Ten mój kot jest szalony :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sie 25, 2013 14:47 Re: Ten mój kot jest szalony :)

Matko, jak moja była mała, to ja marzyłam o tym, żeby w końcu poszła spać :D ganiała po całym domu, tłukąc przy okazji wszystko na swojej drodze, wdrapywała się na firanki i maniakalnie próbowała wyjść przez okno, aż w końcu założyliśmy siatkę, bo raz prawie zleciała :D
Do zabawy sznurki to fajna rzecz, możesz jakąś myszkę przywiązać do końca tego sznurka i zrobić taką "wędkę", ruszać myszką i uciekać przed kotkiem. Nawet moja dorosła kicia lubi się tak bawić. Uważaj tylko bardzo, żeby nie połknął takiego sznurka, bo koty czasem je po prostu jedzą, a to bardzo niebezpieczne i wymaga operacji.
Ja już przebrnęłam przez mnóstwo karm, bo też co jakiś czas studiowałam opinie w internecie, i też często okazywało się, że myślałam że lepszej karmy kupić już nie mogę, chyba że wydam ciężkie miliony. Przeważnie okazywało się, że lepsze nie znaczy droższe. Dlatego akurat Animondę Carny mogę Ci polecić z czystym sumieniem, bo mimo, że są lepsze karmy, ta jest tania i jak na swoją cenę skład ma rewelacyjny. Ma troszkę za dużo podrobów w stosunku do mięsa, bo np. Catz Finefood ma ich mniej i dokładnie podaje procentową zawartość, niemniej jednak stosunek cena:jakość jest świetny. Po 2,70zł to są Whiskasy i Kitekaty, czyli same śmieci, a tu jest to, czego kot potrzebuje ;) plusem jest też to, że jeśli zdecydujesz się na zakupy internetowe, dostawa się przeciągnie, a Tobie się już skończyła karma, to w każdym jednym sklepie zoologicznym ją znajdziesz, żeby kupić puszeczkę, co by kotek nie głodował ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Nie sie 25, 2013 15:03 Re: Ten mój kot jest szalony :)

No chyba normalne, ze maly stwor (dziecko, kot itd.) duzo spia. Szczegolnie koty, dla ktorych przespac i 15 godzin dziennie to zaden problem. A kazdy kulturysta ci powie, ze zeby nabrac masy to trzeba odpowiednio jesc, cwiczyc i sporo spac, bo wtedy cielska przybywa.

Malemu kotu do szczescia (i zabawy) trzeba naprawde niewiele. Moj gania (do dzis...) jak szalony za... rzuconym straczkiem fasolki szparagowej. U znajomych najukochansza zabawka jest nakretka od butelki (plastikowa).

Reasumujac - jak spi, to niech spi, gwarantuje ze jeszcze bedziesz wzdychac, ze kocisko chce sie bawic i nie ma chwili spokoju. Zobaczysz...
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Nie sie 25, 2013 15:19 Re: Ten mój kot jest szalony :)

O, Sasinko, jeszcze jedno pytanie - dajesz kotusiowi tylko mokrą, czy też suchą karmę?
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Nie sie 25, 2013 15:24 Re: Ten mój kot jest szalony :)

On ma w miseczce suchą i mokrą, i skubie sobie czasem to czasem to.
Bawi się korkiem od butelki na sznurku i to jego ulubiona zabawa, bieganie i polowanie na sznurek, którym ja majtam w prawo i lewo :)
Pocieszyliście mnie, że nie muszę się martwić, że śpi, niech sobie śpi. Poprzestawiały mu się godziny, bo najbardziej pobudzony jest w środku nocy i wtedy się chce bawić.
"Kot jest domowy na tyle, na ile mu to odpowiada."

sasinka1990j

Od: Śro sie 21, 2013 22:13

Post » Nie sie 25, 2013 15:32 Re: Ten mój kot jest szalony :)

sasinka1990j pisze:On ma w miseczce suchą i mokrą, i skubie sobie czasem to czasem to.
Bawi się korkiem od butelki na sznurku i to jego ulubiona zabawa, bieganie i polowanie na sznurek, którym ja majtam w prawo i lewo :)
Pocieszyliście mnie, że nie muszę się martwić, że śpi, niech sobie śpi. Poprzestawiały mu się godziny, bo najbardziej pobudzony jest w środku nocy i wtedy się chce bawić.

Kot ma w nosie podzial na dzien i noc. Spi, nie spi, spi, nie spi - 24 h na dobe. Koty z uprzejmosci przestawiaja sie czasem na ludzki cykl - czyli starają sie spac gdy my spimy - ale to nie jest normą. Szczególnie dla małych kotków. Przywykaj - że czasem kot cię obudzi o 3 nad ranem, sugerując że by coś zjadł albo ma chęć się z tobą pobawić. Moj w tym celu delikatnie podgryzał mi albo żonie łokieć - na szczęście z wiekiem dał się przekonać, że to nie jest najlepszy pomysł. Dlatego np. warto zostawiać mu coś na noc w miseczce.
Ostatnio edytowano Nie sie 25, 2013 15:44 przez Lifter, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Lifter

Post » Nie sie 25, 2013 15:35 Re: Ten mój kot jest szalony :)

Właśnie koty tak mają, najczęściej buszują w nocy ;)
Suchą karmę też warto wybrać rozsądnie, zwłaszcza, jeśli stanowi znaczą część dziennych porcji. Moja dostaje mniej więcej pół na pół suchej i mokrej. Szukaj karmy bezzbożowej, takiej jak Orijen, Acana, Power of Nature, Applaws, Taste of the wild. W tym sklepie internetowym który Ci wysłałam, zooplus, są wszystkie poza Power of Nature. Ja sama karmię Taste of the wild, jest z nich wszystkich najtańszy, ale sprawdza się świetnie. Warto zamawiać duże opakowania, bo wtedy cena za kilogram wychodzi niemal taka sama, jak przy karmach niższej jakości. 6,8 kg Taste'a Rocky Mountain kosztuje 109zł, co daje 16zł za kilogram. A efekty widać niemal od razu - lśniąca sierść, niemal brak gubienia włosa. I większość z tych karm nadaje się dla każdego etapu życia, kociak po prostu zje jej proporcjonalnie trochę więcej, bo potrzebuje dużo energii ;)
Pozdrowienia dla małego śpiocha!
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Nie sie 25, 2013 15:41 Re: Ten mój kot jest szalony :)

Trochę boję się kupić od razu dużą paczkę albo puszkę karmy, bo ten łobuz jest wybredny i nie wszystko mu smakuje :(
Wstałam dzisiaj, dałam mu jeść a on zamiast przyjść to leżał obok kuwety i miauczał czekając, aż posprzątam i dopiero wtedy zjadł.

sasinka1990j

Post » Nie sie 25, 2013 15:43 Re: Ten mój kot jest szalony :)

Mozna kupowac w paczkach 400-500 g niektore, albo w dobrym sklepie na wage, zeby sprawdzic czy pasuje.

Ale male koty ogolnie zasysaja wszystko jak leci...
Ostatnio edytowano Nie sie 25, 2013 17:03 przez Lifter, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek

Lifter

Post » Nie sie 25, 2013 15:48 Re: Ten mój kot jest szalony :)

No Acana czy Orijen też jest prawie we wszystkich sklepach zoologicznych, dostępne w małych opakowaniach 400g za kilkanaście złotych. Możesz z nimi spróbować, z tym, że cena 189zł za 7kg Orijena czy 149zł za 7kg Acany może być zaporowa, dlatego musiałabyś się zdecydować, ile możesz wydać na taką karmę. Bezzbożówek kot zje nawet o połowę mniej, niż zbożowych, więc to także trzeba wziąć pod uwagę - może się okazać, że raz wydasz te 189zł, a karmy będziesz miała na rok :D (dlatego warto dokupić duży pojemnik na karmę, żeby nie zwietrzała). Tym bardziej, że dajesz jeszcze mokre, więc automatycznie suchej zje mniej. Jeśli chciałabyś spróbować Taste of the wild, mogę Ci wysłać garstkę, jak zasmakuje, będziesz mogła kupić większą paczkę.

No właśnie, małe kicie najłatwiej nauczyć jedzenia tego, co trzeba ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Nie sie 25, 2013 17:11 Re: Ten mój kot jest szalony :)

Obrazek
Teraz chyba mi się udało, nasz Król Bajzel I i jego wylegiwanie się :)
Fontanna jedzie do nas, jednak on nadal nic nie piję, dzisiaj miał czkawkę, wszystkiego już próbowałam, ale on nie chce nic pić :(

sasinka1990j

Post » Nie sie 25, 2013 17:20 Re: Ten mój kot jest szalony :)

Ojej, naprawdę wygląda tu jak mały królewicz! ♥
Porozstawiaj mu może różne miseczki i spodeczki w domu, koty rzadko odczuwają pragnienie, a to dla nich niedobrze. Świetnie, że kupiłaś fontannę, prawdopodobnie to go zachęci do picia. A z ciekawości, jaką zamówiłaś? :D ja też ostatnio kupiłam i wybór był bardzo ciężki, ale jestem zadowolona, dużo więcej pije.
Doraźnie możesz spróbować ugotować jakiś kawałek mięska i dać mu wodę po gotowaniu z szumami itp, niektóre koty bardzo taką lubią. Pisałaś też, że dajesz mu mleczko dla kotów - jeśli je pije, to chociaż tyle dobrze. Możesz je nieco rozcieńczyć wodą. Pozostaje jeszcze dopajanie kota na siłę strzykawką, jeśli już nic nie pomaga, ale dla kota nie jest to zbyt przyjemne, jak mu się coś wlewa do pyszczka. Jednak czasem trzeba...
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Nie sie 25, 2013 17:36 Re: Ten mój kot jest szalony :)

sasinka1990j pisze:Obrazek
Teraz chyba mi się udało, nasz Król Bajzel I i jego wylegiwanie się :)
Fontanna jedzie do nas, jednak on nadal nic nie piję, dzisiaj miał czkawkę, wszystkiego już próbowałam, ale on nie chce nic pić :(

Śliczny kociaczek Co do picia - mój Steven nie chciał pić nic a nic kiedy go wzięłam, martwiłam się, miseczka z wodą stała nietknięta, omijał ją, z kranu pić nie chciał. Porozkładałam po domu... spodki od filiżanek, są bardzo płytkie, nalałam do nich troszeczkę wody z butelki i mały zaczął pić, właśnie z tych spodeczków. Po około tygodniu przerzuciliśmy się na miseczkę. Żeby zachęcić Steva do picia z miski wrzuciłam do wody jeden groszek suchej karmy, nie mógł go wyłowić, ale oswoił się z moczeniem pyszczka w miseczce, teraz już pije ze smakiem, ale tylko wodę źródlaną z butelki, kranówa mu nie podchodzi.
ObrazekObrazekObrazek

Don't breed or buy while shelter pets die.
I WANT

Sylvanas

Od: Pt sie 09, 2013 10:11

Post » Nie sie 25, 2013 18:11 Re: Ten mój kot jest szalony :)

Świetny pomysł z tym chrupkiem w wodzie, to się może sprawdzić!
Można jeszcze dolewać wody do mokrej karmy, żeby się zrobiła taka zupka z tego. Łyżka lub dwie, kotek sobie wychlipie, naje się, a przy okazji niechcący trochę wypije :ok:
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Nie sie 25, 2013 19:02 Re: Ten mój kot jest szalony :)

http://www.zooplus.pl/shop/koty/automat ... nna/147053

może taka mu się spodoba, zobaczymy. Najwyżej oddam na biedne koty :)
Pomyślę nad tymi spodeczkami z wodą, faktycznie macie fajne pomysły.

sasinka1990j

Post » Nie sie 25, 2013 19:07 Re: Ten mój kot jest szalony :)

Powinna mu się spodobać, to jedna z najbardziej polecanych fontann ;) ja kupiłam taką http://www.zooplus.pl/shop/koty/automat ... anna/80973 w czarnym kolorze i też się super sprawdza. Ale Twoja bardziej przypomina wodę lecącą z kranu, którą koty uwielbiają, więc prawdopodobnie będzie jeszcze większy szał :D
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

[poprzednia][następna]