Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Wto wrz 29, 2015 11:40 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

Sihaja pisze:Hej :)
Gajeczka i Morfeuszek lubią feliksa. Joachimek też by chętnie jadł, ale w feliksie jest cukier, więc on nie może....
Też mieszam mu karmy, bo Joachimek je Bozitę wymieszaną pół na pół z jakąś inną karmą - np. z Shebą albo Cats Finefood albo z Topikiem w galarecie, różnie to bywa :) Czasem animondę też dostanie :)
Klaudia, jak Twoja kicia jest w okresie leczenia, to nie powinna jeść innej karmy niż Urinary. Niestety, przez jakiś czas - wet pewnie Wam powie, jaki to czas, pewnie zrobi badanie moczu. Potem może się okazać, że okresowo trzeba będzie do tej karmy wracać. Natomiast karm Urinary jest różnych trochę, niekoniecznie musi to być RC. Mój Morfeusz na RC już patrzeć nie może, kupiliśmy mu inną. Zapytaj wetki, czy nie ma próbek karm urinary innych firm. Może inna będzie jej lepiej smakować?

Mamy 3 tyg trzymać dietę. Ale ja Kitusi dużo nie daję innej karmy - to są symboliczne ilości naprawdę. Wetka powiedziała, że po tym okresie po 3 tyg będziemy myśleć jaką karmę stosować - myślę, że już normalną dla seniorów, bo one też mają działanie rozpuszczania kamieni czy piasku. Niestety choćbym chciała to nie upilnuję Kitusi, złapałam ją jak wyjadała suche dla kociąt - a ta karma jest w ustronnym miejscu na oknie. Marysia też robi tam wycieczki. Hills smakuje Kitusi, ale Kitusia lubi urozmaicenie. Hills ma dwa smaki mokrego i też dochodzi trzeci smak RC. Wydaje mi się, że leczenie podziałało. Kitunia jest spokojniejsza, już nie ma agresji, brzucha nie wylizuje, choć ma rankę powiekszoną, ale jakby już zarastało. Zobaczymy, wetka musi mieć poprawkę na to, że Kitusia jak będzie chciała to i tak podje z cudzego talerzyka. Ale ona jest tak kochana, że tego nie robi praktycznie nigdy. I nie zawsze daję jej domieszkę do mokrego, przed chwilą zjadła porcyjkę Hillsa bez niczego :)
Dostałam też próbkę innej karmy suchej - też smakowała :)
Nie kupuję też smaczków do labiryntu. Także zmiana w diecie jest wyraźna obecnie :)
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Wto wrz 29, 2015 12:55 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

Moli25 pisze:
lilianaj pisze:A ile Felix ma mięsa w mięsie?

w ogole :roll:

Skład:
Mięsne smaki:
mięso i zwierzęce produkty uboczne (w tym 4% danego gatunku mięsa), ryba i rybne produkty uboczne, roślinne ekstrakty białkowe, składniki mineralne, cukier
Rybne smaki:
mięso i zwierzęce produkty uboczne, roślinne ekstrakty białkowe, ryba i rybne produkty uboczne (min. 4% danego gatunku ryby), cukier, składniki mineralne
Mięsne i rybne smaki z warzywami:
mięso i zwierzęce produkty uboczne (min. 4% danego gatunku mięsa), roślinne ekstrakty białkowe, ryba i rybne produkty uboczne (min. 4% danego gatunku ryby), warzywa (min. 4% danego gatunku), składniki mineralne, cukier

to na szczęście nie jest podstawowe jedzenie dla kotów mych, jedną dziennie dostają na pół, ale nie każdą lubią...
Jemy ryby mięso bardzo chętnie :ok:
suche mają stale dostępne, purizona,

no właśnie , tam pisze minimum 4% więc właściwie nie wiadomo ile jest tak na prawdę, choć jak mu sie przyjrzeć jak wyglada to nawet tego mięsa jest trochę, a kupowałam drozsze karmy z większą iloscia mięsa (tak było na opakowaniu) a wcale lepiej nie wygladały, a koty nie chciały jeść
jak chcę żeby jadły mięso to im kupię świeże i wiem , że dostaną 100% mięsa i to zjedzą, a drogich mięsnych karm nie chca te moje łobuzy, tylko Felix jest pyszny i to ten z warzywami
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Wto wrz 29, 2015 13:28 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

mir.ka pisze:
Moli25 pisze:
lilianaj pisze:A ile Felix ma mięsa w mięsie?

w ogole :roll:

Skład:
Mięsne smaki:
mięso i zwierzęce produkty uboczne (w tym 4% danego gatunku mięsa), ryba i rybne produkty uboczne, roślinne ekstrakty białkowe, składniki mineralne, cukier
Rybne smaki:
mięso i zwierzęce produkty uboczne, roślinne ekstrakty białkowe, ryba i rybne produkty uboczne (min. 4% danego gatunku ryby), cukier, składniki mineralne
Mięsne i rybne smaki z warzywami:
mięso i zwierzęce produkty uboczne (min. 4% danego gatunku mięsa), roślinne ekstrakty białkowe, ryba i rybne produkty uboczne (min. 4% danego gatunku ryby), warzywa (min. 4% danego gatunku), składniki mineralne, cukier

to na szczęście nie jest podstawowe jedzenie dla kotów mych, jedną dziennie dostają na pół, ale nie każdą lubią...
Jemy ryby mięso bardzo chętnie :ok:
suche mają stale dostępne, purizona,

no właśnie , tam pisze minimum 4% więc właściwie nie wiadomo ile jest tak na prawdę, choć jak mu sie przyjrzeć jak wyglada to nawet tego mięsa jest trochę, a kupowałam drozsze karmy z większą iloscia mięsa (tak było na opakowaniu) a wcale lepiej nie wygladały, a koty nie chciały jeść
jak chcę żeby jadły mięso to im kupię świeże i wiem , że dostaną 100% mięsa i to zjedzą, a drogich mięsnych karm nie chca te moje łobuzy, tylko Felix jest pyszny i to ten z warzywami

Niestety tam jest mięsa i produktów ubocznych (czyli wszystkie odpady, łącznie ze skórą, wnętrznościami, uszami, pyskami i wolę chyba więcej nie wymieniać, bo mi sie słabo robi...)
Nie lubię mokrych karm i zdecydowanie nie patrzę na nie, jak na coś, co może zastąpić zdrowy, naturalny posiłek. Myślenie mam podobne, jak Ty Mir.ka, jak chce by jadły mięso, to daję mięso. A całą tą "chemię" i tak przetworzone żarcie, traktuje jako przekąskę.
Czy jest jeszcze na rynku Felix serowy? Pamiętam, że pięknie pachniał i koty zjadały aż im się uszy trzęsły :)

Aia

Od: Pon lut 19, 2007 18:08

Post » Wto wrz 29, 2015 13:55 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

Chyba jest serowy, ostatnio wychodzi bardzo dużo nowych smaków.
Koty na wolności zjadają nie samo mięso, ale wszystko co się wiąże z zabitym zwierzęciem, także te produkty tzw uboczne koty w naturze też jedzą. Wetka mi opowiadała na przykładzie ptaka i myszy. Kot zjada wszystko a nie samo mięsko. Oczywiście nie mówię, że feliks to dobra karma, ale są na rynku o wiele gorsze. A ta za to jest zjadana ze smakiem. Mnie najbardziej ten cukier się nie podoba - po co go dodają... No wiem, że dla smaku, ale :/ :)

klaudiafj

Post » Wto wrz 29, 2015 14:11 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

Oczywiście, dobrze prawi :) Koty zjadają całego ptaszka, łącznie z zawartością żołądka, czyli te wszystkie ździebełka, trawki, ziarenka, ale jest to niewielki procent w stosunku do całego ptaszka :wink: Niestety odwrotnie do większości gotowych karm.
Jestem bardzo ciekawa, co ma ten Felix w sobie, że smakuje większości kotów... Ba! powiem więcej, że mi ślinka ciekła, jak go wąchałam :wink:
Z tym cukrem to głupie... nie rozumiem kompletnie (a może producenci nie rozumieją biologii kotów...), bo przecież koty nie czują smaku słodkiego... to po co to dodawać :|

Aia

Post » Wto wrz 29, 2015 14:18 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

Nie wiem czy nie czują, ale może dla uzależnienia? My też mamy go w każdym jedzeniu. I może właśnie dlatego jedna karma tak bardzo smakuje a druga nie? Też gurmet ma cukier - dziwnym trafem te karmy lubią prawie wszystkie koty. Feliks jest z Puriny, więc oni doskonale znają się na kotach. Skoro Feliks jest np kurczak z marchewką to w marchewce już jest cukier i to powinno wystarczyć. Wpierw myślałam, że ten cukier to właśnie pochodzi z warzyw, ale nie bo by go nie wymieniali w składzie tylko w składnikach analitycznych. Dlatego teraz dodaje feliksa do animondy, żeby koty chciały zjeść animondę i na szczęście jedzą ;)

A z zapachem to prawda! Te niektóre karmy tak pachną, że mam ochotę wysmarować grubo kromkę chleba i zjeść :D

klaudiafj

Post » Wto wrz 29, 2015 15:01 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

Dziewczyny jak tak czytam o tych waszych ochotach na karme mokra, to mi sie smiac chce D:
Ale ja za to, uwielbiam zapach suchych karm :D I chloru :D
Obrazek

jou

Od: Pt cze 26, 2015 9:09

Post » Wto wrz 29, 2015 15:04 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

Chloru ja też! i Bielinki.
Ale suchego nie znoszę, tzn wiedźma Astma nie znosi i mocno to anonsuje :mrgreen:

Aia

Post » Wto wrz 29, 2015 15:08 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

Ja czasami niucham kocie jedzenie :D Ależ pięknie pachnie ;p
Ale suche obecnie Hills nie pachnie fajnie... sikami ;p

klaudiafj

Post » Wto wrz 29, 2015 15:41 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

Sikami tez pachna zelki i smaku frugo. Szczeoglnie czarne. BLE :D
Moli jak wejdzie zobaczyc te dyskusje to sie zalamie :D
Obrazek

jou

Od: Pt cze 26, 2015 9:09

Post » Wto wrz 29, 2015 15:44 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

Żelki o zapachu sików :ryk: :ryk: :ryk:

Tak, Moli powie A idźcie mi stąd A KYSZ POSZŁY WON :piwa:

klaudiafj

Post » Śro wrz 30, 2015 9:27 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

O rety, chlor, sucha karma, i mokra na chlebie..smacznego. :ryk:
Witanko Molcie! :D
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Śro wrz 30, 2015 9:46 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

O matko... ale co do zapachow to ja mam tak z animonda von feinstein ta dla kastratow z pomidorami - no kurde pachnie, wyglada jak pasztet pomidorowy nic tylko na chleb brac ;P

Molinka sie przerazi :D
Załoga: Pixie, Nitka, Coco i Ćiorny oraz Dixie[*]
Kot Pixior i burasy zapraszają: https://www.facebook.com/PixieKotZCharakterem
Zbiórka hiltonka: https://pomagam.pl/hilton

PixieDixie

Od: Czw kwi 23, 2015 7:40

Post » Śro wrz 30, 2015 10:04 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡

Marta nie podejmuje tych naszych tematów :D Przyjdzie jak już się oczyści grunt hehe :mrgreen:

klaudiafj

[poprzednia][następna]