Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon cze 09, 2025 6:28 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Smutne bardzo...
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Śro cze 11, 2025 9:01 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Katia K. pisze:Cześć Emily, miło powitać kogoś "nowego" (przepraszam Forumowiczki, które też ostatnio do nas po raz pierwszy zaglądały, a których nie przywitałam, czujcie się przywitane <3 ) :)
Bardzo podoba mi się Twój nick, a to dlatego, że jesteśmy z Krzyśkiem świeżo po 6 sezonach "Opowieści podręcznej", gdzie Emily (Glena) byłą jedną z moich ulubionych postaci. Czytałam też książkę (do przeczytania, ale bez rewelacji), oglądałam film z chyba 1990 roku (słaby, mało przekonujący). Serial najlepszy. Jeżeli ktoś nie zna - polecam.

Bardzo dziękuję. Czuję się przywitana :D. Nie mam pojęcia skąd mi przyszedł pomysł na nick, to było pierwsze co pomyślałam, jak zakładałam konto, a serial oglądałam :).

Emily

Od: Wto maja 27, 2008 11:27

Post » Śro cze 11, 2025 10:25 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Wybranie nicka nie jest wcale takie łatwe, jak się okazuje.
Pamiętam, że moim pierwszym wyborem była "Kota" (imię mojej pierwszej kotki), ale nawet z różnymi kombinacjami liczbowymi - trafiałam na zajęte. No to "Katia" - też zajęty ;) Zostało "Katia80", może jeszcze ktoś z forum kojarzy, że przez kilka lat tak tu funkcjonowałam. W 2014 wysłałam prośbę o zmianę, nastąpiło zagęszczenie Krzysiów w moim otoczeniu i wymyśliłam: "Katia Krzysiowa", stwierdziłam jednak, że za długo i ucięłam "Krzysiową" do "K.".

A to jeszcze wczorajszy irys z okolicy, niedobitek. Być może już się stulił, trochę (za mało...) padało:
Obrazek
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Śro cze 11, 2025 11:04 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Katia K. pisze:Wybranie nicka nie jest wcale takie łatwe, jak się okazuje.
Pamiętam, że moim pierwszym wyborem była "Kota" (imię mojej pierwszej kotki), ale nawet z różnymi kombinacjami liczbowymi - trafiałam na zajęte. No to "Katia" - też zajęty ;) Zostało "Katia80", może jeszcze ktoś z forum kojarzy, że przez kilka lat tak tu funkcjonowałam. W 2014 wysłałam prośbę o zmianę, nastąpiło zagęszczenie Krzysiów w moim otoczeniu i wymyśliłam: "Katia Krzysiowa", stwierdziłam jednak, że za długo i ucięłam "Krzysiową" do "K.".

A to jeszcze wczorajszy irys z okolicy, niedobitek. Być może już się stulił, trochę (za mało...) padało:
Obrazek

Akurat to z tą zajętością nicków to prawda. Nie pamiętam już, czy to e-mail, czy coś innego gdzieś zakładałam i musiałam się nagimnastykować, bo co nie dopisałam, to było zajęte. Tu miałam szczęście. No, a i konto jest dość stare, tylko prawie się nie udzielałam. Czytałam bardziej.

Emily

Od: Wto maja 27, 2008 11:27

Post » Sob cze 14, 2025 11:48 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] Teraz Nemek

Miau wciąga. Po przerwie nawet mocniej (miałam dwie kilkumiesięczne). Ciężko jest zerwać z tym nałogiem ;)

A mam dla Was kolejną historię z kociarni lubelskiego Schroniska. Takie zdjęcie (to i kolejne, oprócz oczywiście Nemezjusza, z fejsbuka i strony Schroniska) i historię zamieścili wczoraj ok. 10 rano Koci Herosi:
Pilnie poszukiwany dom dla około 5-6-letniej kotki w typie sfinksa ⚠️. Została oddana do Schroniska... Takie zwierzęta, które nagle straciły dom i rodzinę, najciężej znoszą pobyt u nas . A sfinksy są niezwykle wrażliwymi i przywiązującymi się do ludzi kotami . Dlatego jej adopcja musi być dobrze przemyślana, by już nigdy więcej nie musiała przeżywać tego, co teraz‼️.

(dalej w poście jest "instrukcja" obsługi sfinksa)
Obrazek
Nietrudno się domyślić, że kotka ma już dom? Kiedy weszłam ponownie na fejsbuka przed 15, była już informacja, że zgłosiło się mnóstwo osób.
Historia smutna, chwytająca za serce. No i sfinks...
Takie historie pojawiają się co jakiś czas. O, np. taka z drugiego dnia kwietniowych świąt:
Wielkanoc to czas nadziei i odrodzenia. W nas jednak po raz kolejny umarła wiara w ludzkość... Dziś rano pod bramą Schronisko dla Zwierząt w Lublinie znaleziona została kotka w transporterze . Według statystyk w święta i wakacje zwierzęta porzucane są nawet 15-30% częściej ⚠️. Dlatego przypominamy ➡️ zanim adoptujesz/kupisz/przygarniesz, zastanów się: [...]
PS. Porzucenie to porzucenie ⚠️. Nieważne, czy w lesie, czy pod schroniskiem. Zło jest złem i nie normalizujmy takich zachowań tylko dlatego, że "mogło być gorzej". Bo mogło być lepiej ➡️ można było zachować się odpowiedzialnie. Można było poszukać kotu nowego domu, można było założyć zbiórkę, można było... Ale wybrano szybki i łatwy sposób na pozbycie się "problemu". To nigdy nie jest dobre .

Obrazek
Efekciara, bo tak została nazwana kotka (kwiecień sponsorowała literka E, no i kotka jest rzeczywiście oryginalna, efektowna - można powiedzieć) też już po adopcji, choć nie zajęło to kilku godzin, lecz kilka, zdaje się, dni.
Obrazek

A co z tymi, którym przyszło urodzić się w np. burym futerku? Np. Napodka, o której już tu pisałam, dostała "dom" po ponad 4,5 latach w schronie. Zwrócona po 3 tygodniach bez podania przyczyny. I znów jako jedna z wielu w raz jednym, raz drugim boksie.
Tak to jest...

I jeszcze nasz Nemek:
Obrazek
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

[poprzednia]