Drops + koty

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon mar 14, 2022 14:34 Re: Drops + koty

Ale przecież nie musisz osiatkowywać całego okna,
tylko w jedno skrzydło wstawić (bezinwazyjnie) ramkę z moskitierą metalową lub z włókna szklanego.
W necie można zamówić pod wymiar.

A może nie musisz nawet zabezpieczać wszystkich okien, tylko te otwierane na co dzień.

Ale - z minusów - trezba jeszcze przyjrzeć się opłatom czynszowym, zapewne wyższym.
Obrazek

violet

Od: Pon sty 07, 2013 17:17

Post » Pon mar 14, 2022 15:29 Re: Drops + koty

violet pisze:Ale przecież nie musisz osiatkowywać całego okna,
tylko w jedno skrzydło wstawić (bezinwazyjnie) ramkę z moskitierą metalową lub z włókna szklanego.
W necie można zamówić pod wymiar.

A może nie musisz nawet zabezpieczać wszystkich okien, tylko te otwierane na co dzień.

Ale - z minusów - trezba jeszcze przyjrzeć się opłatom czynszowym, zapewne wyższym.

Mam nietypową sytuację. Czynsz zostaje bez zmian :D . Zmieni się dopiero wtedy, gdy osoba, z którą się zamieniam, powędruje za tęczowy most. Takie, dziwne, rodzinne relacje :D .
Okna muszą być wszystkie!. MUSZĘ mieć możliwość otwierania i ... koty muszą mieć możliwość wietrzenia futerek. Tym bardziej, że teraz mają balkon. Duży. Urządzony dla nich. Koci balkon a ... go stracą :( .
Mój najmłodszy kot to 6-cio letni Maciek, Nowaki to ok. 12-to letnie koty, Drops - co najmniej 14 lat. Żaden się nie wspina po siatce, nie drapie, nie szaleje na linie, więc myślę, że ta sztuczna siatka wystarczy. Obecnie mam taką od 6 lat i nic złego się z nią nie dzieje.
Mam specyficzne stado. Nie wszystkie i nie zawsze się tolerują. Są niesnaski a cztery okna w czterech pomieszczeniach, i NA KAŻDYM OKNIE SKRZYNKA Z TRAWKĄ, to coś co muszę im dać w zamian za balkon :?
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów, ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
1 - Trudne początki kota Dropsa
2 - Drops + reszta (trudne życie)
3 - Drops + koty
Amorka i Mumiś

Obrazek

ewkkrem

Od: Czw lip 27, 2017 15:20

Post » Pon mar 14, 2022 15:52 Re: Drops + koty

Może się okazać, że koty nie będą wybierały różnych okien, tylko wszystkie będą chciały na jednym oknie siedzieć. Najciekawszym/Najcieplejszym/Najbardziej nasłonecznionym. Albo na dwóch. I wtedy może dojść do wojen, Mumiś może być bardziej zestresowany. Bo na balkonie to każdy znajdzie sobie azyl. Balkon jest jeden i różne miejscówki. Osobne okna to jednak co innego. Może być rywalizacja o najlepsze okno. No i z okna szybciej się wraca niż z balkonu, żeby poprzeganiać Mumisia.
Jeśli chodzi o koty, to myślę, że na tym stracą.
Ale po przeciwnej stronie jest coś nie do przecenienia: Twoje zdrowie i możliwości fizyczne.

Dużo wzrośnie Ci czynsz, jeśli umrze osoba z rodziny? W jakim jest stanie? Wybiera się na tamten świat? Przepraszam, że bez ogródek, ale jeśli może odejść przed Tobą, to wzrost czynszu będzie kolejnym ciosem.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Pon mar 14, 2022 16:27 Re: Drops + koty

Uff, to masz dylemat. Ale ja nie wiem, czy nie byłoby warto poszukać zamiany na 1 piętro, albo nawet na parter (chyba, że to 2 piętro jest z windą). Zainwestujesz w zabezpieczenia, a za parę lat 2 pietro może się okazać też bardzo wysoko (nie kraczę, mówię z własnego doświadczenia). Balkonu szkoda, ale może da się zrobić jakiś wybieg w oknie?

Tato-Dropsie, wiesz, że chcą Ci zabrać balkon?! :(
Sabcia zmartwiona

Edit. Doczytałam, że to zamiana w rodzinie, czyli trzeba brac, co jest - albo zrezygnować. To prawda - koty stracą, ale Ty zyskasz siły, to ważne!
Ostatnio edytowano Pon mar 14, 2022 16:32 przez jolabuk5, łącznie edytowano 1 raz
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pon mar 14, 2022 16:28 Re: Drops + koty

chyba bym się nie zamieniała

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Pon mar 14, 2022 18:50 Re: Drops + koty

Duży to 70-cio latek o nie najlepszym zdrowiu, ja 60-cio latka o nie najlepszym zdrowiu :D . Różnie może być :wink: .
Czynsz niewiele większy ale dwa piętra niżej to duuużo. Przy takiej zamianie moje koszty to tylko koszty przeprowadzki. Nawet mniej bo ... tylko osobiste rzeczy przenosimy. Meble, sprzęty typu lodówka, kuchenka, pralka, telewizor zostają w swoich mieszkankach :D . Najwięcej dźwigania to moje książki i kocie żarcie :( .
Pewnie koty stracą choć ... nie napewno :twisted: . Wyłażą na balkon i leżą w jednym miejscu. Teraz wyjdą za okno, na skrzynkę z trawką i ... też będą leżały :lol: . Będą mogły mieć okno na wyłączność. Oby, bo nie wiem jak to będzie.
Sprawdzałam opcje siatkowania tylko do elewacji, żeby parapet między oknem a siatką był wybiegiem dla kotów.
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów, ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
3 - Drops + koty
Amorka i Mumiś

Obrazek

ewkkrem

Post » Pon mar 14, 2022 20:41 Re: Drops + koty

Dwa piętra niżej to już lepsza opcja niż 4. Ja mieszkam na parterze i jest super tylko brak mi balkonu.
Na działce mam taras.

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Pon mar 14, 2022 21:28 Re: Drops + koty

Za nic nie zamieszkałabym na parterze.

MaryLux

Post » Pon mar 14, 2022 23:03 Re: Drops + koty

MaryLux pisze:Za nic nie zamieszkałabym na parterze.

Ja też tak kiedyś myślałam a teraz chwalę sobie ze mam tak mało schodów do pokonania.

Gosiagosia

Post » Pon mar 14, 2022 23:20 Re: Drops + koty

Gosiagosia pisze:
MaryLux pisze:Za nic nie zamieszkałabym na parterze.

Ja też tak kiedyś myślałam a teraz chwalę sobie ze mam tak mało schodów do pokonania.

Też kiedyś myślałam, że na parterze niebezpiecznie. A teraz wolałabym parter - niby jest winda, ale jak sie zepsuje, trzeba wędrować 2 piętra w górę.

Ale wracając do sprawy ewkkrem - wiesz, ja bym się chyba zdecydowała w takiej sytuacji! Jednak 2 piętra mniej to dużo! Do tego mieszkanie trochę większe, a "wybieg" na zewnętrznym parapecie da się zorganizować. Do tego wygodna przeprowadzka, tylko rzeczy osobiste, to zupełnie co innego niż normalna zamiana mieszkania. Zdecydowałabym się.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Wto mar 15, 2022 6:52 Re: Drops + koty

jolabuk5 pisze: ... wiesz, ja bym się chyba zdecydowała w takiej sytuacji! Jednak 2 piętra mniej to dużo! Do tego mieszkanie trochę większe, a "wybieg" na zewnętrznym parapecie da się zorganizować. Do tego wygodna przeprowadzka, tylko rzeczy osobiste, to zupełnie co innego niż normalna zamiana mieszkania. Zdecydowałabym się.

Ja jestem zdecydowana tylko koszt osiatkowania mnie stopuje, no i ... żeby druga strona się nie wycofała :) .
Wybiegi już widzę oczami wyobraźni :D . Na części parapetu skrzynki z trawką bo wszystkie koty uwielbiają nie tylko jedzenie trawki ale głównie wylegiwanie się na niej. Reszta parapetu w poddupniczkach, "coby" kotki nie parzyło w łapcie jak słoneczko nagrzeje :ryk:
Im dalej w las tym więcej drzew, właśnie dotarło do mnie, że jeszcze parapety wewnętrzne musiałabym wymienić. Teraz są wąziutkie :placz: Jak wymienię na szersze to jeszcze ... trzeba będzie przesunąć karnisze :( . Dużo "schodów" mnie czaka coby mieć mniej schodów do wchodzenia :lol:
L. J. Kern
3 - Drops + koty
Amorka i Mumiś

Obrazek

ewkkrem

Post » Wto mar 15, 2022 8:57 Re: Drops + koty

Zniechęcające to wszystko

MaryLux

Post » Wto mar 15, 2022 13:32 Re: Drops + koty

MaryLux pisze:Zniechęcające to wszystko

fakt :(
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Wto mar 15, 2022 19:20 Re: Drops + koty

Ale pomyślcie - DWA piętra niżej!
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Wto mar 15, 2022 19:22 Re: Drops + koty

ewkkrem pisze:
jolabuk5 pisze: ... wiesz, ja bym się chyba zdecydowała w takiej sytuacji! Jednak 2 piętra mniej to dużo! Do tego mieszkanie trochę większe, a "wybieg" na zewnętrznym parapecie da się zorganizować. Do tego wygodna przeprowadzka, tylko rzeczy osobiste, to zupełnie co innego niż normalna zamiana mieszkania. Zdecydowałabym się.

Ja jestem zdecydowana tylko koszt osiatkowania mnie stopuje, no i ... żeby druga strona się nie wycofała :) .
Wybiegi już widzę oczami wyobraźni :D . Na części parapetu skrzynki z trawką bo wszystkie koty uwielbiają nie tylko jedzenie trawki ale głównie wylegiwanie się na niej. Reszta parapetu w poddupniczkach, "coby" kotki nie parzyło w łapcie jak słoneczko nagrzeje :ryk:
Im dalej w las tym więcej drzew, właśnie dotarło do mnie, że jeszcze parapety wewnętrzne musiałabym wymienić. Teraz są wąziutkie :placz: Jak wymienię na szersze to jeszcze ... trzeba będzie przesunąć karnisze :( . Dużo "schodów" mnie czaka coby mieć mniej schodów do wchodzenia :lol:

To może zamiast karniszy, firanek itp załóż rolety dzień/noc.

Gosiagosia

[poprzednia][następna]