt sie 26, 2005 18:46

Post » Pt sie 05, 2016 9:32 Re: Maja i Gucio... Gutek ma 9 lat / słabe wyniki :-(

Pewno upal... 9 lat to mlokos :) Bialas ma 16 a sie bawi :)

zuza

Post » Pt sie 05, 2016 12:30 Re: Maja i Gucio... Gutek ma 9 lat / słabe wyniki :-(

mam pytanie, przy czym bardziej zależy mi na Waszych doświadczeniach, niż suchych danych z tabelek.
Czy takie wyniki to jest początek problemów, czy już problem poważny?
Gutek dostał steryd -jak to się ma do złych wyników kreatyniny i mocznika? Nie pogorszy?

Regata pisze:wyniki - wypiszę te, o których wiem, że są nieprawidłowe, poza zakresem:
Erytrocyty - 5,44
hemoglobina - 5,60
hematokryt - 0,29 (w innym badaniu, na miejscu w lecznicy - 0.27)
płytki krwi - 128
MPV - 12 fi
limfocyty - 75%

glukoza - 137 mg/dl
kreatynina - 2,22 mg/dl
mocznik - 47,6 mmol/
l
Obrazek Obrazek Obrazek

Regata

Post » Pt sie 05, 2016 12:56 Re: Maja i Gucio... Gutek ma 9 lat / słabe wyniki :-(

Moim zdaniem to nie sa straszne wyniki. Dawniej norma byla 1,8, teraz tez taka? Ja teraz mam zupelnie inne oznaczenia i sie w nich gubie.
Oczywiscie to nie znaczy, ze nalezy to olac ;)

Czarna przy wykryciu problemow z nerkami miala mocznik 100 i kreatynine 2, nie bylo to nic strasznego. Kiedy chorowala pozniej, miala o wiele gorsze wyniki, kreatyniny nie pamietam, a mocznik prawie 300 byl.

Co do sterydow to zawsze trzeba rozwazyc potencjalne korzyscci i mozliwe nieprzyjemnosci... moze mu nie zaszkodza.

zuza

Post » Pt sie 05, 2016 13:10 Re: Maja i Gucio... Gutek ma 9 lat / słabe wyniki :-(

moim zdaniem same wyniki kreatyniny i mocznika nie są tragiczne, zresztą z tego co mówiło mu już kilku bardzo cenionych przeze mnie wetek, górna granica kreatyniny przy kotach w pewnym wieku jest zwyczajnie nierealna i takie przekroczenia nie powinny budzić paniki (szczególnie, ze są :symetryczne"). Natomiast pytanie, jak mają się do wyników morfologii, szczególnie tego hematokrytu i liczby płytek krwi. tu niestety nie pomogę, zresztą czekam na konsultację naszej wetki, bo my mamy również kreatynię i mocznik dosłownie na górnej granicy, tylko przy wysokim hematokrycie (co mnie nie zaskoczyło, bo kotka była odwodniona - złapana na śpiocha, na pewno przez ten czas nie piła).
Co do sterydu - mam wyjątkowe chyba podejście do stosowania tych leków, bo steryd to najmniej inwazyjny środek, jaki Balbina w pewnym momencie mogła dostać; zresztą przyjmuje małe dawki od lat i mam świadomość, że tylko dzięki temu jeszcze ze mną jest. Nie uważam, że sterydy to cukierki, ale daleka jestem od podejścia, że jakakolwiek dawka od razu każdemu kotu załatwi nerki (B. jest stale monitorowana, co jakiś czas ma robione usg u Marcińskiego, nie tylko badania krwi i moczu).
smil
[Obrazek

smil

Post » Pt sie 05, 2016 13:19 Re: Maja i Gucio... Gutek ma 9 lat / słabe wyniki :-(

No wiadomo, ze jak trzeba to trzeba i juz.

Ja mam tylko uczulenie na zachowanie typu: nie wiem, co kotu jest to podam steryd i antybiotyk, moze sie poprawi. Kiedys cos takiego uslyszalam w nocy w lecznicy, choc mi sie wydawalo to niemozliwe.

zuza

Post » Pt sie 05, 2016 13:24 Re: Maja i Gucio... Gutek ma 9 lat / słabe wyniki :-(

Zuza, no wiadomo, że takie przypadki to są nie w porządku (są jeszcze lekarze, którzy podają steryd i nie raczą właścicielowi powiedzieć, że to robią, no ale to inna historia).
Moje zdanie odnosi się oczywiście do terapii, poprzedzonej odpowiednią diagnostyką i monitorowanej :)
smil
[Obrazek

smil

Post » Pt sie 05, 2016 13:32 Re: Maja i Gucio... Gutek ma 9 lat / słabe wyniki :-(

Dzięki, bo ja już w totalnej panice byłam :(
Obrazek Obrazek Obrazek

Regata

Post » Pt sie 05, 2016 13:36 Re: Maja i Gucio... Gutek ma 9 lat / słabe wyniki :-(

smil pisze:Zuza, no wiadomo, że takie przypadki to są nie w porządku (są jeszcze lekarze, którzy podają steryd i nie raczą właścicielowi powiedzieć, że to robią, no ale to inna historia).
Moje zdanie odnosi się oczywiście do terapii, poprzedzonej odpowiednią diagnostyką i monitorowanej :)

Domyslam sie :)

Regata - nie ma co panikowac na zapas, tulaka przesylam. I za zdrowie!

zuza

Post » Pt sie 05, 2016 19:32 Re: Maja i Gucio... Gutek ma 9 lat / słabe wyniki :-(

zuza pisze:No wiadomo, ze jak trzeba to trzeba i juz.

Ja mam tylko uczulenie na zachowanie typu: nie wiem, co kotu jest to podam steryd i antybiotyk, moze sie poprawi. Kiedys cos takiego uslyszalam w nocy w lecznicy, choc mi sie wydawalo to niemozliwe.

Możliwe, omal mi tak kota nie załatwili - po sterydzie dostał cukrzycy, na szczęście nie na długo.
Trzeba więc sprawdzać cukier, jeśli kot nigdy przedtem sterydów nie dostawał.

Mocne kciuki za zdrowie Gucia! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Pon sie 08, 2016 11:23 Re: Maja i Gucio... Gutek ma 9 lat / słabe wyniki :-(

Regata pisze:mam pytanie, przy czym bardziej zależy mi na Waszych doświadczeniach, niż suchych danych z tabelek.
Gutek dostał steryd -jak to się ma do złych wyników kreatyniny i mocznika? Nie pogorszy?

Regata pisze:wyniki - wypiszę te, o których wiem, że są nieprawidłowe, poza zakresem:
Erytrocyty - 5,44
hemoglobina - 5,60
płytki krwi - 128
MPV - 12 fi
limfocyty - 75%

glukoza - 137 mg/dl
kreatynina - 2,22 mg/dl
mocznik - 47,6 mmol/
l

A jaka jest diagnoza? Coś wet mówił?
Glukoza, wziawszy poprawkę na stres "lecznicowy" jest ok. Ale lepiej, bezpieczniej badać fruktozaminę. Wówczas jest pewność co do poziomu cukru.
Kreatyniną się nie przejmuj. Nie na tym poziomie. Mocznik jest faktycznie zbyt wysoki + kiepska morfologia. Może jakaś infekcja?
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pon sie 08, 2016 11:50 Re: Maja i Gucio... Gutek ma 9 lat / słabe wyniki :-(

casica pisze:
Regata pisze:mam pytanie, przy czym bardziej zależy mi na Waszych doświadczeniach, niż suchych danych z tabelek.

Erytrocyty - 5,44
hemoglobina - 5,60
płytki krwi - 128
MPV - 12 fi
limfocyty - 75%

glukoza - 137 mg/dl
kreatynina - 2,22 mg/dl
mocznik - 47,6 mmol/
l

A jaka jest diagnoza? Coś wet mówił?
Glukoza, wziawszy poprawkę na stres "lecznicowy" jest ok. Ale lepiej, bezpieczniej badać fruktozaminę. Wówczas jest pewność co do poziomu cukru.
Kreatyniną się nie przejmuj. Nie na tym poziomie. Mocznik jest faktycznie zbyt wysoki + kiepska morfologia. Może jakaś infekcja?

Nie wiem, może infekcja? Tylko jaka? W weekend (poprzedni) Gutek miał gorszy nastrój, prawie nie jadł i mało pił. Nie odwiedził też kuwety przez cały dzień. Miał prawie białe poduszeczki i dziąsła. Podczas pobierania krwi prawie nic nie leciało do probówki.
Po pierwszej wizycie i powrocie do domu nastąpiło "cudowne ozdrowienie". :|
Micha, woda, kupa, siku, różowe łapki i paszcza. Następnego dnia już dyskutował ze mną w poczekalni i wyglądał na okaz zdrowia.
Wetka zaleciła encortolon i hemovet na dwa tygodnie, potem badanie kontrolne.
Obrazek Obrazek Obrazek

Regata

Post » Wto sie 09, 2016 20:42 Re: Maja i Gucio... Gutek ma 9 lat / słabe wyniki :-(

poziom krestynini podlega dużym wahaniom w ciągu doby
trzeba byłoby kilka razy oznaczyć żeby wiedzieć ze to trwala zmiana

wyniki nie sa złe, Gucio ma lat trochę - choć gdzie mu do mojego Feliksa, lat 20 :smokin:

za jakiś czas, po leczeniu badania trzeba powtórzyć :ok:
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

[poprzednia][następna]