Mój ukochany Jerzyk pobiegł do Anielki...['] Śpij kochanie

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Śro lut 04, 2009 13:50

Alusal tez bym wprowadzila :) a to zaden problem bo koty generalnie go nie zauwazaja w jedzeniu:)

Natomiast co do kroplowek z glukoza to kurcze sama nie wiem.....z mojego doswiadczenia bardzo krotkiego raczej sie nie podaje glukozy bo szkodzi i obciaza nerki. Ale to w przypadku PNN nie wiem jak w ostrym przebiegu.
Jak nie uda ci sie przekonac swojego weta do polecanych metod leczenia to zawsze mozesz pojechac do Andrzeja i ona ci kota dalej poprowadzi Asiu a on akurat jest otwarty na rozne rozwiazania:)
Jestem w kropce....... zgadnij w której
Obrazek

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Śro lut 04, 2009 13:51

ruru pisze:
popadłam w szał badań :wink:
z powodu z powodu krwiomoczu ruru
badam co chwile mocz, i jeszcze bym sobie coś zbadała :twisted:
ale u niego to pęcherz, nie nery

Jerzyku drogi, ciotka przeprasza, ale nie może no, popluła monitor i w ogóle :ryk: :ryk: :ryk:
Georg ['] Klemens ['] Miriam [']

Georg-inia

Od: Czw lut 02, 2006 12:13

Post » Śro lut 04, 2009 13:51

Uzupelniajac jonogram tez pozwala realnie i bardziej szczegolowo okreslic stopien uszkodzenia nerek i rodzaj niewydolnosci. Pomaga w przypadku kota nerkowego dokkladnie dobrac leczenie.
Obrazek

aga9955

Post » Śro lut 04, 2009 15:43

Mojemu kotu z ciężką niewydolnością nerek glukoza ewidentnie szkodzi.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Śro lut 04, 2009 20:21

mziel52 pisze:Mojemu kotu z ciężką niewydolnością nerek glukoza ewidentnie szkodzi.

Aga 5599 tez mi mowila, ze jej wet jest przeciw glukozie. Moj tez nie zdecydowal sie na te mieszanke z glukoza i podal roztwor NaCl 0.9%. Strasznie trudno mi podejmowac decyzje. Miziel52 goraco dziekuje Ci za glos, bo takie doswiadczenia pomagaja mi w ich podejmowaniu. Wasze rady wynikajace z doswiadczenia sa najcenniejsze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wet stwierdzil, ze bedziemy konczyc leczenie w tym tygodniu 8O W piatek zrobimy kolejne badanie krwi pod katem mocznika i kreatyniny ( On chcial juz jutro, ale umowilismy sie na piatek). Ja nie wiem czy juz moge sie ucieszyc czy On troszke pochopnie chce konczyc leczenie :roll: Na wszelki wypadek ciesze sie i tak- serce bez zastanowienia tancuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Co o tym myslicie Cioteczki Drogie?
Obrazek Obrazek Obrazek
Anielko ['], Jerzyku ['], Malwinko ['], Kellusiu ['], Tymonku ['], Lolusiu['], Klaczku ['], Jaśminku ['], PiPi [']

jerzykowka

Od: Śro kwi 30, 2008 10:53

Post » Śro lut 04, 2009 20:39

Wet powinien określić, czy była to ostra niewydolność nerek, czy to jest pnn. I uzasadnić swoją opinię. Przy przewlekłej niewydolności nerek wyniki na skutek leczenia też się poprawiają, ale przerwanie grozi powrotem do stanu poprzedniego i dalszego uszkadzania nerek. Wtedy kroplówki i dieta nerkowa aplikowana jest przez resztę życia kota.
O ile pamiętam, to Twój kot nie miał przed zachorowaniem zauważalnego etapu zwiększonego picia i sikania, co charakteryzuje przewlekłą niewydolność. Niemniej, nawet jeśli to była ostra sprawa, to przynajmniej z ostrożnej diety niskofosforowej bym od razu nie rezygnowała, żeby nerki mogły spokojnie dojść do siebie.

mziel52

Post » Śro lut 04, 2009 20:44

Co do jonogramu, to mój kot z pnn też miał i ma dobry, ale to wynika z dobrego ustawienia leczenia, tzn. dostarczania odpowiednich składników w pokarmie i kroplówce. I bez żadnych wyjątków codziennie musi dostać to co trzeba, inaczej równowaga może się zachwiać.

mziel52

Post » Śro lut 04, 2009 20:55

Dzieki Miziel52!!!!!!!!!!!!!!!!! Mam nadzieje, ze to jednak nie stan przewlekly... I mam nadzieje, ze Twoj kocio trzyma sie dzielnie i dobrze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wet prowadzacy Jerzyka poczatkowo twierdzil, ze to stan ostry, a potem, ze przewlekly :roll: Stwierdzil, ze gdy skonczymy leczenie mam kontynuowac diete i co 3 miesiace robic badania krwi.
Wetka z Konstancjna sklania sie ku ostrej niewydolnosci nerek.
A ja zaklinam rzeczywistosc...
Obrazek Obrazek Obrazek
Anielko ['], Jerzyku ['], Malwinko ['], Kellusiu ['], Tymonku ['], Lolusiu['], Klaczku ['], Jaśminku ['], PiPi [']

jerzykowka

Post » Śro lut 04, 2009 22:21

Joasiu,naprawdę gorąco wierzę,że Jerzyk wyzdrowieje.Nie może być inaczej!
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Śro lut 04, 2009 22:43

Joasiu rozmawialam dzis z wetem i on na podstawie przebiegu choroby i wynikow ktore podalam czyli tych ktore pamietalam twierdzi ze to sytuacja ostra i moze byc wynikiem zatrucia lub podtrucia. Prosil zebys podrzucila mu wyniki i on sobie je obejrzy....co oczywiscie nie wyklucza dalszego intensywnego leczenia.
Obrazek

aga9955

Post » Śro lut 04, 2009 22:46

Jeżeli okaże się, że to stan przewlekły, to nie wolno rezygnować z kroplówki, pamiętając, jakie kot miał wyniki na początku choroby. Sama dieta wtedy nie wystarczy. Pytanie, jak często tę kroplówkę ma dostawać. Czasem starczy raz, dwa razy na tydzień, czasem trzeba codziennie (tak ma mój Kicek). To wszystko można ustawić, kontrolując poziom mocznika i kreatyniny.
Nie doczytałam na początku, jakie kot miał wyniki badania moczu? O stanie nerek mówi ciężar właściwy. Jeśli jest niższy od normy, czasem dużo niższy, to świadczy o uszkodzeniu nerek, które nie zagęszczają moczu. U mojego Kicka wyniki krwi się poprawiły, ale ciężar moczu jest ciągle tak samo niziutki, więc wiem, że nerki nie pracują jak należy.

mziel52

Post » Śro lut 04, 2009 22:50

Tak zgadzam sie ....wazne jest badanie moczu. Jerzyna chyba nie mial badanego siku.
To tez by nam powiedzialo wiele o rodzaju choroby. Co prawda moja Marchewka miala PNN i miala calkiem dobrze zageszczony mocz...ale ona w sumie umierala na niedokrwienie. Jonogram natomiast miala okropny i 2 razy podwyzszone albo wiecej normy fosforu:( i wapnia
Obrazek

aga9955

Post » Śro lut 04, 2009 23:21

Aga 9955 Marchewka ze schronu w Łodzi?

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Śro lut 04, 2009 23:23

nie Marchewka byla z fundacji KOT ze Torunia zabrana chyba juz z 5 lat temu jako dorosla kotka .Piekna szylkretowa kicia z marchewkowym noskiem. Umarla 19 wrzesnia na nerki:(
Obrazek

aga9955

Post » Czw lut 05, 2009 10:38

Witam Cioteczki Drogie!!!!!!!!!!!!!!!
Udalo mi sie zdobyc dzien urlopu na jutro :D Tak wiec od rana bede polowac na Jerzykowe sioo i pędem do laboratorium.
Oczywiscie wet prowadzacy uwaza, ze to badanie jest zupelnie zbedne :twisted: Wetka z Konstanciana, tak jak i Wy, napisala, zeby zrobic. Urlop jest, badania beda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Aga, w tym ukladzie po wizycie w labie pojde na konsultacje do Andrzeja(albo Oli, jesli jego nie bedzie).

Sciskam Was i dziekuje za wszystko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Prosimy o dalsze kciuki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obrazek Obrazek Obrazek

jerzykowka

[poprzednia][następna]