ALA,KROPKA I PUSIA

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 27, 2013 21:43 Re: Kropka i Ala-moje dwie pieszczoszki <3

Bellemere pisze:W zooplusie Animonda Carny jest strasznie tania - w pakiecie 12 sztuk wychodzi 2,70zł za 200g puszeczkę. To naprawdę malutko. Bozita też jest fajna, tu: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... art/300198 wychodzi 4.13zł za kartonik, ale już prawie dwa razy większy, niż Animonda. I jeśli Twoje kociaste lubią karmę w kawałkach, to ta na pewno im zasmakuje. Ma dużo smaków i fajne opakowanie, zamykasz, wstawiasz do lodówki i już ;)

Serio tyje po innych niż steril? Moja właśnie na takiej zaczęła tyć... Koty tyją od zbyt dużej ilości węglowodanów w diecie, wszystkie białka i tłuszcze elegancko przyswajają. A węglowodany = zboża w karmie. Przeważnie karmy steril mają właśnie mniej tłuszczu, a więcej węglowodanów... Karma sucha powinna mieć przynajmniej 30% białka i około 20% tłuszczu. I warto się trzymać zaleconych przez producenta dawek, żeby kot nie tył, i to wystarczy - np. moja Luna przy jednoczesnym karmieniu mokrym i suchym, suchej karmy powinna dostawać zaledwie 30g. Wydaje się to dawką głodową, ale naprawdę się tym najada i nie tyje już, a też jest po sterylizacji.

Moje kociaki lubią karmę w kawalkach więc chętnie spróbują :ok:
Moja Acia dostawala najlepszą karmę suchąale momentalnie zaczęla po nic tyć.A odkąd dostaje sterilll ma ograniczony apetyt oraz wdze,że już powoli brzuszek się zmniejsza.Ja jak na razie za bardzo się nie patrzylam na tluszcz i węglowodany tylko na sklad w sumie nie mam tak dlugo kotów i dopiero jeszcze szukamy tych najlepszychkarm dla nich.Ale dzięki za rady terazbędę bardziej na to zwracać uwagę.
Obrazek[url=http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=158213]Obrazek

Marcyśka

Od: Nie lut 17, 2013 19:17

Post » Wto sie 27, 2013 21:48 Re: Kropka i Ala-moje dwie pieszczoszki <3

Dobranoc Obrazek

Marcyśka

Post » Wto sie 27, 2013 21:55 Re: Kropka i Ala-moje dwie pieszczoszki <3

Bo steril przez dużą ilość zbóż pęcznieją w brzuszkach i kot się czuje najedzony. Tak jak ludzie po produktach z błonnikiem, jak otręby itp. Ale dla ludzi to jest zdrowsze, niż dla kotów, bo my przyswajamy węglowodany, a koty nie bardzo ;)
Nie wiem, jak stoisz z finansami, bo to też jest ważne przy wyborze karmy. Warto by było kiedyś spróbować tych bez zbóż - Applawsa, Acany, Orijena, Taste of the Wild. One się często wydają drogie, ale kot się naje połową dawki, jaką sugerują producenci karm ze zbożami. I tak jak ja kupuję Taste of the Wild w opakowaniu 6,8kg za 109zł - kot je dziennie 30 gramów (przy karmieniu jeszcze 70g dziennie mokrej), wiec wystarczy mi ona na 7 miesięcy. Czyli uwaga, 15zł miesięcznie! 50 groszy dziennie! Przy dwóch kotach to będzie cała złotówka dziennie ;)

Dobrej nocy!
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Śro sie 28, 2013 10:21 Re: Kropka i Ala-rozbrykane dziewczynki zapraszają :)

Cześć! :1luvu:
Moje dziewczyny jedzą gurmeta golda z puszeczki - pasztet i mięsne kawałki w sosiku.Wcześniej jadły Winstona w sosie z saszetki ale teraz już nie chcą.Z suchego jedzą perfektę fit steril ale jak nam się skończy chcę przerzucić je na sanabella light.Już próbowały i bardzo im zasmakowała ta karma. :D
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

Post » Śro sie 28, 2013 10:27 Re: Kropka i Ala-rozbrykane dziewczynki zapraszają :)

Moja jadła Sanabelle light i przytyła na niej. Kiedyś myślałam, że jest świetna, ale wgłębiłam się w temat karm bezzbożowych i to była najlepsza decyzja. Kot jej zjada mniej, ale się najada, i dostaje energię z mięsa, a nie z pszenicy czy kukurydzy. Karmy light to pic na wodę tak naprawdę, Luna dostaje teraz Taste of the wild i nie przytyła ani grama. W karmie dla kota musi być tłuszcz, koty tyją od węglowodanów, nie tak jak ludzie od tłuszczu.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Śro sie 28, 2013 11:38 Re: Kropka i Ala-rozbrykane dziewczynki zapraszają :)

Ewa L. pisze:Cześć! :1luvu:
Moje dziewczyny jedzą gurmeta golda z puszeczki - pasztet i mięsne kawałki w sosiku.Wcześniej jadły Winstona w sosie z saszetki ale teraz już nie chcą.Z suchego jedzą perfektę fit steril ale jak nam się skończy chcę przerzucić je na sanabella light.Już próbowały i bardzo im zasmakowała ta karma. :D

Ja też teraz jestem na winstonie w saszetkach.MOje je uwielbiają :1luvu: Gurmeta gold jeszcze nigdy nie kupowałam,ale to muszka a moje nie przepadają za puszkami.Ale jak będę zamawiać karmę na zooplusie to spróbuję Taste of the wild ,może im zasmakuje ;) albo poszukam jeszcze czegoś innego w saszetkach.Jeśli chodzi o suchą to na razie zostaje przy purina one sterill i winston.

Marcyśka

Post » Śro sie 28, 2013 11:50 Re: Kropka i Ala-rozbrykane dziewczynki zapraszają :)

Obrazek

Marcyśka

Post » Śro sie 28, 2013 11:53 Re: Kropka i Ala-rozbrykane dziewczynki zapraszają :)

A nie lubią puszek w ogóle, czy chodzi o konsystencję mielonki? Bo moja też nie przepada za takimi mielonkami, lubi kawałki mięsa z sosie albo galaretce, dlatego kupowałam jej Bozitę (kurczak w galaretce) - nie jest w saszetkach, tylko w kartoniku, i smakowała bardzo. A jeden kartonik 190g miałam na dwa dni ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Śro sie 28, 2013 11:58 Re: Kropka i Ala-rozbrykane dziewczynki zapraszają :)

Bellemere pisze:A nie lubią puszek w ogóle, czy chodzi o konsystencję mielonki? Bo moja też nie przepada za takimi mielonkami, lubi kawałki mięsa z sosie albo galaretce, dlatego kupowałam jej Bozitę (kurczak w galaretce) - nie jest w saszetkach, tylko w kartoniku, i smakowała bardzo. A jeden kartonik 190g miałam na dwa dni ;)

Moje nie lubią takich mielonek w sumie jak je widzę to też mnie odpycha :|

Marcyśka

Post » Śro sie 28, 2013 12:06 Re: Kropka i Ala-rozbrykane dziewczynki zapraszają :)

No ładnie może nie wyglądają, ale żeby było śmiesznie, są najlepsze, mają najwięcej mięsa. I podroby wbrew pozorom są dla kotów bardzo zdrowe, dlatego mi się nawet podobało, jak znajdywałam w Animondzie Carny kawałek serduszka na przykład. Przynajmniej mniej więcej wiedziałam, co tam siedzi ;)
Bozita to ładne kawałeczki z galarecie, są też dostępne w sosie, ślicznie pachnie i w 93% składa się z mięsa. Producent Gourmeta deklaruje, że w ich karmach jest 4% mięsa - a co z resztą? Zboże, zapychacze. W Bozicie jest 1% preparowanego owsa. Szczerze mówiąc, sama chyba mogłabym ją zjeść :D
Moja się po długich walkach dała przekonać do Power of Nature, który jest bardziej mięsnym musem, niż mielonką. 95% mięsa, sierść lśniąca, kupki zdrowe, prawie nie gubi włosa. Ale to trzeba mieć cierpliwość, żeby przestawić kota z karmy w kawałeczkach na taki mus, więc jeśli Wasze kicie nie lubią mielonek, to Bozita jest bardzo dobrą karmą, i co ważniejsze, niedrogą.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Śro sie 28, 2013 22:22 Re: Kropka i Ala-rozbrykane dziewczynki zapraszają :)

Zapraszamy na nowy wątek
viewtopic.php?f=46&t=156164
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

Post » Czw sie 29, 2013 12:17 Re: Kropka i Ala-rozbrykane dziewczynki zapraszają :)

Przepraszam ,że ne wstawiam zdjęć chociaż ciągle obiecuje.Wczoraj bylam zjęta a na wieczór nam prąd wylączyli :evil: :evil: :evil: Ale dzisiaj na pewno wstawię tak na 101% :mrgreen:

Marcyśka

Post » Czw sie 29, 2013 12:22 Re: Kropka i Ala-rozbrykane dziewczynki zapraszają :)

Marcyśka pisze:Obrazek

Śpiewak-Inspektor Pudełek-Negocjator-Abstrakcjonista - oto mój Bazyl :roll:
Tośka to wykapany Ninja :mrgreen:
..........................♥Tosia&Bazyl♥.........................
ObrazekObrazek
'I had been told that the training procedure with cats was difficult. It's not. Mine had me trained in two days.'

Zapraszamy: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=162710 cz. VI

NatjaSNB

Od: Czw lis 08, 2012 10:03

Post » Czw sie 29, 2013 15:40 Re: Kropka i Ala-rozbrykane dziewczynki zapraszają :)

Obiecane zdjęcia :kotek:

Sweet focia Alki z chomikiem <3

Obrazek

Obrazek

Mycie łapek,gryzienie opatrunku,wąchanie i gryzienie butów :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Leniwe zabawy Alci :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Obrazek

Obrazek

Marcyśka

Post » Czw sie 29, 2013 15:43 Re: Kropka i Ala-rozbrykane dziewczynki zapraszają :)

Jak Kropcia słodko siedzi na jednym zdjęciu! :1luvu:
A Ala to taka kocia dama!
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

[poprzednia][następna]