Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] s.126 pytanie mocz

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Nie sie 04, 2024 9:11 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Katia K. pisze:
mir.ka pisze:
Katia K. pisze:Chyba się zaprzyjaźnią :) Nosek-nosek już był ;) Są sobą zainteresowani, ale na razie na dystans:

Obrazek

Bardzo się cieszę :)

Zdjęcie oczywiście nie moje, dostałam od wolontariuszki, pozwoliłam sobie wykorzystać.

Koty nie muszą się kochać, byle się tolerowały.

I chyba tak jest najczęściej, prawda?
Kiedy u nas mieszkała trójka, było różnie, Chrapek jednak do końca życia rządził twardą łapą. Kiedy jakoś przez ostatnie ponad pół roku Niuni i Chrapka nie pisałam na forum, bywało kiepsko. Jego ataki może nie były częstsze, ale intensywniejsze. Albo Niunia intensywniej reagowała, siusiała pod siebie ze strachu. Dobrze, jak było się w domu, żeby interweniować, ale często wracałam, a tam plamy moczu i kłęby futra. Tak było, stare dzieje. Ostatni raz tak bardzo Chrapek Niunię poturbował 10 stycznia, pamiętam, dokładnie 2 tygodnie przed dniem jej odejścia. Chrapek miał za uszami, ale też jest powiedzenie o łobuzie i kochaniu...
Mam nadzieję, że Jabłonka i Sebiks będą stanowić bardziej zgraną parę. Na pewno :ok:

:ok: :ok:
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Pon sie 05, 2024 10:46 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Katia K. pisze:[...]No i teraz, wczoraj pojawiły się ogłoszenia papierowe, na fejsbuku, jak się później zorientowałam, dzień wcześniej. Przez zepsute nieosiatkowane (jedno okno w tym mieszkaniu ma siatkę) okno na parterze 150 m od naszego okna uciekły dwie kotki, ta, która nie jest dzika, szybko wróciła do domu, dzika o imieniu Dzika - uciekła. To było w nocy z soboty na niedzielę, dziewczyna widziała ją następnej nocy, kotka potraktowała ją jak tło, nie reagowała, szybko się ulotniła. Ale to dobrze, że jest bardzo blisko. Rozmawiałam z tą dziewczyną, poleciłam pożyczyć klatkę z Urzędu Miasta, zrobiła to od razu (na szczęście tym razem miasto ma klatki, to tylko kiedy my musieliśmy w zeszłym roku pożyczyć, wszystkie akurat wybyły :? ), nastawiła, klatka stoi w dobrym miejscu, w krzakach pod oknem, ale niestety, kotka jeszcze do domu nie wróciła. Bardzo mi to leży na sercu, miałam nadzieję, że uda się od razu - niestety :(
[...]

Pisałam tak 25 czerwca, Dzika uciekła 2 dni wcześniej. Nie znalazła się, nie wróciła, nie ma ŻADNYCH sygnałów, że ktoś ją widział (ogłoszenia cały czas wiszą) :( Klatka stała 2 tygodnie, trzeba ją było oddać. Co się wydarzyło? :(
Dobra wiadomość jest taka, że ta dziewczyna postanowiła wziąć na DT koteczkę z fundacji, młodziutką czarnulkę. Widziałam ją dziś na ich oknie, razem z tą kotką, która została w domu, a która podobno bardzo Dzikiej szukała...
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Pon sie 05, 2024 14:21 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Ojej, jakie to smutne, kiedy kot się nie odnajdzie... :( Biedna Dzika...
Dobrze, ze choć Mała Czarnulka znalazła DT!
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto sie 06, 2024 9:18 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Katia K. pisze:
Katia K. pisze:[...]No i teraz, wczoraj pojawiły się ogłoszenia papierowe, na fejsbuku, jak się później zorientowałam, dzień wcześniej. Przez zepsute nieosiatkowane (jedno okno w tym mieszkaniu ma siatkę) okno na parterze 150 m od naszego okna uciekły dwie kotki, ta, która nie jest dzika, szybko wróciła do domu, dzika o imieniu Dzika - uciekła. To było w nocy z soboty na niedzielę, dziewczyna widziała ją następnej nocy, kotka potraktowała ją jak tło, nie reagowała, szybko się ulotniła. Ale to dobrze, że jest bardzo blisko. Rozmawiałam z tą dziewczyną, poleciłam pożyczyć klatkę z Urzędu Miasta, zrobiła to od razu (na szczęście tym razem miasto ma klatki, to tylko kiedy my musieliśmy w zeszłym roku pożyczyć, wszystkie akurat wybyły :? ), nastawiła, klatka stoi w dobrym miejscu, w krzakach pod oknem, ale niestety, kotka jeszcze do domu nie wróciła. Bardzo mi to leży na sercu, miałam nadzieję, że uda się od razu - niestety :(
[...]

Pisałam tak 25 czerwca, Dzika uciekła 2 dni wcześniej. Nie znalazła się, nie wróciła, nie ma ŻADNYCH sygnałów, że ktoś ją widział (ogłoszenia cały czas wiszą) :( Klatka stała 2 tygodnie, trzeba ją było oddać. Co się wydarzyło? :(
Dobra wiadomość jest taka, że ta dziewczyna postanowiła wziąć na DT koteczkę z fundacji, młodziutką czarnulkę. Widziałam ją dziś na ich oknie, razem z tą kotką, która została w domu, a która podobno bardzo Dzikiej szukała...

Kilka miesiecy temu była w mnie w miescie sytuacja, że kot niewychodzacy wymknął się z domu, szukali go, rozwieszali ogłoszenia i znalazł się po 50 dniach. Nie to ,że wrócił sam do domu, ale został namierzony na podstawie ogłoszeń ok 3 km od domu. Moze i ta kotka się znajdzie :ok:
Obrazek

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Post » Wto sie 06, 2024 11:37 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Wiem Mirka, pisałaś o tym szczęśliwym zakończeniu. Słyszy się o takich, też i na forum można przeczytać optymistyczne historie.
Ale martwię się, że w przypadku Dzikiej tak optymistycznie nie będzie, kotka została przygarnięta 2 lata temu z ulicy jako kociątko, nie oswoiła się przez ten czas, mimo obecności starszej od niej miłej kocicy. Cały czas była karmiona BARFem. Minęło 7 tygodni i była widziana tylko raz pierwszej nocy po zaginięciu, tuż przy domu.

Obrazek

(Na ogłoszeniach po kilku dniach pojawiła się informacja o wysokości nagrody - 500 zł.)

Cieszę się, że ta dziewczyna zdecydowałam się na tymczasowanie, fundacje błagają o domy tymczasowe, a tych brak :(
A może Dzika wróci? Sama? Może mimo tego, że i kamerę nad tym trefnym oknem trzeba było zdemontować, ktoś zobaczy ją pod domem i kotka, zmęczona tułaczką, da się złapać? Ależ bym chciała, żeby tak się stało.
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Wto sie 06, 2024 11:40 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Oby tak się stało! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Wto sie 06, 2024 14:33 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Katia K. pisze:Wiem Mirka, pisałaś o tym szczęśliwym zakończeniu. Słyszy się o takich, też i na forum można przeczytać optymistyczne historie.
Ale martwię się, że w przypadku Dzikiej tak optymistycznie nie będzie, kotka została przygarnięta 2 lata temu z ulicy jako kociątko, nie oswoiła się przez ten czas, mimo obecności starszej od niej miłej kocicy. Cały czas była karmiona BARFem. Minęło 7 tygodni i była widziana tylko raz pierwszej nocy po zaginięciu, tuż przy domu.

Obrazek

(Na ogłoszeniach po kilku dniach pojawiła się informacja o wysokości nagrody - 500 zł.)

Cieszę się, że ta dziewczyna zdecydowałam się na tymczasowanie, fundacje błagają o domy tymczasowe, a tych brak :(
A może Dzika wróci? Sama? Może mimo tego, że i kamerę nad tym trefnym oknem trzeba było zdemontować, ktoś zobaczy ją pod domem i kotka, zmęczona tułaczką, da się złapać? Ależ bym chciała, żeby tak się stało.

potrzymam za to :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

mir.ka

Post » Śro sie 07, 2024 23:26 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Padam na twarz ale podeślę jeszcze namiary na bazarek kocysiowy viewtopic.php?f=20&t=218625

Lidka ma też świetny transporterek do sprzedania, więc gdyby ktoś był zainteresowany zachęcam :D Taki oto https://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/tr ... t=306931.0

Atta

Od: Śro lip 09, 2014 17:41

Post » Wto wrz 03, 2024 20:50 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Obywatelski projekt nowelizacji Ustawy o Ochronie Zwierząt - podpisałyście/liście? Jeszcze chwila została, jeśli ktoś chce, tu miejsca, gdzie można to zrobić, stacjonarnie, bo nie elektronicznie. Wiem też, że jest możliwość samodzielnego zbierania podpisów (lub po prostu podpisania i odesłania):
https://prawadlazwierzat.pl/gdzie-zbieramy-podpisy/
Podpisaliśmy dziś w Schronisku.
Powiem szczerze, że parę lat temu przełamałam się i chodziłam na Kociarnię w miarę spokojnie. A dziś było strasznie. Jakby więcej biedy "na boksach", nie dałam rady, zrobiłam z siebie teatr, ale na szczęście mało kto widział, odwiedzających brak :(
Nie dość, że życie nie daje odetchnąć i kąsa coraz bardziej, to jeszcze sobie dołożyłam smutku :(

EDIT Dziś (czwartek) i wczoraj nad ranem obudziły nas samoloty, te myśliwce przygraniczne. Krzysiek szybko zasypia ponownie, ja nie mogłam. Hałas i paskudne myśli. No jak nie będę spała, a są też inne przyczyny, to dopiero będę się dobrze czuła :(

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Pt wrz 06, 2024 10:05 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Katia K. pisze:Obywatelski projekt nowelizacji Ustawy o Ochronie Zwierząt - podpisałyście/liście? Jeszcze chwila została, jeśli ktoś chce, tu miejsca, gdzie można to zrobić, stacjonarnie, bo nie elektronicznie. Wiem też, że jest możliwość samodzielnego zbierania podpisów (lub po prostu podpisania i odesłania):
Podpisaliśmy dziś w Schronisku.
Powiem szczerze, że parę lat temu przełamałam się i chodziłam na Kociarnię w miarę spokojnie. A dziś było strasznie. Jakby więcej biedy "na boksach", nie dałam rady, zrobiłam z siebie teatr, ale na szczęście mało kto widział, odwiedzających brak :(
Nie dość, że życie nie daje odetchnąć i kąsa coraz bardziej, to jeszcze sobie dołożyłam smutku :(

EDIT Dziś (czwartek) i wczoraj nad ranem obudziły nas samoloty, te myśliwce przygraniczne. Krzysiek szybko zasypia ponownie, ja nie mogłam. Hałas i paskudne myśli. No jak nie będę spała, a są też inne przyczyny, to dopiero będę się dobrze czuła :(

u nas w schronisku aktualnie 170 kotów :placz: :placz: :placz:
Obrazek

mir.ka

Post » Nie wrz 08, 2024 10:23 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

U nas też bardzo dużo, oficjalnie ok. 120, ale podejrzewam, że jest sporo więcej. Bardzo mało adopcji, ale to wiadomo - wakacje.
Jednak mnie wtedy we wtorek co innego ruszyło, może to był zły moment, kiedy byliśmy, pod wieczór, pewnie (na pewno) nie było w tym dniu wolontariuszy. Bardzo wzruszyło mnie zrezygnowanie kotów, tych, z którymi zdołałam się przywitać, wyglądały bardzo smutno. Nie wiem, bardzo traumatyczne przeżycie, pierwszy raz od wielu lat tak przeżyłam wizytę na Kociarni.

Przypomnę o podpisach pod projektem nowelizacji Ustawy. Chyba dodają na bieżąco miejsca, gdzie można składać podpisy, od kiedy pierwszy raz wstawiłam tu link, w lubelskim przybyło jedno miejsce, więc może i w Waszych województwach jest więcej możliwości.
Martwię się, że zabraknie czasu na zebranie wystarczającej liczby podpisów. Temat jest bardzo słabo nagłośniony, co dziwne. W Komitecie mało osób znanych, mało polityków, co bardzo mnie rozczarowało. Litewka - wiadomo. Ale wydawało się, że wiele innych nazwisk powinno się tam znaleźć, tym czasem ich brak.
A zmiany są naprawdę konkretne, potrzebne, poruszone są tematy nieobecne w Ustawie aktualnej z 1997. Ktoś powie: zakazy. Kto będzie egzekwował w kraju, w którym zakazy są po to, żeby je łamać :? Pewnie tak, ale chyba warto jednak spróbować.
Widzę, że na Kotach jest o tym wątek, ale jak zwykle, jak często na forum, zaczęła się tam kłótnia. Kurczę, po co :(
Jeszcze raz link:

Nemezjusz śpi, bo jest spokojny, wiedząc, że my już podpisaliśmy :wink:
Obrazek

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Nie wrz 08, 2024 13:11 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Straszna ta bezdomność zwierząt - sterylizuje się, a problem ciągle ogromny.
Oby ustawa coś zmieniła na lepsze. :ok: :ok: :ok:
Nemuś słodko śpi :201461
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Wto wrz 10, 2024 5:58 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Jest o bezdomności, wiadomo, ale nie tylko. Jest o fajerwerkach hukowych, ależ bym była szczęśliwa, gdyby zakazali i zakaz był respektowany... Jest o żebraniu z wykorzystaniem zwierząt. Oczywiście o łańcuchach, pseudohodowlach.
Na zebranie podpisów zostały 2 tygodnie, a jest zaledwie połowa ze 100 wymaganych tysięcy :(
Podpisujcie, jeśli możecie.

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Wto wrz 10, 2024 9:57 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Katia K. pisze:Jest o bezdomności, wiadomo, ale nie tylko. Jest o fajerwerkach hukowych, ależ bym była szczęśliwa, gdyby zakazali i zakaz był respektowany... Jest o żebraniu z wykorzystaniem zwierząt. Oczywiście o łańcuchach, pseudohodowlach.
Na zebranie podpisów zostały 2 tygodnie, a jest zaledwie połowa ze 100 wymaganych tysięcy :(
Podpisujcie, jeśli możecie.

ja niestety nie dam rady, bo jestem uziemiona z ta moją nogą :(
Obrazek

mir.ka

Post » Czw wrz 12, 2024 6:07 Re: Proszę Państwa, oto Krzyś i Pozostali ['] a teraz Nemek

Wiem, czytałam, co Ci się przytrafiło, na szczęście już lepiej :ok:
Nigdy sobie nic nie złamałam i mam nadzieję, że tak zostanie, skręcona kostka - owszem, różne urazy mniej i bardziej groźne - wielokrotnie, ale gipsu nigdy.

A z tymi podpisami tak jest, takie prawo, że liczą się tylko podpisy odręczne i z PESELem. Gdzieś czytałam, że dziewczyna nazbierała podpisów, ale wielu nie chciało podać PESELi właśnie. Równie dobrze w ogóle mogli się nie podpisywać :?
U nas znowu przybyło "punktów", osoby prywatne zbierają głosy, podają numer telefonu i nawet dojeżdżają po podpisy. Tak jest w Chełmie, Zamościu, Białej Podlaskiej (tam Forumowiczka). W samym Lublinie tylko dwa miejsca, aż wstyd :( Schronisko na obrzeżach miasta i biuro poselskie. W dużo mniejszych miastach jest więcej możliwości.

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

[poprzednia][następna]