Mopik ['] Kropek i Kicia [End of story]

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sie 25, 2018 17:51 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Niedugo podawalam, bo nie było takiej potrzeby u nas. Jakieś 3 dni chyba,w porywach 4.

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Nie sie 26, 2018 5:44 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

EDIT: Wczoraj wieczorem dałem mu nieco siemienia lnianego (z 6 ml i to glut był dosc rzadki).
Efekt? Obudził mnie odgłos rzygania ale nie o 4, a o 5...

W każdym razie będę gluta podawał dalej.

EDIT: ...Ech, i pawik zaraz po zjedzeniu porannego posiłku, ale to tylko frustruje, bo Mopik tak ma, ze czasem zaraz po jedzeniu ma cofkę.
Ostatnio edytowano Nie sie 26, 2018 9:56 przez Lifter, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Nie sie 26, 2018 6:10 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

A może zjadł to co wyrzygał?

aga66

Od: Nie mar 05, 2017 18:46

Post » Nie sie 26, 2018 9:55 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Nie, znalazłem te rzygi w końcu. :/ Tyle, że tym razem były mniej przetrawione niż zwykle.

Załamka, krótko mówiąc.
Obrazek

Lifter

Post » Nie sie 26, 2018 10:04 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

A jak ogólne samopoczucie kotków ?

gatiko

Post » Nie sie 26, 2018 13:04 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Mopik od pawia nic nie je (no, parę chrupek), ale wszystkie trzy robią wrażenie zadowolonych i zrelaksowanych, czego żadną miarą nie mogę powiedzieć o sobie. :/

Podałem Mopoi tego gluta 6 ml strzykawą, zachwycony to nie był...
Obrazek

Lifter

Post » Nie sie 26, 2018 16:15 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

A Ty bys byl, jak by co rusz , ktoś na chama Ci wpychał w dziób strzykawkę ?
Czasami trzeba...

Moje dzisiaj praktycznie cały dzień śpią ( deszcz od rana ).

gatiko

Post » Nie sie 26, 2018 18:28 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

No i nie jadl do wieczora, teraz zaczal skubac miesko i suche... i zaraz mu sie cofnelo, choc zjadl odrobinke tylko. No kurde, jak do jutra rana nie przejdzie, to jedziemy do weta.

EDIT: po pół godzinie sam zaczął domagać się jedzenia, pochrupał troszkę i na razie spokój.
Obrazek

Lifter

Post » Pon sie 27, 2018 5:57 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Tfu, tfu, odpukać ale... rano ma apetyt, zjadł i nie wyrzygał. A po 3 porcjach gluta w nocy też nie było pawia (choć inna sprawa, że nie bardzo miałby czym; ale jeśli wymioty mogły być wynikiem podrażnienia żołądka w efekcie nadkwasoty, to i bez jedzenia powinien rzygać). Zatem dziś jeszcze weta odpuszczam, zobaczymy jak się sytuacja rozwinie.
Obrazek

Lifter

Post » Pon sie 27, 2018 7:25 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Glutek nieraz Magnolię ratował. Malutką też. Koty trzustkowo-jelitowe bez glutka... ciężko.

Ostatnio odkryłam z pomocą dobrych dusz boswellię - ma ten plus, że w przeciwieństwie do gluta jest bez smaku, można dać do jedzenia a efekt jest nawet u Kici moich rodziców (nie da się jej podać tabletek itd.) - nie ten kot. Opis weterynaryjny: https://www.veterinarypracticenews.com/ ... boswellia/ a tutaj https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4417447/ jak się sprawdza w połączeniu z kurkumą (testujemy rodzinnie na sobie - pomaga na stany zapalne skutecznie). Jakbyś chciał preparaty konkretne i dawkowanie to PW (ważne, żeby to był ekstrakt z żywicy co najmniej 35% i bez wypełniaczy).

Malutka bez gluta to ma kreatyninę zwykle dobrze ponad 2 - na boswelii ma w normie (bo u niej krea skacze od jelit a nie nerek, które w USG wyglądają idealnie póki co). Ona działa przede wszystkim przeciwzapalnie (w UE jest uznana oficjalnie w ludzkiej medycynie jako preparat stosowany przy jakimś tam rodzaju obrzęku mózgu), a właśnie przeciwzapalne działanie sterydu jest najbardziej przydatne. No i ważna rzecz: ona nie ma skutków ubocznych jak sterydy (czasami na początku można mieć lekkie mdłości - szczególnie jak się zje na pusty żołądek).
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Pon sie 27, 2018 14:12 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

W lazience mamy mały remont, tzn. skuliśmy kilka kafelków za wanną, by wymienić cieknącą (ech...) rurę. Poszła też zawannowa półeczka, na której zwykle stały szampony itd. Krótko mówiąc mamy między wanną (jej tylnią krawędzią) i ścianą jakieś 20-25 cm pustej przestrzeni. "Ooo, tam mnie jeszcze nie było!" - ucieszył się Kropek i zaczął namiętnie włazić w tę dziurę, choć ledwo się mieści w tej wnęce. Oczyma duszy mej od razu zobaczyłem jak skurczybyk wciska się gdzieś POD wannę i blokuje pod nią, a my zmuszeni jesteśmy skuwać kafle z całej wanny, by móc go uwolnić... Zacząłem go więc stamtąd gonić, akcentując swoją niechęć do jego zawannowych wycieczek za pomocą kapcia, którym nie za mocno ale pacałem go po zadzie, gdy go wyganiałem stamtąd. Oczywiście Kropek ma to gdzieś i nadal włazi. No to przyniosłem parę listewek i prowizorycznie za ich pomocą "zadrutowałem" tę dziurę, mocując do tego jeszcze kawałek sklejki, w roli prowizorycznej półeczki. I co? I odtąd raz na 2-3 godziny słyszę jak Kropuch przy niej majstruje i skrobie, usiłując sforsować przeszkodę. A dalej wygląda to tak.

1. Zapalam światło i PACZĘ ciężkim wzrokiem.
2. Speszony Kropek łypie na mnie z dołu jednym okiem i mówi takim zdziwionym wznoszącym się tonem "mrrrr?"
3. Mówię "spadaj!" (albo i dosadniej)
4. Kropek z miną "nie wiem o co chodzi, tylko tamtędy przechodziłem" wychodzi z łazienki.
5. Gaszę światło i wracam do zajęć.

2-3 godziny spokoju i od początku wszystko...

Dodam, że jego ukochanym miejscem do leżenia jest miska od prania, ale musi być pusta całkowicie, wtedy się w nie rozlewa i śpi. Się dobrali, bo Mopik siedział za maleńkości w wiaderku od mopa (stąd też imię).
Obrazek

Lifter

Post » Pon sie 27, 2018 14:17 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

No dajże spokój, przeklinać uczysz dzieci !

:lol:

Zadnych skarg i obgadywania biednych futer ( później), słyszeć nie chce. :mrgreen: :smokin:

gatiko

Post » Pon sie 27, 2018 17:15 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Szczerze mówiąc to koty MNIE nauczyły kląć i to kunsztownie.
Obrazek

Lifter

Post » Pon sie 27, 2018 18:43 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

Moje mają zdolności rożne. Podnosza mi ciśnienie, "farbują" łeb. Sprawdzają ile mogę pociągnąć w silnym stresie ...
To z miłości :-) :1luvu:

gatiko

Post » Wto sie 28, 2018 7:37 Re: Mopik & Kropek i... ta trzecia?

PO glutach Mopik nie rzygal w nocy no ale zobaczymy czy to przypadek, czy faktycznie cos one daja... Bedziemy kontynuowac.

Ile sie takiego gluta podaje przy podraznieniach ukladu pokarmowego, tzn. ile dni?
Obrazek

Lifter

[poprzednia][następna]