Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Edyta i Sebastian pisze:W Polsce nie ma możliwości wykonania dializy pozaustrojowej u kota. Niestety.
Dializę otrzewnową z kolei wykonuje się raczej w przypadku ostrej niewydolnosci nerek, najczęsciej przy zatruciu.
Sama mam kota z PNN, więc tematy te są mi dosyć bliskie.
Kroplówka stosowana przy PNN często mylnie nazywana jest dializą. I w tym sensie rozumiem pytanie/stwierdzenie agi9955.
Agn pisze:Marcjanno? Co u Was?
Kciuki trzymam mocno.
Pcimolki, ja nawet przy dużej dozie życzliwości nie jestem w stanie zrozumieć o co Ci chodzi.
Marcjanna pisze, że NP ma dializę dożylną. Stąd moje pytanie o stację dializ, bo do dożylnej jest potrzebny sprzęt.
Aga 9955 pyta, czy dożylna dializa to to samo, co kroplówka. Napisałam, co wiem.
Ty:PcimOlki pisze: Raczej nie. ->
To się odnosi do mojego pytania o stację dializ we Wrocławiu?
Jeśli do tego, to nie rozumiem cytatu o dializie otrzewnowej.
Sorry za OT.
PcimOlki pisze:Podobno jest stacja dializ w wawie i w niemczech. Z Wrocka i Poznania bliżej do niemiec, ale gdzie w niemcowni jest najbliższa? Ktoś wie?
Edyta i Sebastian pisze:PcimOlki pisze:Podobno jest stacja dializ w wawie i w niemczech. Z Wrocka i Poznania bliżej do niemiec, ale gdzie w niemcowni jest najbliższa? Ktoś wie?
PcimOlki, w Polsce naprawdę nie ma możliwości wykonania dializy pozaustrojowej u kota. Nie ma po prostu ani jednego dializatora i zapewne jeszcze długo nie będzie. Niestety.
W Warszawie (i nie tylko) możesz wykonać dializę otrzewnową u kota. Ale to jest zupełnie coś innego.
Z tego co się orientuję jest tego typu aparat w Hamburgu, koszt jednej dializy (2 lata temu) wynosił 800 lub 900 euro, niestety nie pamiętam już teraz dokładnie.
Możliwość wykonania dializy u kota jest również oczywiście w USA...
PcimOlki pisze:No tak, a jeśli już istnieje konieczność dializy, to zapewne, nie jednorazowo...lipa.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 41 gości