wróciłam. Doczytałam. "matkodociebie". Toż to zakrawa na jakąś prawie narodową depresję!

No dobra. Słuchajcie, grupa. Jest sposób, żeby uniknąć lochu/szubienicy/ katowskiego topora ( co kto uważa najbardziej).
1. Kto jeszcze swoich "papierowych" nie wypuszczał i nie łapał(w sensie - medialnie ratował) - jechać na działkę i czym prędzej wypuszczać. W razie "niemania" działki, sugeruję sugestywnie popłaszczyć się przed MariąD. Jest szansa, że za niewielką opłatą udostępni ona teren, na którym dojdzie do dramatycznych scen ratownictwa uwieńczonych sukcesem.
2. kto ma białe, rude, szylkretki, trikolorki (czymkolwiek to się różni od siebie - to w kontekście ostatecznego koloru panny Majki

) - patrzeć na nie wyłącznie po zmroku, zdjęcia robić w ciemności i koniecznie bez lampy. Jak wiadomo w nocy wszystkie koty są czarne, a więc w hierarchii kolorystycznej "niechodliwe". W ten oto genialny w swojej prostocie sposób:
a) da się zachować kota przy życiu
b) w razie inspekcji robotniczo-chłopskiej można przedstawić namacalny dowód w postaci zdjęcia, że posiada się kota czarnego, nie burżujskiego (bo już złapany i uratowany)
c) kot zmieni bezstresowo zmieni swoje pochodzenie na jedynie słuszne, co potencjalnie zapewni mu miejsce w panteonie uratowanych.
d) właściciel nie tylko pozbędzie się poczucia winy/alienacji, ale jeszcze utwierdzi się w poczuciu prawidłowo spełnionego obowiązku, co w konsekwencji zaowocuje pełnią harmonii wewnętrznej.
Akcję (kto tam jeszcze jest z ratowaniem do tyłu) proponuję przeprowadzić w miarę szybko - dopóki jest ciepło i długo jasno. MariaD ma teraz maluchy, więc jest szansa, że działka leży odłogiem i przynajmniej w tygodniu można byłoby ratować.
Z papierami zawsze można pochachmęcić, bo (jak wiadomo) "Polak potrafi". I luz. I jedziemy się opalać.

edit: miotam się (na zasadzie "osiołkowi w żłoby dano") pomiędzy Pokemonowo*PL, a SpodKlatki*PL

, ale ogólnie jestem "za" , nawet BARDZO ZA.

не шалю, никого не трогаю, починяю примус
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']