Stella, kolorowa tygryska i Alfie, który okazał się Cirillą

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 17, 2015 21:32 Re: Stella - tygryska, która próbowała być tricolorką

Świetnie, będziemy świętować po śląsku :ok:
Rozumiem, że kromki muszą być cienko pokrojone?

Ciekawa jestem Waszych tradycji kulinarnych okołoświąteczno-sylwestrowych.
A w lutym wyląduję na tydzień na Śląsku, o!
ObrazekObrazek
Obrazek

Batumi [*] 1.06.2009
Padzioch [*] 20.09.2014
Tereska [*] 10.09.2018
Iga [*] 9.10.2019

Kotimont

Od: Sob cze 13, 2015 22:34

Post » Czw gru 17, 2015 21:44 Re: Stella - tygryska, która próbowała być tricolorką

Cienko, żeby ten mak przesiąknął całą grubosć warstwy bułki.

Tydzień na Sląsku - dobry plan :ok: też bym poleciała...

KatS

Od: Pt wrz 25, 2015 14:59

Post » Czw gru 17, 2015 23:48 Re: Stella - tygryska, która próbowała być tricolorką

Zrobie na swieta! :mrgreen:

Czesto w restauracji w ramach poznania smaków innych regionów robimy kuchnie śląska :mrgreen:
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Czw gru 17, 2015 23:56 Re: Stella - tygryska, która próbowała być tricolorką

Zrób zrób, pyszna rzecz!

Ja bardzo lubię kuchnię sląską, niestety nie jest przyjazna dla sylwetki ;) ale za to jaka sycąca!

KatS

Post » Pt gru 18, 2015 0:01 Re: Stella - tygryska, która próbowała być tricolorką

Co jeszcze można znaleźć dobrego na sląskim stole wigilijnym? :)
ObrazekObrazek
Obrazek

Batumi [*] 1.06.2009
Padzioch [*] 20.09.2014
Tereska [*] 10.09.2018
Iga [*] 9.10.2019

Kotimont

Post » Pt gru 18, 2015 11:21 Re: Stella - tygryska, która próbowała być tricolorką

Takie typowe dania wigilijne to moczka (zupa z piernika) i siemieniotka (z nasion konopi, nomen omen).

Oba są kontrowersyjne smakowo ;) Jadłam tylko moczkę i jest, cóż, specyficzna. Taki oryginalny stary przepis (chociaż ponoć co gospodarstwo to się robiło ciut inaczej) polegał na tym, że rozmoczony specjalny piernik gotowało się na wywarze z głów karpia, do tego mnóstwo bakalii, i ewenatualnie piwo. Moja koleżanka, od której mam przepisy i na makówki, i na kluski sląskie i która jest taką tradycyjną gospodynią co to sama produkuje sery, chleby i inne cuda, mówi że u niej się jadało bez piwa ale z karpiem. I że ona lubi bardzo, a w dzieciństwie nie lubiła. A już jej mąż z Mazur nie jest w stanie tego zjesć. Ja próbowałam tylko takiej wersji bez karpi, bardziej na gęsto, jak deser - chyba coraz częsciej tak się to teraz robi. I to już było dosć smaczne, zamulające, dużo tego nie zjadłam, ale można chyba polubić. Tej wersji z karpimi głowami sobie nawet nie umiem wyobrazić 8O

A siemieniotka to zupa z kaszą i siemieniem. Nie widziałam nigdy nie żywo, nie jadłam :) Też podobno jedni ją lubią, a inni nienawidzą. Ale tak chyba jest z wieloma potrawami wigilijnymi :) gdzies kiedys czytałam, że współczesnie się ją stosuje jako popitkę do makówek, żeby nie były zbyt suche (co mnie np. dziwi bo te makówki które robię w ogóle suche nie są).

I tyle wiem o sląskiej Wigilii... u mnie w domu rodzinnym była kuchnia fusion :ryk: głównym kucharzem i to z zamiłowania był mój dziadek, który pochodził z pogórza Bieszczad i gotował dania takie bardziej wschodnie, a poza tym eksperymentował ile wlezie i tworzył przeróżne cuda. Tylko te makówki weszły do menu na stałe. Ja to najbardziej kocham wigilijny barszczyk i karpia, takiego smażonego, bez żadnych galaretek ani innych skomplikowanych przepisów.

KatS

Post » Pt gru 18, 2015 11:48 Re: Stella - tygryska, która próbowała być tricolorką

Stella życzy wszystkim miłego dnia!
Obrazek

KatS

Post » Pt gru 18, 2015 15:57 Re: Stella - tygryska, która próbowała być tricolorką

Stelluni też życzymy! :ok: :D
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Pt gru 18, 2015 16:47 Re: Stella - tygryska, która próbowała być tricolorką

:mrgreen: Ja też jestem tradycjonalistka i u nas tylko typowe potrawy na wigilijnym stole :ok: nie zjadłabym tego gotowanego na głowie karpia... 8O

Cześć Księżniczko piękna, jakie Ty masz oczka śliczne :mrgreen: :mrgreen: :1luvu: :1luvu:
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Pt gru 18, 2015 18:46 Re: Stella - tygryska, która próbowała być tricolorką

Moczka to bardzo ciekawe danie. Intrygujace. Nie umiem sobie wyobrazić połączenia smaku karpia i piernika, ale jeśli komuś kojarzy się to danie z dzieciństwem, to zapewne i smak ma magiczny :)

Stello, zły człowiek chyba się przejęzyczył na temat Twojej wagi.
Może chodzilo o to, żebyś przytyła 30 dkg, jesteś szczuplutka :)
Iga przekonana
ObrazekObrazek
Obrazek

Batumi [*] 1.06.2009
Padzioch [*] 20.09.2014
Tereska [*] 10.09.2018
Iga [*] 9.10.2019

Kotimont

Post » Pt gru 18, 2015 18:50 Re: Stella - tygryska, która próbowała być tricolorką

No moczka jest ciekawa, ale trudna :) znaczy do zjedzenia dla niewprawionych.

Kotimont pisze:Stello, zły człowiek chyba się przejęzyczył na temat Twojej wagi.
Może chodzilo o to, żebyś przytyła 30 dkg, jesteś szczuplutka :)
Iga przekonana

Ja też tak sądzę, ale jak to wytłumaczyć dużym? :(

Moli25 pisze:Cześć Księżniczko piękna, jakie Ty masz oczka śliczne :mrgreen: :mrgreen: :1luvu: :1luvu:

Dziękuję, Ciociu Moli! :oops:

KatS

Post » Pt gru 18, 2015 20:28 Re: Stella - tygryska, która próbowała być tricolorką

U mnie na Wigilii też tradycyjne polskie dania : barszczyk z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami. Kapusta wigilijna z krokietami, smażone ryby - ja łososia lub suma bo nie lubię karpa, sałatki obowiązkowo śledź pod pierzynka i tradycyjne...

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Pt gru 18, 2015 20:32 Re: Stella - tygryska, która próbowała być tricolorką

Moli25 pisze:
MaryLux pisze:
KatS pisze:
MaryLux pisze:KatS na prezydenta!

:ryk: :ryk: :ryk: :smokin:

No poważnie mówię

Polski czy Irlandi? 8O
Czesc dziewczynki :201461 jak minęła środa? Jak ja sie ciszę ze jutro juz czwartek!! :roll:

Koteczkowa

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Pt gru 18, 2015 21:41 Re: Stella - tygryska, która próbowała być tricolorką

MaryLux pisze:
Moli25 pisze:
MaryLux pisze:
KatS pisze:
MaryLux pisze:KatS na prezydenta!

:ryk: :ryk: :ryk: :smokin:

No poważnie mówię

Polski czy Irlandi? 8O
Czesc dziewczynki :201461 jak minęła środa? Jak ja sie ciszę ze jutro juz czwartek!! :roll:

Koteczkowa

Oj słaby byłby ze mnie prezydent, Stella własnie się przede mną chowa bo wcisnęłam jej w pyszczek pastę z witaminami i tauryną, a do tego ją głodzę bo usiłuję być twarda i przestawić ją na min. jeden posiłek dziennie z mokrej karmy. Własnie trzeci raz wywalam z miski i zmieniam, mam kilka rodzajów, same dobre, ale wszystkie ją kłują w ząbki. Przy czym to tylko jeden taki posiłek dziennie ma być, dwa pozostałe to suche, niech ma. Ale mokre raz dziennie to o raz za dużo :(
Ja się chyba poddam, skoro tak kocha suche, nie wiem już jak sobie z tym małym utrapieniem radzić :placz:

Gosiu, smaka mi narobiłas :mrgreen:

KatS

Post » Pt gru 18, 2015 21:49 Re: Stella - tygryska, która próbowała być tricolorką

Ja jak się narobię to ochota na jedzonko mi odejdzie, i dobrze bo może wreszcie schudnę :ryk: :ryk: :ryk:
A te 12 potraw Wigilijnych to kto zje :mrgreen:

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

[poprzednia][następna]