WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- a życie sobie płynie...

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 20, 2014 10:06 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- Lalek chory- nn...:(

:|
Złowrogie w przypadku persów słowo nerki.
Współczuję bardzo bo wyobrażam nawet jakbym się czuła z taką wiadomością.
I jeszcze Ramon ma powikłania .
Trzymajcie się dziewczyny.
Ja mimo wszystko jestem optymistką do końca, może jeszcze się okaże , że
wcale nie jest źle z Lalem jak na obecną chwilę to wygląda.
Z lęku przed rusycyzmem wielu naszych braci, nie mówi „kot się czai”, lecz „kot się herbaci” ---- Jan Sztaudynger
Obrazek...ObrazekA tu znajdziesz nasz koci wątek: http://tiny.pl/hk6cq

Monika_Krk

Od: Wto lis 27, 2012 12:51

Post » Czw lut 20, 2014 10:08 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- Lalek chory- nn...:(

:ok: :ok: za chłopaków :ok: :ok:
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Czw lut 20, 2014 12:37 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- Lalek chory- nn...:(

Kurczaczki, zajrzałam po dwudniowej nieobecności, a tu takie niepokojące wieści...
Kotkinsie, postaraj się nie panikować zanadto i dawaj znać, co i jak.
Niestety, nie za bardzo mogę doradzić, kota nerkowego nie mam i nie miałam (mamy tylko okresowe problemy z pęcherzem i z uszami).

Kciuki wielkie za Lalusia! :ok: :ok:
Za Ramona też :ok: :ok:
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Czw lut 20, 2014 13:52 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- Lalek chory- nn...:(

Też dopiero doczytałąm, trzymamy kciuki

korbacz9

Od: Czw maja 31, 2012 20:38

Post » Czw lut 20, 2014 15:08 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- Lalek chory- nn...:(

O matko :(
Persowate są bardziej podatne na choroby nerek niż inne koty :(
Tyle co mogę napisać z własnego doświadczenia...
USG wypadało by wykonać.
Kreatynina sama w sobie nic złego nie robi, to swego rodzaju termometr nerek. Gdy rośnie daje nam znać, że coś niepokojącego dzieje się z nerkami, że ich stan się pogardza.
Mocznik niestety już jest niebezpieczny bo zatruwa i tu wskazanie na kroplówki. Taki wysoki mocznik sam z siebie nie spadnie. Trzeba kota "przepłukać" lepiej dożylnie niż podskórnie. Tak umiesz możesz w domu :ok:
Sprawdź poziom elektrolitów.
Fosfor jest bardzo ważny, a raczej jego kontrola. Niewydolne nerki nie potrafią go "wydalić" i fosfor wraca z powrotem do krwi.
Diety nerkowe bujda sama w sobie. Niskie białka, a wiadomo białko jest potrzebne kotu. Przy niskim białku kot szybko wpadnie w anemię.
Jak nie chcesz przejść na dietę typu Renla. Masz dwie opcje kupować puszki dla zdrowych o niskim poziomie fosforu lub stosować wyłapywacze ipakitine, alusal, renagel.

Kluczowe nawadnianie kot powinien dostarczaj na dobę 30 ml - 50 ml płynów na kg/m.c.
Dlatego lepiej kota karmić mokrym i dolewać wody.

Pisze ile wiem, może na coś się zda :oops:

Mocne :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek Obrazek Obrazek
Toffie [*] 15.03.2016r. , Kubuś [*] 07.12.2016r. , Julia (Dżulia) [*] 15.01.2018r.

Miraclle

Od: Wto maja 10, 2011 10:47

Post » Czw lut 20, 2014 17:07 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- Lalek chory- nn...:(

ipakitine nie polecam, Oskar miał po niej problemy żołądkowe, lepszy jest alusal a najlepszy renagel (choć pioruńsko drogi)
coś osłonowo na przewód pokarmowy
pilnować morfologii - koty nerkowe mają bardzo duży problem z anemią
na usg sprawdzić tez dokładnie wątrobę
edit
leczenie dobierze lekarz do stanu kota i innych parametrów, ale podpytaj o dietę.Jak zechcesz podam Ci listę karm bytowych (mokrych) które można podawać przy problemach nerkowych - będziesz mogła skonsultować z wetem
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Czw lut 20, 2014 19:09 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- Lalek chory- nn...:(

Kotkinisie ja wygrzebałam wątek o Azodylu, może się przyda dla Lala :

viewtopic.php?p=7073665

Gdyby było trzeba można zamówić na Amazonie ponoć i tutaj : http://www.entirelypets.com/azodyl6pk.html
Ponoć koszty przesyłki nawet do 70 zł no i czeka się około 3 tygodni .
W polskich aptekach ponoć jest - ale nie wiem na pewno.

PS

dalio jeśli możesz to podaj linki do tych karm dla nerkowców, ja sobie bym poczytała też co i
jak, na tzw. wszelki święty wypadek celem szkolenia.
Odpukać…
Persica mej mamy będzie miała już chyba 15-16 lat , teraz nie policzę bo nie pomnę dokładnie.
Ogólnie jest okazem zdrowia i mam nadzieję , że takim pozostanie.
Wiedzy jednak nigdy za mało.
Z lęku przed rusycyzmem wielu naszych braci, nie mówi „kot się czai”, lecz „kot się herbaci” ---- Jan Sztaudynger
Obrazek...ObrazekA tu znajdziesz nasz koci wątek: http://tiny.pl/hk6cq

Monika_Krk

Od: Wto lis 27, 2012 12:51

Post » Czw lut 20, 2014 19:32 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- Lalek chory- nn...:(

Podobnie jak Azodyl działają polskie odpowiedniki, np. Biopron. Mają te same bakterie, tylko bez psylium (babki)
Udało się złapać i zbadać siuśki?
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Czw lut 20, 2014 19:37 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- Lalek chory- nn...:(

http://www.pfoetchenbasar.de/200-futtermarken-info/
pierwszy plik, w excelu druga zakładka, w ostatniej kolumnie tabeli są zaznaczone karmy "dobre" dla nerek
ja z osobiście przetestowanych mogę podać Feline Porta 21, kurczak w sosie własnym - bardzo mała zawartość fosforu
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Czw lut 20, 2014 19:52 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- Lalek chory- nn...:(

dalia pisze:http://www.pfoetchenbasar.de/200-futtermarken-info/
pierwszy plik, w excelu druga zakładka, w ostatniej kolumnie tabeli są zaznaczone karmy "dobre" dla nerek
ja z osobiście przetestowanych mogę podać Feline Porta 21, kurczak w sosie własnym - bardzo mała zawartość fosforu

U mnie z filetówek porty wchodzi dobre tuńczyk z kurczakiem. Ostatnio kupiłam smak z wołowiną i jakoś szału nie ma.
Terra Faelis też ma mało fosforu w porównaniu do innych karm mokrych.
Obrazek Obrazek Obrazek
Toffie [*] 15.03.2016r. , Kubuś [*] 07.12.2016r. , Julia (Dżulia) [*] 15.01.2018r.

Miraclle

Od: Wto maja 10, 2011 10:47

Post » Czw lut 20, 2014 21:00 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- Lalek chory- nn...:(

Nie otwiera mi się ani ten, ani ten.
Podajcie kilka lepszych karm mokrych, jeśli Wam się otwiera.
Wczorajszy dzień był porażką: Lal jak się kazało miał poza żyłą wenflon, nawodniono go pod skórę , co przyjemne nie było.
Dziś nasz wet założył dobre wkłucie, przepłukał kota. Podał antybiotyk z uwagi na stan zębów, witaminy.
Propozycję jedzenia mięsa wyśmiano.
Kot ma jeść karmy nerkowe , niskobiałkowe. Lalek tak kocha mięsko...

Jutro usg nerek.
Jeśli okaże się ,że nerek nie ma (jest taka opcja- zmiany zanikowe, wodonercze...) to ...będzie źle.
Nie chcę o tym myśleć...

Nie wiem jak żywić tego kota.
Mam dawać mu RC Renala? Kotu kochającemu mięso?
Nie dostałam leków, na razie mam go płukać i zobaczyć czy nerki "ruszą". Tak same z siebie?

Ramon ma uszkodzoną tchawicę, czego w renomowanej całodobowej klinice nie wykryto.
Charczy potwornie.
Wykrył to nasz weterynarz, już wdrożył leczenie.
To był czarny dzień...

Nadmienię ,że Leoś ma doskonałe wyniki ,a na Interferonie nastąpiła poprawa stanu dzioba.
Wczoraj zrobił furrorę chodząc drobnymi kroczkami po gabinecie stomatologa i wołając :"maaaamaaa" kiedy tylko tracił mnie z oczu.
Zupełnie zapomniałam o tym przy Lalku.

Lal poszedł spać, jest dziś spokojny i nie wisi nad miską wreszcie.
Żeby tylko przeżył...

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Czw lut 20, 2014 21:06 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- Lalek chory- nn...:(

Nie przestaję trzymać kciuków.
O swoich doświadczeniach z nn nie będę pisać, nie skończyło się happy endem :(
"Istnieje tylko jedno imię stosowne dla kota - Wasza Wysokość."
"(...)życie to zbyt poważna sprawa, by brać je na poważnie."

Helen Brown "Kleo i ja"

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=160260

megrita

Od: Nie lut 02, 2014 13:35

Post » Czw lut 20, 2014 21:11 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- Lalek chory- nn...:(

Serdecznie współczuję kłopotów :(
Jednocześnie mocno trzymam kciuki!!!

Zazusia

Od: Pon lut 21, 2005 9:50

Post » Czw lut 20, 2014 21:14 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- Lalek chory- nn...:(

Kotkinsie, w wolnej i spokojniejszej chwili wejdź na Barfny świat, poczytaj, są tam wątki o karmieniu kotów nerkowych - właśnie mięsem.
Większość wetów na słowo "barf" robi wielkie oczy (bo nie mają pojęcia co to jest), a jak się przyznasz, że karmisz mięsem, to roztaczają przed tobą wizję niemal zatrutego kota - bo przecież karmić należy tylko i wyłącznie gotowymi karmami! I to najlepiej RC, bo to najlepsze, co kot może dostawać (trochę substancji mięsopodobnej wśród masy kukurydzy, pszenicy i innych dziwnych dodatków).

Kot nerkowy może jeść mięso. Po prostu suplementuje się je inaczej, niż dla kota zdrowego. I z tego co się orientuję, niewskazane są niektóre mięsa (np. gęś - bo ma sporo fosforu).
Na miau jest Dyktatura z Koszalina, jej kot Lilo jest nerkowy i je barfa.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Czw lut 20, 2014 21:16 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA VIII- Lalek chory- nn...:(

Kotkins poczytaj tu o żywieniu kota z chorymi nerkami, jeżeli Lalek lubi mięso to nie zmuszaj go do karm weterynaryjnych, bo może przestać jeść.
http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=3427

Ja po swoich doświadczeniach z Klarą nie dałabym się już namówić na te karmy.
Ona ich nie chciała jeść i tak nikła w oczach.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

[poprzednia][następna]