Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] s.126 pytanie mocz

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Wto wrz 02, 2025 10:55 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Zdrowiejemy :)

Dobrze, że Nemuś już zdrowy!!! :201461
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto wrz 02, 2025 23:47 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Zdrowiejemy :)

Katia K. pisze:
marivel pisze:Dziękujemy za miłe odwiedziny, a koty cię cieszą z prezentu - bardzo im spasował pasztet z cielęciną, jakoś nigdy go nie zauważyłam i nie znały go. Mam nadzieję,że Nemuś już zdrowy, nic nie piszesz i się martwimy z kotami

W takim razie szkoda, że nie wzięłam wszystkich o tym smaku, bo były, a ja wolałam wziąć pół na pół. To w Kauflandzie, sprawdzę i jeżeli takie wygrzebię, wezmę "na przyszłość".
Pogoda mnie wykańcza i mało korzystam z komputera, więc nie pisałam. Nemek w porządku, wieczorem kończymy antybiotyk, a jutro rano autobusowa wycieczka. Oby wszystko było w porządku.
A Wasze koty to ósmy cud świata, naprawdę. Co ciekawe, Nemezjusz w ogóle nie zareagował na mnie "węchowo", a przecież musiałam przesiąknąć zapachem księżniczki. Dziwne nieco. A urządziliśmy sobie konkurs na imiona i Krzysiek wymyślił imię "Lisek", a ja mam "Dżeki", no i idąc tym tropem - ewentualne dla kotki może być "Nuka" ;)
[ten felerny indyk nie był podejrzany, jednak kot ma mimo wszystko lepszy węch :?
:strach:

Dziękujemy za poznanie się naszych kotach :twisted:
O Lisku myślałam, że rudy, łagodny - ale to raczej Lisiur albo Lisisko - taki duży, mamy się ważyć, myślę że ma ok. 9 - 10 kg
Nuka - ładne imię, ale jakoś przylgnął do niej Potfur ( Łaciaty Potfur ). Zawsze mieliśmy kłopot z wyborem imion, dla wszystkich kotów - tak że w ciągu lat jeden kot miał kolejne imiona, których używaliśmy wymiennie.
Nuka kojarzy mi się z imieniem Nanuk, które bardzo mi się kiedyś spodobało w jakiejś książce - teraz dostał je kot w wątku wrocławskim ( tzn. w wątku czitki ).

marivel

Od: Sob mar 21, 2009 12:48

Post » Śro wrz 03, 2025 5:58 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Zdrowiejemy :)

Dżeki i Nuka, mali mieszkańcy wielkich gór :wink: Niedawno przypomniałam sobie tę "bajkę" z dawnych czasów, bo w jakimś zadaniu szaradziarskim na znajomej stronie na fb ktoś użył imienia dziewczynki :)
Nanuk mi mignął, przeglądałam wątek czitki. Faktycznie trochę eskimoski pyszczek.
A do księżniczki "Potfur" pasuje, nie ma co zmieniać. Taki dysonans :wink: Rudy może tyle ważyć, poczułam to w krzyżu, choć na aż tyle chyba nie wygląda.

U nas wczoraj łazili po domu kominiarze (partacze, tzw. fachoFcy :| ), Nemek miał uciechę, mnie nie było, ale Krzysiek musiał zamknąć go w małym pokoju, bo przeszkadzał. Zawsze to dla kota atrakcja, dla nas (zwłaszcza dla mnie) stres. A to początek dopiero...
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Pt wrz 05, 2025 13:53 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Zdrowiejemy :)

Katia K. pisze:Dżeki i Nuka, mali mieszkańcy wielkich gór :wink: Niedawno przypomniałam sobie tę "bajkę" z dawnych czasów, bo w jakimś zadaniu szaradziarskim na znajomej stronie na fb ktoś użył imienia dziewczynki :)
Nanuk mi mignął, przeglądałam wątek czitki. Faktycznie trochę eskimoski pyszczek.
A do księżniczki "Potfur" pasuje, nie ma co zmieniać. Taki dysonans :wink: Rudy może tyle ważyć, poczułam to w krzyżu, choć na aż tyle chyba nie wygląda.

U nas wczoraj łazili po domu kominiarze (partacze, tzw. fachoFcy :| ), Nemek miał uciechę, mnie nie było, ale Krzysiek musiał zamknąć go w małym pokoju, bo przeszkadzał. Zawsze to dla kota atrakcja, dla nas (zwłaszcza dla mnie) stres. A to początek dopiero...

Nie znałam tej bajki i tej kombinacji imion, teraz wiem dlaczego Dżeki. Może jak u innych kotów imiona w końcu same się znajdą i będą jakiś czas. Bo jak już mamy imię, które się przyjmie to z następnymi jest łatwiej. Bambo ma wiele imion już na stałe - zamieszkał z nami Bambo, mieszka Bambo, Bambuś, Bambiszek, Bambiczek, Bambik, ZbujBambus, Bambus, Zbuj - to grzeczny Zbuj, więc przez zwykłe u.
A Nemek miał atrakcje, świat kota domowego jest malutki, to i partacze dostarczą uciechy :twisted:

marivel

Post » Czw wrz 11, 2025 6:32 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Zdrowiejemy :)

Jak to jest, że koty mają uciechę często z zupełnie innych powodów, niż my :wink:

"A tosty gdzie, się pytam??"
Obrazek
Pomyślałby kto, że taki wegański kotek. Akurat :wink: Upolował ćmę, chyba w sobotę to było. Jakoś mu ją odebrałam, ale nie nadawała się już do życia, straciła kilka nóg i miała poszarpane skrzydełka :( Nie chciał jej oddać, warczał, jednak po tej chorobie ostatniej wolałabym nie dopuścić do jego posiłków "poza domem" :?

Miałam dawno temu, prawie 20 lat już minęło, znajomego, bliskiego bardzo, można powiedzieć. Jako jeden z niewielu w Polsce produkował drony, konstruował nowe modele. Głównie dla rolnictwa, do tworzenia map, takie sprawy. To była nowinka wtedy. Drony dalej produkuje, jak widzę w sieci, jednak teraz konkurencję ma sporą...
To tak à propos dronów... :(
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Czw wrz 11, 2025 8:57 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Zdrowiejemy :)

[quote="Katia K."]Jak to jest, że koty mają uciechę często z zupełnie innych powodów, niż my :wink:

"A tosty gdzie, się pytam??"
Obrazek
i dostał tosty czy raczej cos bardziej odpowiedniego dla głodnego kotka?
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Czw wrz 11, 2025 9:20 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Zdrowiejemy :)

marivel pisze: w ciągu lat jeden kot miał kolejne imiona, których używaliśmy wymiennie.

Aramis jest taki wymienno-imienny. Fundacyjnie Aramis i to do niego tak pasuje, że nikomu nie przyszło do głowy zmieniać. Na Miau przylgnął do niego Muszkieterek. Z racji podobieństwa kolorystycznego do swego poprzednika bywa naturalnie Alienem, Alikiem, Likim, Liśkiem etc. Z racji wyjątkowej puszystości jest Pusią, Puśką, Pusiem.
A czasem, zwykle w charakterze reprymendy, wołamy na niego: RAMIREZ! nie wolno!
Młody czule na niego woła Szczur albo Kundel 8)
Aramis akceptuje wszystkie imiona. Hiszpan, czy co? ;)

Sigrid

Od: Śro lip 30, 2003 16:54

Post » Czw wrz 11, 2025 15:03 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Zdrowiejemy :)

Sigrid pisze:
marivel pisze: w ciągu lat jeden kot miał kolejne imiona, których używaliśmy wymiennie.

Aramis jest taki wymienno-imienny. Fundacyjnie Aramis i to do niego tak pasuje, że nikomu nie przyszło do głowy zmieniać. Na Miau przylgnął do niego Muszkieterek. Z racji podobieństwa kolorystycznego do swego poprzednika bywa naturalnie Alienem, Alikiem, Likim, Liśkiem etc. Z racji wyjątkowej puszystości jest Pusią, Puśką, Pusiem.
A czasem, zwykle w charakterze reprymendy, wołamy na niego: RAMIREZ! nie wolno!
Młody czule na niego woła Szczur albo Kundel 8)
Aramis akceptuje wszystkie imiona. Hiszpan, czy co? ;)

Nie tylko Hiszpan ale arystokrata hiszpański, tyle imion :mrgreen:
U nas reprymenda jest możliwie najbardziej oficjalna, np. "Zbuju Bambusie, złaź"
A Nemuś przy stole udekorowanym finezyjnie jak dla cesarza japońskiego pewnie czeka na ćmę, niekoniecznie musi być tak elegancko podana :twisted:

marivel

Post » Pt wrz 12, 2025 5:52 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] A teraz Nemek

:)
Może być też w drugą stronę. Kiedy żyła jeszcze cała nasza trójka, a ja z kuchni zawołałam: Niuniu! Niuuuniuuu! to przybiegali wszyscy, na wyścigi ;)

Zawsze najpierw Kotom robię śniadanie. Zjadają, a ja w tym czasie tnę warzywa do naszego śniadania. W sytuacji na zdjęciu Nemek był już po toalecie, którą uskutecznia po posiłku ;) A odważyłam się, w tym tygodniu dopiero, dawać mu znowu mięso, pierwszy raz od choroby. Bo już tych puszek i my mieliśmy dosyć. Na razie jest w porządku.

Nie lubię, kiedy koty polują na ćmy. Raz udało mi się taką uratować, chyba Niunia upolowała wtedy. Teraz się nie udało, trzeba było dobić. Czasem znajduję nogi, tzn. odnóża. Pamiętam, znów czasy naszej trójki, kiedy po powrocie do domu znalazłam na parapecie wielką zielona nogę pasikonika, nie mogło być inaczej. Ciekawa jestem, kto go wtedy upolował i skonsumował. W sumie nie powinien był wtedy ten ktoś dostać już jeść, taki pasikonik to przecież kawał owada.

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Pt wrz 12, 2025 6:42 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] A teraz Nemek

Mina typu, okej dieta dietą, ale to zielsko to zabierz :).

Emily

Od: Wto maja 27, 2008 11:27

Post » Pt wrz 12, 2025 8:58 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] A teraz Nemek

Emily pisze:Mina typu, okej dieta dietą, ale to zielsko to zabierz :).

Właśnie! Czeka na coś "zjadliwego" :D
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Nie wrz 14, 2025 8:50 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] A teraz Nemek

A co powiecie na to :) To jakiś nasz obiad, listopad zeszłego roku:
Obrazek Obrazek
Wyraz twarzy taki sam na obu zdjęciach - mówi wszystko ;)

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Nie wrz 14, 2025 9:23 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] A teraz Nemek

Katia K. pisze:A co powiecie na to :) To jakiś nasz obiad, listopad zeszłego roku:
Obrazek Obrazek
Wyraz twarzy taki sam na obu zdjęciach - mówi wszystko ;)

że znowu nic nie ma dla niego do zjedzenia :(
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Nie wrz 14, 2025 11:25 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] A teraz Nemek

Ma miejsce przy stole, to i jedzenie powinien dostawać takie, które lubi :D
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pon wrz 15, 2025 6:01 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] A teraz Nemek

O kurczę, wyszło na to, że głodzimy kota :strach: Wyjaśniam, że wszystko jest w porządku i Nemek głodny nie chodzi:
Obrazek
To zdjęcie zrobione akurat moim telefonem przedpotopowym, i tak ładnie wyszło, bo kiedy w zeszłym tygodniu przyszło pudełko z zooplusa i chciałam cyknąć fotkę "kota w pudełeczku", wyszła... jak wyszła:
Obrazek

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

[poprzednia][następna]